Reclamă

6 efecte ale apei dure asupra părului. Cum îți poate afecta podoaba capilară

Apa dură poate fi motivul din spatele părului tău uscat. Află și celelalte 6 efecte ale apei dure asupra părului și ce să faci pentru a îmbunătăți aspectul firelor.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 28 noiembrie 2023, 7:13

Apa dură nu este deloc ceea ce ai nevoie. Pe lângă faptul că lasă depozite minerale inestetice pe robinete și cabine de duș, ea afectează și buna funcționare a electroasnicelor și nici atunci când faci baie nu ajută deloc. Din păcate este adevărat, apa dură poate face ravagii și pe părul tău. Ea cauzează o multitudine de probleme, inclusiv părul uscat și încrețit.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

6 efecte ale apei dure asupra părului

Cincisprezece femei au participat la un studiu din 2015 publicat în ResearchGate. S-a descoperit că apa dură le-a deteriorat părul. Pentru studiu au fost prelevate probe de păr spălat în apă dură și probe de păr spălat în apă distilată. Ele au fost prelevate timp de o lună. S-a constatat că părul spălat în probele de apă dură a scăzut în volum.

Apa dură este practic apa care are un nivel ridicat de minerale. Aceste minerale, în principal ionii de calciu și magneziu, sunt captate pe măsură ce apa trece prin roci și sol, făcându-le mai puțin solubile. Iată cum afectează părul.

Uscăciune și încrețire

Apa dură poate îndepărta uleiurile naturale din păr, lăsându-l uscat și predispus la încrețire. Această lipsă de umiditate face părul mai susceptibil la rupere și vârfuri despicate, spune medicul dermatolog Monica Chahar.

Reclamă

Aspect tern

Acumularea de minerale din apa dură poate crea o peliculă pe firul de păr, care poate duce la un aspect lipsit de strălucire.

Dificultate la șamponare

Reclamă

Mineralele din apa dură reacționează cu săpunurile și șampoanele, ceea ce face dificilă crearea unei spume necesare spălăriii. Acest lucru poate duce la o curățare inadecvată, lăsând părul să se simtă în continuare murdar.

Încurcare

Părul uscat și deteriorat este mai predispus la încurcare, iar apa dură agravează această problemă. Un pot încurcat este mai predispus la rupere atunci când încerci să îl descurci.

Decolorare

Dacă îți place ca părul să fie mereu vopsit ca la carte, atunci trebuie să știi că apa dură nu te ajută deloc să obții rezultatele dorite. Mineralele din apă tind să interfereze cu moleculele de culoare. Acest lucru face ca nuanța de vopsea să-și piardă foarte repede strălucirea și vibrația, spun specialiștii în vopsirea părului.

Iritația scalpului

Apa dură poate irita scalpul, ducând la uscăciune, mâncărime și mătreață. Acest disconfort poate contribui și mai mult la deteriorarea părului.

Cum să repari efectele apei dure pe păr

Expunerea continuă la apă dură poate contribui la probleme persistente ale părului, cum ar fi uscăciunea cronică, structura părului și o probabilitate crescută de a se rupe. În timp, acest lucru poate duce la o sănătate generală diminuată a firelor de păr. Află ce poți să faci pentru a repara părul deteriorat.

Specialiștii spun că poți apela la șampoane clarifiant pentru a îndepărta acumularea de minerale din păr. Aceste șampoane sunt special concepute pentru a descompune și elimina depozitele, restabilind sănătatea firelor de păr.

De asemenea, poți merge în mod regulat la tratamente care te pot ajuta să refaci umezeala naturală a părului.

Clătirea cu oțet este un remediu homemade care poate ajuta la dizolvarea depozitelor de minerale și la restabilirea pH-ului părului. Amestecă oțetul cu apa distilată și folosește-l după ce ți-ai spălat parul cu un șampon.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Trei bucăți de friptură de miel cu vin și usturoi într-un bol
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
O femeie în rochie albă, cu aripi în spate
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
O femeie care vopsește un ou cu ajutorul unuo șervețel
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI
×