Reclamă

Sirop concentrat din flori de salcâm

Dacă adori parfumul florilor de salcâm, nu ezita să prepari și o rețetă de sirop concentrat din flori de salcâm. Te vei bucura de savoarea siropului în zilele toride de vară, stând la terasă cu prietenii.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 27 mai 2022, 6:50

Se spune că parfumul florilor de salcâm are un efect ușor sedativ asupra sistemului nervos. Acest efect duce la ameliorarea anxietății și a iritabilității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cu siguranță ai auzit și de efectele miraculoase ale mierii de albine recoltată din florile de salcâm. Este printre cele mai apreciate tipuri de miere de albine, având oferind o multitudine de proprietăți terapeutice. Are un conținut bogat de proteine, vitamine și aminoacizi, dar și săruri minerale. Este considerată un excelent tonic. Descoperă aici mai multe informații despre efectele benefice ale consumului de miere!

Din păcate mierea de salcâm nu o poți prepara în casă, însă poți prepara un delicios sirop din flori de salcâm. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea siropului.

Sirop concentrat din flori de salcâm – Ingrediente

  • 500 gr flori de salcâm
  • 2,5 litri  de apă
  • 1,5 kg zahăr
  • 1 lămâie bio.
Reclamă

Rețetă de sirop din flori de salcâm – Mod de preparare

Nu ai nevoie de foarte multe ingrediente pentru prepararea siropului, însă modul de preparare se face în mai multe etape.

Este important de cunoscut și câteva aspecte despre florile de salcâm. Dacă optezi pentru a aduna singură florile, acestea vor trebui culese după prânz, când razele de soare sunt mai puternice, iar inflorescența se deschide la maximum. Adună florile din salcâmii crescuți mai departe de străzi pentru a te asigura că florile nu sunt poluate și pline de praf.

După ce ai adunat florile de salcâm, separă-le de codițe și clătește-le bine în mai multe ape reci. Lasă-le la scurs într-o sită.

Reclamă

Vezi mai multe imagini cu pașii de preparare a siropului în GALERIA FOTO!

Modul de separare a florilor de salcâm de codițe
Florile se separă de codițe și se clătesc bine cu apă rece / Shutterstock

Cum prepari sirop concentrat din flori de salcâm

Pune apa într-o cratiță, sau într-o oală cu pereți mai înalți. Așază oala pe flacăra aragazului, iar când apa atinge punctul de fierbere, adaugă florile de salcâm bine scurse. Micșorează intensitatea focului la minim și lasă florile de salcâm să fiarbă, pentru aproximativ 30-40 de minute. Apoi stinge focul și acoperă vasul cu un ștergar de bucătărie curat sau cu un tifon. Lasă florile de salcâm la infuzat pentru 24 de ore.

A doua zi, strecoară lichidul printr-un tifon curat. Stoarce bine și florile din tifon pentru a nu pierde din aroma lor. Pentru început, adaugă zahărul și pune oala la foc de intensitate medie. Amestecă cu o spatulă până când zahărul este topit. Apoi, micșorează intensitatea focului spre minim și lasă siropul să fiarbă până când se reduce consistent, aproape la jumătate.

Ca reper, consistența siropului trebuie să fie puțin mai fluidă decât cea pentru rețeta de dulceață.

Spală bine lămâia, tai-o în felii sau bucăți mai mici și adaug-o în sirop, cu 15 minute înainte de a stinge focul.

Cât timp fierbe siropul, ocupă-te de sterilizarea sticlelor sau a borcanelor. Este indicat să pui siropul în recipiente mai mici, pentru a-l consuma pe tot atunci când desfaci recipientele.

Sterilizează sticlele sau borcanele și pune siropul fierbinte în ele. Stoarce și feliile de lămâi pentru a profita din plin și de aroma acestora. În plus, sucul de lămâie împiedică zaharisirea siropului, dacă îl păstrezi mai mult timp.

Închide bine capacele sticlelor sau borcanelor cu sirop concentrat din flori de salcâm. Așază o pătură peste ele și lasă-le acolo până se răcesc definitiv.

Apoi, le poți eticheta și depozita la loc răcoros și ferit de lumină. Poți păstra siropul până la doi ani în cămară sau în beci.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×