Daca ești unul dintre acei oameni care merg prin casa scoțând din priză fiecare încărcător care îți iese în cale, trebuie să știi că eforturile tale nu valorează practic nimic. Ca să ai toate informațiile, trebuie spus că economisești în jur de 35 de cenți pe an dacă deconectezi încărcătorul telefonului mobil din priză după ce ai încărcat dispozitivul.
Cât consumă încărcătorul lăsat în priză
De fapt, pentru ca contorul de electricitate să-l detecteze, ar trebui să ai toate încărcătoarele din familie și alte câteva conectate în același timp. Înainte de a explica consumul, trebuie să știi că electricitatea se măsoară în kilowați pe oră, KW/h. Un Kilowatt are 1.000 de W. Așa că, un dispozitiv care consumă 1.000 de W pe oră va utiliza 1kW pe oră. În concluzie, un dispozitiv care consumă 100 W va atinge 1 kW într-o perioadă de funcționare de 10 ore.
Consumul acestui dispozitiv este de 0,2 W, iar Laboratorul Național Lawrence Berkeley a convertit aceste date în valoarea monetară. Rezultatul te va surprinde cu siguranță: încărcarea telefonului costă 50 de cenți pe an. Lăsând încărcătorul în priză nu costă nici măcar 15 cenți.
„Încărcarea telefonului costă 50 de cenți pe an. Lăsând încărcătorul în priză nu costă nici măcar 15 cenți”.
Cu alte cuvinte, potrivit zdnet.com în România 1 KW/h costă în jur de 0.68 lei. Astfel că, un încărcător de telefon mobil de 5W care a fost lăsat în priză fără să fie conectat la un telefon consumă în jur de 135 de W. Acest lucru înseamnă un consum total anual de 1,5 KW, iar costul total e de 1,02 lei.
Deși suma pare foarte mică, sumele cresc cu fiecare încărcător pe care îl lași în priză.
Încărcătoarele și consumul de energie
Acest tip de consum se numește consum phantom, iar în cazul încărcătoarelor este foarte mic. Cu toate acestea, există și alte dispozitive care îți pot crește consumul de energie. Acest lucru se întâmplă fără să-ți dai seama și te fac să plătești puțin mai mult decât ar trebui.
Sunt lucruri pe care le lași în priză și ele reprezintă o cheltuială de care trebuie măcar să ții cont. E important să încerci să o controlezi cât de mult poți.
De exemplu, consumul fantomă apare atunci când lași aprinse luminile sau când ceva are un transformator intern continuă să funcționeze cât timp este conectat.
Pe scurt, este important să controlezi consumul de energie al aparatelor electrice mari și al dispozitivelor care lasă „lumina pilot roșie” în standby. Să nu lași transformatoarele consumatoare de energie în priză, chiar dacă ele nu sunt conectate la nimic. Totuși, nici nu trebuie să fii obsedată de aceste situații. Încărcătoarele mobile și dispozitivele mici au un consum de energie minim.
De asemenea, află de aici și despre cele mai murdare obiecte din casă și locurile unde se ascund bacteriile.