Reclamă

Gem de prune aromat. Rețeta clasică

Cea mai populară rețetă de gem din fructe preparată din moși-strămoși este rețeta de gem de prune. În trecut, nu lipsea din nicio cămară și completa meniurile de mic dejun, alături de un ceai aromat și bun.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 10 august 2022, 6:21

Rețeta gemului de prune este cea mai simplă. Nu ai de făcut decât să îndepărtezi sâmburii, să adaugi prunele mărunțite sau întregi în cratiță și să le pui la fiert. Gemul de prune poate fi preparat din jumătăți de prune sau din prune trecute prin mașina de tocat ori prin blender. Poți opta să amesteci mai multe soiuri de prune, în aceeași rețetă de gem, pentru o aromă deosebită. Zahăr se adaugă spre final de preparare, împreună cu aroma de scorțișoară sau alte arome preferate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prunele de vară nu sunt foarte dulci, motiv pentru care gemul necesită puțin adaos de zahăr. Însă din prunele de toamnă poți prepara renumitul magiun de prune, fără zahăr.

Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea celei mai populare rețete de gem.

Gem de prune aromat – Ingrediente

  • 3 kg prune bine coapte
  • aproximativ 500 gr zahăr
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 3-4 plicuri de zahăr vanilinat, opțional
  • sucul de la o lămâie.
Reclamă

Rețeta gemului de prune aromat – Mod de preparare

Despre prune se spune că sunt adevărate miracole pentru sănătatea organismului. Pe lângă gustul delicios, prunele reprezintă o importantă sursă de vitamine, minerale și fibre. Mai conțin și o multitudine de substanțe antioxidante puternice, cu rol în distrugerea radicalilor liberi care atacă celulele umane. Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate, sub formă de gem, dulceață și compot, dar pot fi incluse și în deserturi sau chiar mâncăruri.

Indiferent de cum alegi să le consumi, acestea aduc multe beneficii asupra organismului. Au proprietăți energizante, ce ajută la alungarea oboselii și a senzației de stres. Au și efecte pozitive asupra digestiei și îmbunătățirii funcțiilor intestinale. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de prune, care sperăm să te convingă să prepari și savurosul gem pentru sezonul rece.

Iar dacă dorești să prepari un desert cu prune crude, îți recomandăm rețeta de găluște cu prune sau gomboți cu prune, mult adorată de toți iubitorii gustului dulce.

Reclamă

Cum prepari gem de prune aromat

Începe cu spălarea prunelor în apă rece. Spală bine prunele până când îndepărtezi acea brumă albă de pe ele. Apoi le lași să se scurgă bine și le îndepărtezi sâmburii.

Toacă prunele în cuburi mai mici, pune-le într-o cratiță și adaugă peste ele sucul de la o lămâie și 100-15 gr de zahăr. Nu adăuga mult zahăr de la început. Se pune puțin zahăr pentru a ajuta prunele să formeze sirop în cratiță. Pune cratița la rece pentru aproximativ o oră.
În acest interval de timp se va forma suficient sirop în cratiță, astfel încât să poți pune prunele la fiert.

Vezi mai multe imagini cu gemul de prune în GALERIA FOTO!

Cratiță cu prune tocate în cuburi pentru gem
Prunele pentru gem se pot adăuga în cratiță fie în jumătăți, fie tocate în cuburi mai mici / Profimedia Images

Fierbe prunele mai întâi pe flacăra aragazului până când se formează mai mult lichid. Amestecă cu o spatulă de lemn. Adaugă batoanele de scorțișoară și pune cratița cu prune la cuptor, la 180 de grade Celsius, pentru o oră.

Verifică din când în când să vezi dacă este gata savurosul gem de prune. Timpul de preparare al gemului depinde de tipul prunelor și de cât de coapte sunt acestea.

Spre final de preparare, pune o lingură de gem într-o farfurie, lasă-l să se tempereze și gustă-l. Mai adaugă zahăr, în funcție de cât de dulce dorești gemul de prune.

Poți adăuga și zahăr vanilinat, pentru un plus de aromă. Pune gemul fierbinte în borcane sterilizate.

Închide ermetic borcanele cu capacele din dotare și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le acolo până când se răcesc, apoi le poți transfera în cămară. Te vei bucura de savurosul gem în sezonul rece, la mic dejun. Dar îl poți folosi și la rețete de deserturi, cum ar fi o delicioasă rețetă de prăjitură cu bulion și cremă de griș.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×