Reclamă

Cum începi o dietă antiinflamatoare. Ce alimente sunt recomandate de nutriționiști

Alimentele bogate în antioxidanți sunt ideale pentru persoanele care își doresc să adopte un stil de viață mai sănătos. Dacă te întrebi cum începi o dietă antiinflamatoare, află că nutriționiștii recomandă să incluzi în alimentația ta cât mai multe produse bogate în nutrienți benefici.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 28 mai 2023, 6:07 / Actualizat: 28 mai 2023, 9:49

O dietă antiinflamatoare este compusă, în cea mai mare parte, din consumul de fructe, legume, nuci și proteine din carne slabă, cum ar fi carnea de pește sau cea de pui. Chiar dacă îți poate suna familiar termenul de „antiinflamatoare”, specialiștii susțin că mai sunt multe de învățat despre modu în care inflamația îți afectează sănătatea organismului. În cele ce urmează, descoperă cum poți adopta un stil de viață mai sănătos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și cum începi o dietă antiinflamatoare

Nu există o definiție strictă pentru dieta antiinflamatoare, dar există mai multe tipare ale alimentelor care pot fi incluse. În general, o dietă antiinflamatoare conține alimente bogate în antioxidanți. Majoritatea dietelor antiinflamatoare sunt bogate în legume și fructe.

Acest lucru se datorează faptului că alimentele vegetale sunt surse concentrate de substanțe antiinflamatoare puternice care s-a dovedit că reduc markerii inflamației din organism. Persoanele care au diete bogate în alimente vegetale, cum ar fi dieta mediteraneană, tindă să aibă niveluri mai scăzute de markeri inflamatori.

Alte alimente care sunt adesea încorporate în dietele antiinflamatoare includ condimentele, ierburile, fasolea, nucile și semințele, fructele de mare. O dietă antiinflamatoare trebuie să conțină surse de Omega-3.

O dietă antiinflamatoare ar trebui să conțină alimente hrănitoare și bogate în nutrienți. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu te poți bucura din când în când de o gustare mai puțin sănătoasă. 

Reclamă

Ce este inflamația și ce efecte are asupra organismului

Există două tipuri generale de inflamație, după cum spun specialiștii pentru Health.com. Avem inflamația acută ( care se manifestă pe termen scurt) și inflamația cronică (care se manifestă pe termen lung). Inflamația acută este modul în care corpul tău reacționează pentru a se proteja atunci când ești slăbită sau bolnavă.

Acest tip de inflamație se poate trata destul de ușor și de rapid. Inflamația cronică, pe de altă parte, poate cauza mult mai multe probleme. Inflamația cronică poate persista pentru o perioadă mai lungă de timp și poate afecta organele.

Reclamă

Specialiștii susțin că inflamația cronică poate aduce modificări la nivelul ADN-ului și poate duce la apariția mai multor probleme de sănătate cum ar fi cancerul sau bolile de inimă.

Inflamația cronică poate fi provocată de mai mulți factori: fumatul, înaintarea în vârstă, consumul de alcool, expunerea la poluarea, stresul, obezitatea sau un stil de viață sedentar.

Cum incluzi antioxidanții pentru a lupta împotriva radicalilor liberi

Corpul tău are nevoie de un echilibru între radicalii liberi și componentele numite antioxidanți. Radicalii liberi sunt generați de reacțiile biochimice din organism și sunt produși ca un răspuns la factorii din mediul înconjurător.

Însă, acești radicali liberi pt duce la deteriorarea celulelor din organism. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău pierde din abilitatea de a lupta împotriva efectelor radicalilor liberi. Astfel, în corp vor exista mai mulți radicali liberi care pot duce la apariția stresului oxidativ.

Astfel, pe măsură ce înaintezi în vârstă este nevoie să te asiguri că ai creat un echilibru între nivelul antioxidanților și cel al radicalilor liberi. Antioxidanții te ajută în lupta împotriva acestor radicali liberi. Află mai multe despre aceștia și vezi ce alimente sunt bogate în antioxidanți.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×