Reclamă

Prăjitură cu cremă de mac și crumble. Un deliciu garantat

Pentru momentele de răsfăț ale celor dragi, îți recomandăm să încerci o rețetă de prăjitură cu cremă de mac și crumble. Nu conține ingrediente complexe, chiar dacă prăjitura se compune din trei elemente.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 martie 2023, 6:49

Rețeta prăjiturii presupune prepararea unei creme delicioase din semințe de mac măcinate fin și hidratate în lapte. Această cremă se va răsfăța între un aluat fraged și unul de crumble. Crema de mac este elementul care necesită mai mult efort în preparare, dar și un timp mai îndelungat de realizare. Te invităm să descoperi mai jos atât lista de ingrediente, cât și modul de preparare pas cu pas al prăjiturii.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Prăjitură cu cremă de mac și crumble – Ingrediente

Împarte de la început și cântărește ingredientele, în funcție de elementele care compun rețeta, pentru a le avea la îndemână și a-ți ușura munca.

Pentru aluat fraged:

  • 150 gr de unt cu 82% grăsime
  • 150 gr de iaurt cremos
  • 1 ou de mărime medie
  • un praf sare
  • 450-500 gr făină
  • 7 gr praf de copt
  • 2 ml esență de vanilie
  • 1 linguriță de oțet.
Reclamă

Pentru crema de mac:

  • 500 gr semințe de mac
  • 1 litru de lapte
  • 150 gr de zahăr coajă de lămâie
  • 2 lingurițe cu esență de vanilie
  • 1 ou de mărime medie.

Pentru crumble:

  • 50 gr de unt cu 82% grăsime
  • 80 gr de făină
  • 50 gr de zahăr pudră
  • 1 praf de sare.
Reclamă

Prăjitură cu cremă de mac și crumble – Mod de preparare

Începe cu pregătirea cremei de mac pentru că aceasta necesită un timp de fierbere, apoi un alt timp de hidratare a macului.

Recomandat este să prepari crema de mac de seara, iar a doua zi să prepari cele două aluaturi, să montezi prăjitura și să o coci.

Cum prepari crema de mac

Macină fin semințele de mac, folosind o mașină de măcinat cafea sau una de măcinat nuci. Pe măsură ce le macini fin, le adaugi într-o cratiță încăpătoare.

Într-o altă cratiță, pune laptele la fiert. Adaugă în lapte și un praf de sare, dar și zahărul. Amestecă pentru dizolvarea zahărului, iar când laptele începe să clocotească, toarnă-l fierbinte peste macul măcinat. Amestecă energic, apoi fierbe crema de mac pentru aproximativ o oră. Din când în când, mai amestecă în cremă, dar cu foarte mare atenție, pentru ca semințele care încep să sară în interiorul cratiței să nu te stropească.

Când crema de mac se îngroașă și devine consistentă, stinge focul și acoperă cratița cu un capac. Pune-o la loc răcoros până când se răcește crema, apoi pune-o în frigider până a doua zi.

A doua zi, încorporează un ou în crema de mac, pentru un plus de cremozitate. Adaugă și esența și omogenizează bine crema.

Cum prepari aluaturile pentru prăjitură cu cremă de mac și crumble

Amestecă făina cu praful de copt, trece amestecul prin sită și adaugă sarea. Creează o adâncitură la mijlocul făinii, așa cum procedezi și în cazul rețetei de pâine. Pune în adâncitură untul moale, oul, oțetul, iaurtul și esența. Cu un tel sau cu mixerul, amestecă toate ingredientele adăugate cu făina din bol. Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Împachetează-l într-o folie alimentară și pune-l la rece pentru 20-30 de minute.

Înainte de a scoate aluatul de la rece, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cu unt moale interiorul unei forme de copt cu diametrul de 26 cm. Întinde aluatul fraged pe toată baza tăvii, dar ridică-l ușor și pe laterale. Întinde crema de mac în interiorul aluatului, apoi poți prepara și aluatul pentru crumble.

Pune făina cu zahărul pudră și un praf de sare într-un bol și amestecă-le. Adaugă și untul rece, tăiat în cuburi. Începe frământarea ingredientelor folosind vârfurile degetelor. Oprește-te când obții niște firimituri mai mari. Presară aceste firimituri peste crema de mac, apoi introdu forma de copt în cuptor.

Coace delicioasa prăjitură cu cremă de mac și crumble pentru 30-35 de minute la 180 de grade Celsius.

Prăjitură cu cremă de mac și crumble
Prăjitura se lasă să se răcească bine înainte de porționare / Shutterstock

Scoate-o din cuptor și las-o să se răcească bine, înainte de a o porționa și a o savura cu poftă, alături de cei dragi.

Două porții de desert cu mac
Crema de mac se prepară cu o zi înainte, pentru a se hidrata perfect / Shutterstock

Pentru dara viitoare, când vrei să mai prepari un desert cu mac, mai poți încerca și rețeta de prăjitură cu foi fragede și mac.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O zână cu aripi, care stă speriată la pământ
Horoscop
Zodii care preferă să trăiască singure. Nativii care se simt mai bine atunci când au intimitate
Există atât de multe lucruri care merită spuse despre viața personală atunci când locuiești singură. Pacea și liniștea, filmele preferate, ora de culcare târzie și faptul că nu trebuie să dai nimănui nicio explicație....
2
Bianca Censori și Kanye West într-o mașină privată
Divertisment
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață
Bianca Censori a purtat o ținută transparentă și a fost la un pas de un accident vestimentar. Partenera lui Kanye West a avut o apariție îndrăzneață pe străzile din Los Angeles. Imaginile cu diva...
3
O femeie îmbrăcată într-o rochie roșie, impunătoare
Horoscop
Cele mai norocoase zodii în funcție de luna în care s-au născut. Ei sunt fericiții zodiacului
Astrologii ne spun că data nașterii are un rol aparte în doza de noroc cu care ne neștem. Însă te-ai întrebat vreodată care dintre lunile anului poartă mai mult noroc? În acest articol, vei...
4
O femeie tânără cu ochelari de soare la ochi și un ruj portocaliu pe buze
Frumusețe
Nuanțele de ruj care te îmbătrânesc. De ce culori să te ferești, potrivit specialiștilor
Uneori este suficient să accentuezi buzele cu ruj pentru a te simți mai încrezătoare în sine. Această metodă va atrage o mulțime de priviri asupra ta, lucru care te va face să te simți...
5
Charles Spencer surprins într-o fotografie portret la Althorp House
Divertisment
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana spune că este îngrijorat
Charles Spencer a vorbit despre starea de sănătate a lui Kate Middleton. Fratele Prințesei Diana este îngrijorat pentru soția Prințului William. Charles a oferit mai multe informații într-un interviu recent. Charles Spencer a vorbit...
PARTENERI
×