Reclamă

Regina consoartă Camilla și relația ei cu Familia Regală Britanică. A fost „cealaltă femeie”, dar acum este soția Regelui Charles al III-lea

Când Prințul Charles și Camilla Shand s-au întâlnit pentru prima dată la un meci de polo în 1970, cei doi nu aveau idee că legătura lor va declanșa o poveste de dragoste de-o viață și un scandal care va zgudui Casa Windsor. Află și tu mai multe Regina consoartă Camilla și relația ei cu Familia Regală Britanică

Publicat: 24 septembrie 2022, 6:47

La acea vreme, un tânăr de 22 de ani, Charles, era moștenitorul tronului și cel mai eligibil burlac din lume. Camilla era o fată de la țară în vârstă de 24 de ani. Ea venea dintr-o familie de clasă superioară, cunoscută pentru spiritul ei liber și pentru poveștile de dragoste.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce spunea Charles despre Camilla la începutul relației

Cuplul avea să înceapă ceva ce Charles descrie mai târziu drept o „relație fericită, pașnică și reciproc fericită”. Dar soarta, familiile și presiunile vieții regale au conspirat pentru a ține cuplul separat.

Relația lor tumultoasă a testat puterea monarhiei britanice. A stârnit întrebări deschise cu privire la pregătirea lui Charles ca următorul în linia succesiunii la tron. Drept urmare, calea Camillei către acceptarea publicului a fost uneori dificilă.

Reclamă

Cândva supranumită „cea mai urâtă femeie din Marea Britanie”, Camilla a fost învinuită de unii pentru sfârșitul primei căsătorii a lui Charles cu iubita prințesă Diana. Dar de când s-a căsătorit în urmă cu 17 ani, Camilla a luat în serios rolul ei de soție a viitorului rege și membru senior al Familiei Regale Britanice, scrie abc.net.au.

Prin muncă riguroasă, o campanie de relații publice inteligentă și devotamentul ei clar față de soțul ei, Camilla s-a transformat într-un simbol al datoriei și al mântuirii.

Regina consoartă Camilla și relația ei cu Familia Regală Britanică

Camilla Shand s-a născut în 1947 într-o familie bogată din ruralul Sussex. Ea mereu și-a descris copilăria drept „perfectă din toate punctele de vedere”.

O fată „extrovertită, veselă”, cu „poftă de viață”, potrivit unuia dintre biografii ei, Camilla a urmat cursurile prestigioasei Queen’s Gate School din South Kensington. Părinții ei au retras-o la vârsta de 16 ani pentru a termina școala la Mon Fertile din Elveția. Ea și-a completat mai apoi studiile la Institutul Britanic din Paris.

Reclamă

Educația ei europeană a învățat-o abilitățile necesare pentru căsătoria cu un „bărbat potrivit”, așa cum era obișnuit pentru fetele din clasa superioară la acea vreme, înainte de a se întoarce la Londra.

Camilla a fost angajată ca recepționer la firma de decorare Sibyl, Colefax și Fowler din Mayfair. Și-a trăit viața printre cercurile sociale pline de farmec ale orașului. Povestea spune că atunci când l-a întâlnit prima dată pe Charles, Camilla a glumit: „Străbunica mea a fost amanta stră-stră-străbunicului tău, deci ce zici de asta?”

Reclamă

Indiferent dacă este adevărat sau nu, cei doi s-au întâlnit pentru scurt timp până când forțele aflate în afara controlului lor i-au destrămat. Prințul Charles s-a alăturat marinei pentru a călca pe urmele tatălui său. Camilla s-a căsătorit în cele din urmă cu un tânăr ofițer, Andrew Parker Bowles, în 1973.

Relația Camillei cu Charles, întreruptă de Diana Spencer

Cei doi au rămas totuși prieteni apropiați. Când Diana de 19 ani a intrat în viața lui Charles, Camilla s-ar fi alăturat unui cerc apropiat de familie și prieteni pentru a susține acea poveste de dragoste.

„Familia lui Charles a vrut-o. Publicul a vrut-o. Asemenea ultimului Prinț de Wales, îi plăcea să dea încredere femeilor căsătorite. Cele două preferate ale sale, Lady Tryon și Camilla Parker Bowles, au vrut-o”, biograful Tina Brown, autoarea cărții The Diana Chronicles, scris în Vanity Fair.

„Au întâlnit-o pe fetița Spencer care roșește și au dedus că nu le va face probleme”.

Charles și Diana s-au căsătorit, tânăra prințesă fermecătoare captând inima unei națiuni cu căldura și compasiunea ei. Dar în culise, căsătoria regală nu era ceea ce părea. Diferența lor de vârstă de 13 ani a fost greu de depășit.

Charles a jucat polo, a citit Shakespeare și s-a ocupat obsesiv de grădinile sale organice. Toate aceste hobby-uri le împărtășea cândva cu Camilla. Diana a vrut doar să danseze, să asculte Duran Duran și să depășească limitele filantropiei regale tradiționale. Ea s-a concentrat asupra HIV/SIDA și a persoanelor fără adăpost.

Perfecțiunea exterioară pe care consilierii de palat o cereau pentru un viitor rege și regină nu a fost suficientă. Nu s-a putut crea o legătură semnificativă între ei. Deși el și Diana au avut doi copii împreună, se părea că prințul Charles era irevocabil îndrăgostit de altcineva.

„Fără îndoială că s-au iubit. În Camilla Parker Bowles, prințul a găsit căldura, înțelegerea și statornicia după care a tânjit întotdeauna. Nu le-a putut găsi niciodată cu nicio altă persoană”, a scris Jonathan Dimbleby în biografia sa autorizată.

Prințul Charles, de mână cu Camilla Parker Bowles, după ce s-a oficiat căsătoria lor
Camilla și Charles au avut o ceremonie civilă la Windsor Guildhall / Getty Images

Camilla și iubita „prințesă a poporului”, Diana

Aproape fiecare monarhie este construită pe basme, iar Casa Windsor nu a fost diferită. Când povestea de dragoste dintre Charles și Diana s-a fracturat în fața publicului, Camilla a primit eticheta de „cealaltă femeie”

„Am fost trei în această căsnicie. A fost puțin aglomerat”, i-a spus Diana lui Martin Bashar de la BBC într-un interviu în 1995.

Pentru mulți, moartea prematură a Dianei în 1997 a transformat-o pe prințesă într-o figură asemănătoare unui sfânt. Rolul cultural al Camillei de amantă părea inevitabil, chiar dacă ea și Charles au început să locuiască în liniște împreună.

Opinia publică a fost împotriva ei în 1997. Mulți din public au huiduit-o pe Camilla cu voce tare la menționarea numelui ei în timpul unei dezbateri televizate în direct despre monarhie. Un tabloid de la acea vreme chiar și-a plasat fotografia lângă o imagine a unui cal, întrebând: „Cu care ai prefera să te culci?”

Dar viitorul rege nu avea să renunțe la femeia pe care o iubea din nou. Așadar, a fost la latitudinea consilierilor săi de la palat să-i reînnoiască imaginea. Să câștige toleranță față de relația lor, atât de la mama lui, cât și de la public.

Prima apariție publică a lui Charles cu Camilla

Prima lor apariție publică oficială împreună a părut a fi spontană. În realitate, a fost o oportunitate atent gestionată. În 1999, Camilla și Charles au fost văzuți părăsind hotelul Ritz după aniversarea de 50 de ani a surorii ei.

Zeci de paparazzi s-au adunat afară pentru a surprinde momentul, mulțumită unei informări de la doctorul regal Mark Bolland. Era îmbrăcată într-o rochie neagră și un choker cu smarald și perle potrivite pentru o viitoare regină. Camilla a ieșit din umbră direct în strălucirea blițurilor fotografilor.

Titlurile de pe prima pagină au împrăștiat știrile despre cuplul „care se confruntă în sfârșit cu lumea”.

Deși unele tabloide încă o numeau pe Camilla drept amantă, „Operațiunea Ritz” a marcat începutul relației lor publice și un nou capitol cu presa. Dar adevărata aprobare avea să vină un an mai târziu de la șeful simbolic al țării, când mama lui Charles a ieșit la o altă petrecere, cu Camilla în urma sa. Pentru observatori, părea a fi o dezghețare a relației înghețate dintre cuplu și Regina lor.

În cele din urmă, monarhul i-a permis fiului ei să se căsătorească cu dragostea vieții lui, dar dat fiind că Camilla era divorțată, s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii civile. Regina, în calitate de șef al Bisericii Angliei, nu a participat, dar a organizat o recepție după nuntă pentru tinerii căsătoriți.

Camilla, o „feministă” și „icoană” muncitoare

Deși adesea descrisă de tabloidele britanice ca stăruitoare și deznădăjduită, un prieten de familie i-a spus odată biografului Sally Bedell Smith că Camilla era „o ființă extrem de caldă, maternă și care râde mereu”.

Ori de câte ori intra în cameră, „ți se ridică moralul pentru că știi că vei râde”, au adăugat ei. În Camilla, Prințul a găsit o persoană înțelegătoare, o dragoste de prețuit și o căldură care îi lipsea în mare parte încă din copilărie.

În ciuda faptului că a fost mereu comparată cu Diana, Camilla a refuzat să se supună în fața presiunii publice și și-a lăsat vestimentația și coafura în mare parte neschimbate de-a lungul anilor.

Unii văd acest lucru ca pe o semnătură a caracterului ei și a stilului ei. Se spune că are o îndrăzneală demnă, „de neclintit, de oțel, e încrezătoare”.

Datorită muncii sale și a determinării, Camilla a a devenit patrona a peste 90 de organizații caritabile. De asemenea, ea a susținut din ce în ce mai mult o serie de cauze diferite în timpul căsătoriei sale cu Charles. Printre acestea s-au numărat alfabetizarea, osteoporoza, câinii de salvare și organizațiile caritabile care sprijină victimele abuzului domestic.

„Violatorii nu se nasc, sunt construiți. Și este nevoie de o întreagă comunitate pentru a demonta minciunile, cuvintele și acțiunile care promovează o cultură în care agresiunea sexuală este văzută ca fiind normală. În care se face de rușine victima”, a spus ea la lansarea unui proiect numit Shameless, susținut de Fundația Women of the World, în octombrie anul trecut.

Unii au văzut-o susținând subiecte tabu, cum ar fi violența sexuală, ca un semn al feminismului ei.

Camilla și Prințul Charles, la un eveniment cu tradiție pentru Marea Britanie, în august 2020, îmbrăcați elegant, în timp ce stau într-o grădină, pe canapea
Camilla Parker Bowles și Prințul Charles în vârstă de 72 de ani s-au căsătorit în anul 2005, luna aprilie / Getty Images

Ce spun biografii regali despre Camilla

„Nu poți să nu-i placi cu adevărat pe Charles și Camilla. Amândoi sunt oameni de o mare bunătate și o mare compasiune”, a declarat autoarea australiano-britanica Kathy Lette pentru ABC News.

„Camilla este feministă, este șefa Femeilor Lumii și militează pentru drepturile femeilor și drepturile educaționale pentru fete. Chiar dacă are un rol decorativ ca consoartă, este o feministă puternică. O icoană feminină în anumite privințe”.

Camilla l-a însoțit pe Prințul Charles în multe obligații oficiale și în turnee în străinătate. Ea s-a instalat încet, dar sigur în rolul ei de membru înalt al Familiei Regale.

În 1997, doar 8% dintre respondenții la un sondaj MORI Ipsos pentru Mail on Sunday au spus că și-ar dori și ar accepta-o ca viitoare regină. Dar în ultimii ani, Camilla a câștigat teren în rândul publicului. Într-un sondaj YouGov realizat înaintea Jubileului de platină al Reginei, 47% dintre respondenți au văzut-o într-un mod pozitiv.

Camilla: Regina Consoartă

Relația Camillei cu restul familiei regale s-a încălzit mult de-a lungul timpului. Ea este acum o bunică iubitoare, iar Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul Louis o alintă GaGa.

„Ca să fiu sincer cu tine, ea a fost întotdeauna foarte apropiată de mine și de William”, a spus Prințul Harry într-un interviu în 2005. „Nu este mama vitregă rea”.

Când cuplul s-a căsătorit în 2005 și sentimentul public față de Camilla era încă destul de înghețat, Palatul Buckingham a spus că va fi cunoscută drept „prințesă consoartă” când Charles va deveni rege.

Charles însuși a provocat confuzie cu privire la titlu în 2010, când a fost întrebat de un reporter dacă soția lui ar putea fi regină.

„Asta e, ei bine… Vom vedea, nu-i așa? Ar putea fi”, a spus el, vizibil stânjenit.

În cele din urmă, totuși, era la latitudinea mamei lui Charles să decidă ce rol va juca Camilla după moartea ei. Ca un cadou de despărțire pentru nora ei, Regina i-a confirmat noul titlu cu doar opt luni înainte de deces. Regina consoartă Camilla și relația ei cu Familia Regală Britanică a fost dificilă mult timp, dar s-a ajuns la înțelegere și acceptare.

Prințul Charles, alături de Camilla, îmbrăcată în alb, și Regina Elisabeta, îmbrăcată în bleu, în anul 2018, la celebrarea centenarului forțelor aeriene britanice
Mesajul transmis de Regina Elisabeta cu ocazia aniversării urcării pe tron, în anul 1952, a fost primit cu entuziasm și surprindere de fani monarhiei britanice / Getty Images

Regina Elisabeta a acceptat ca Ducesa de Cornwall să devină Regină consoartă

„Când, la plinătatea timpului, fiul meu Charles va deveni rege, știu că îi veți oferi lui și soției sale Camilla același sprijin pe care mi l-ați oferit”, a spus regina Elisabeta a II-a în declarația ei din februarie.

„Și dorința mea sinceră este ca, când va veni acel moment, Camilla să fie cunoscută drept Regina Consort, în timp ce își continuă propriul serviciu loial”.

A fost o susținere finală a Camillei, permițându-i să aibă un rol regal cu drepturi depline alături de Charles. Istoria de 1.200 de ani a monarhiei britanice este plină de căsătorii de conveniență, diplomație, cu mize mari. Împreună cu soțul ei, Philip, Regina fusese una dintre puținii monarhi care au găsit o potrivire în viața amoroasă.

În cele din urmă, ea nu i-a putut nega fiului ei ceea ce era esențial pentru propria ei domnie. Un partener care va fi cel mai apropiat confident al lui.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Coaste de miel rumenite la cuptor
Timp liber
Friptură de miel la cuptor foarte fragedă. Ce să adaugi în tavă ca să iasă suculentă
Gătirea lentă este primul sfat pentru carnea de miel. Dacă ai puțină răbdare vei obține mielul fraged care se topește, care se va desprinde singur de pe os. Reteța de friptură de miel la...
3
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
4
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
5
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
PARTENERI
×