Reclamă

Rețetă de zacuscă de vinete. Cea mai îndrăgită conservă din legume

Pentru că este sezonul vinetelor gustoase și suculente, îți recomandăm să le conservi pentru sezonul rece. Descoperă o rețetă de zacuscă de vinete, care se numără printre cele mai îndrăgite tipuri de conserve din legume.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 7 iulie 2022, 6:21

Zacusca este denumirea unei rețete de conservă din legume întâlnită în țările balcanice. Rețeta se prepară din legume coapte și prăjite în ulei. Ingredientele principale pentru rețeta clasică de zacuscă sunt vinetele și ardeii copți. La acestea se mai adaugă și ceapă călită în ulei de floarea soarelui.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De-a lungul timpului, rețeta a suferit modificări, în funcție de gusturile celor care o prepară. Se mai pot adăuga și morcovi, ciuperci, chiar și dovlecei. Însă gustul de zacuscă clasică, așa cum o preparau mama și bunica, rămâne inconfundabil.

Îți oferim mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu una dintre cele mai îndrăgite rețete de conservă din legume.

Zacuscă de vinete – Ingrediente

  • 6 kg vinete
  • 4 kg ardei roșu (capia + ardei gras)
  • 2 kg ceapă galbenă
  • 1 kg bulion de roșii
  • 500 ml ulei de floarea soarelui
  • sare și piper măcinat, după gust
  • zahăr după gust (opțional)
  • 2 crenguțe de cimbru.
Reclamă

Rețetă de zacuscă de vinete – Mod de preparare

Începe cu pregătirea vinetelor și ardeilor, care necesită coacere pe grătar sau la cuptor. Spală bine vinetele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Procedează la fel și cu ardeii. Dacă ai posibilitatea, coace-le pe un grătar. Sunt mai gustoase pregătite în acest mod. Dar merg foarte bine coapte și în cuptorul de la aragaz.

După coacere, pentru a le curăța ușor și rapid, presară sare atât peste vinete cât și peste ardei. Acoperă-le cu o folie de prospețime și lasă-le 10-15 minute. Legumele se vor înăbuși sub folie, iar coaja lor se va desprinde foarte ușor.

Curăță vinetele și ardeii umezindu-ți mâinile cu apă rece. Nu le curăța sub jet de apă pentru a nu le afecta gustul. Odată cu apa, care trece peste legume, se va scurge și sucul acestora. Vezi aici și un articol cu sfaturi și trucuri despre cum se curăță perfect ardeii copți.

Reclamă

După curățare, pune vinetele și ardeii în site de scurgere. Aruncă sucul de la vinete la chiuvetă, iar sucul de la ardei folosește-l la fierberea conservei. După scurgere, toacă mărunt vinetele și ardeii copți.

Cât timp stau legumele la scurs, pregătește și ceapa. Curăță ceapa, clătește-o cu apă rece și toac-o mărunt.

Cum prepari delicioasa rețetă de zacuscă de vinete

Pune uleiul într-un ceaun sau într-o cratiță mare, cu o capacitate de 7-8 litri. Așază vasul pe flacăra aragazului și lasă uleiul să se înfierbânte. Adaugă ceapa și las-o să se călească până când devine sticloasă. Amestecă ceapa cu o spatulă pentru a nu se arde. Nu o căli în exces pentru a nu căpăta gust de ceapă prăjită. Când începe să se coloreze spre brun, adaugă peste ceapă puțin din sucul de la ardeii copți. Astfel nu vei mai obține acel gust de ceapă prăjită.

După ce s-a pătruns bine ceapa, adaugă vinetele coapte și ardeii copți. Amestecă intens cu o spatulă pentru a se omogeniza bine amestecul de legume. Adaugă și sucul de la ardeii copți și fierbe legumele pentru zacuscă aproximativ 60 de minute. Adaugă și o linguriță de sare, 1/4 linguriță de piper măcinat și crenguțele de cimbru.

Amestecă periodic în zacusca de vinete. Când uleiul începe să se ridice la suprafață, pe marginile vasului, adaugă bulionul de roșii. Din nou, amestecă bine ingredientele pentru omogenizare.

Vezi mai multe imagini cu zacusca de vinete în GALERIA FOTO!

Pasul de preparare rețetă de zacuscă de vinete la ceaun
Zacusca de vinete este gata când uleiul se ridică la suprafață / Shutterstock

Mai prepară delicioasa rețetă de zacuscă de vinete pentru aproximativ 30 de minute. În acest interval de timp, gustă zacusca și asezonează-i gustul cu sare și piper, dar și cu zahăr dacă adori gustul ușor dulceag.

Pune zacusca fierbinte în borcane sterilizate. Închide borcanele ermetic cu capacele din dotare.

Borcane cu zacuscă de vinete
Borcanele cu zacuscă de vinete se acoperă cu pături pentru a se răci lent / Shutterstock

Acoperă borcanele cu pături și lasă-le acolo până când se răcesc complet. Apoi le poți eticheta frumos și așeza pe raftul din cămară. Te vei bucura de gustul delicios al conservei de vinete în sezonul rece sau în perioadele când faci pauză de la preparatele cu carne.

Iar dacă ești în căutarea mai multor rețete de preparate cu vinete, îți recomandăm să încerci și rețeta de vinete la cuptor cu mozzarela și sos de roșii cu usturoi.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×