Reclamă

De ce apar pete maronii pe față și cum le poți estompa

De la pistrui și pete cauzate de vârstă până la cicatrici, toate acestea pot face ca tenul să pară neuniform. Deși inofensivă, pielea neuniformă te poate determina să încerci diferite produse. Află de ce apar pete maronii pe față și cum le poți estompa.

Publicat: 15 noiembrie 2022, 7:53

Deși există multe produse și soluții pentru refacerea pielii, nu toate sunt la fel, iar unele ar putea fi chiar periculoase. A știi ce să cauți te poate ajuta să alegi o opțiune sigură dacă îți dorești un ten uniform.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce apar pete maronii pe față

Hiperpigmentarea sau petele pot fi cauzate de cicatricile de la acnee, expunerea excesivă la soare sau modificările hormonale, potrivit David E. Bank, medic la NewYork-Presbyterian Hospital.

„Există o varietate de creme și seruri pe care pacienții le pot folosi pentru a ajuta la diminuarea petelor în timp”, a spus el. Fiecare dintre aceste opțiuni de tratament vine cu anumite riscuri. Află de asemenea când e mai bine să exfoliezi pielea: înainte sau după epilat.

Creme și seruri cu hidrochinonă

Poate cea mai populară soluție pentru iluminarea pielii punct cu punct sunt soluțiile topice care conțin hidrochinonă.

Reclamă

Un studiu din 2013 a descoperit potențiale beneficii pentru melasma facială, care provoacă pete. Deși anterior disponibilă fără prescripție medicală (OTC), Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a schimbat statutul hidrochinonei în 2021 și acum este disponibilă doar pe bază de rețetă.

Deși este considerată sigură pentru utilizare în produsele cosmetice, concentrația de hidrochinonă este limitată, deoarece prezintă riscuri mai mari la concentrații ridicate.

Există îngrijorări că acest ingredient ar putea provoca cancer, dar cercetarea existentă este limitată. Se recomandă ca oamenii să folosească numai produse care conțin hidrochinonă pe termen scurt, ori chiar deloc. Dacă ai iritații, pete neobișnuite ale pielii sau orice alte reacții adverse, oprește imediat utilizarea.

Reclamă

Soluții cu retinoizi

Produsele care conțin acid retinoic ajută la creșterea revoluției celulare, la accelerarea exfolierii și la promovarea refacerii pielii. Există cercetări clinice care leagă retinoizii și îmbunătățirile în fotoîmbătrânirea pielii, inclusiv pe pielea mai închisă la culoare.

Aceste ingrediente pot usca considerabil și pot face pielea mai sensibilă la razele soarelui. Dacă optezi pentru aceste soluții, înțelege că pot dura câteva luni sau mai mult până la rezultate. Asigură-te că porți protecție solară în fiecare zi.

Tratamente cu laser și peeling

O opțiune mai agresivă pentru iluminarea petelor întunecate este tratamentul cu laser, care folosește energie luminoasă concentrată. Unele tratamente cu laser vizează pigmentul în sine, în timp ce altele funcționează prin îndepărtarea pielii strat cu strat.

Cu această metodă, straturile întunecate ale pielii sunt arse. Există mai multe tipuri diferite de tratament cu laser. Această soluție funcționează mai rapid decât produsele topice. Dar există riscuri.

Dacă alegi iluminarea pielii cu laser, te poți confrunta cu:

  • umflătură;
  • roşeaţă;
  • etanşeitate;
  • cicatrici;
  • infecţie;
  • modificări ale texturii pielii.

Exfolianți chimici

Produsele chimice de exfoliere folosesc în mod obișnuit diferite tipuri de acizi pentru a sparge celulele moarte ale pielii sau stratul superior al pielii. Îndepărtarea acestui strat poate ajuta refacerea pielii.

Exfolianții chimici folosesc ingrediente precum:

  • acid alfa hidroxi (AHA);
  • acid azelaic;
  • beta hidroxi acid (BHA);
  • acid glicolic;
  • acid lactic;
  • acid mandelic;
  • acid salicilic.

Este important să utilizezi exfolianții chimici cu moderație, deoarece pielea are nevoie de timp pentru a se reconstrui și repara. Utilizarea unui produs mai des decât a fost prevăzut poate duce la iritații sau inflamații.

Unele tipuri de piele sunt mai sensibile la diferite produse chimice. Dacă ai reacții adverse, întrerupe utilizarea produsului respectiv.

Prevenirea petelor întunecate

Pentru majoritatea oamenilor, efectele produselor cosmetice sunt minime în comparație cu riscurile.

Evitarea leziunilor pielii este de obicei cea mai bună soluție. Dacă ai grijă să îți protejezi pielea chiar și după ce ai pete, le poți împiedica să se agraveze.

„Protecția împotriva soarelui este esențială în estomparea petelor. Folosirea produselor cu ingrediente care blochează, cum ar fi oxidul de zinc și dioxidul de titan, este crucială, altfel petele pot reveni chiar și după îndepărtare”.

Sfaturile unui dermatolog te pot ajuta să vezi opțiunile cu cea mai bună perspectivă și cu cele mai puține riscuri.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
3
O femeie frumoasă care stă în pat și citește mesaje încercând să-și urmărească fostul partener
Horoscop
Zodii care își urmăresc fostul partener. Nativii care nu pot trece cu ușurință peste o despărțire
Există unele zodii care își urmăresc fostul partener. Acești nativi caută orice motiv pentru a vedea ce face persoana de care s-au despărțit. Ei trec mai greu peste momentul despărțirii și nu pot accepta...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
5
O femeie frumoasă care își aplică anticearcăn în timp ce se uită în oglindă
Frumusețe
Când se aplică anticearcănul. Ordinea corectă a produselor de machiaj
Dacă nu ești pasionată de beauty sau ești la început de drum, atunci poate fi copleșitor să începi să te machiezi singură. Cu atât de multă informație este greu să alegi pe cea care...
PARTENERI
×