Reclamă

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

Sustenabilitatea în domeniul modei este un subiect tot mai des abordat în vremurile actuale. Asta deoarece devenim din ce în ce mai constienți de impactul pe care îl au hainele și lucrurile pe care le folosim asupra mediului înconjurător. Industria modei este responsabilă pentru un procent de până la 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Chestiunea este însă mult mai complexă de atât. Dacă vrei să îți schimbi modul în care abordezi cumpărăturile vestimentare și ceea ce porți, află ce trebuie să știi despre moda sustenabilă.

Publicat: 6 mai 2021, 18:08

Moda sustenabilă este un termen care se referă la hainele care sunt create într-un mod în care protejează nu numai mediul, dar și pe cei care confecționează articolele de îmbrăcăminte.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Conceptul de modă sustenabilă implică reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a supraproducției și a poluării, protejarea biodiversități. Dar și încredințarea că persoanele care lucrează în industria confecțiilor au condiții de muncă sigure și sunt renumerate în mod echitabil. Toate aceste linii sunt de o importanță majoră pentru sustenabilitatea industriei modei.

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

La nivel mondial, sunt cumpărate 80 de miliarde de noi piese de îmbrăcăminte în fiecare an. Multe dintre aceste haine sunt purtate doar de câteva ori și apoi aruncate, sau uitate în fundul dulapului. Încearcă să te concentrezi să cumperi mai puține haine, de mai bună calitate. Obiecte vestimentare clasice, care nu se demodează de la un sezon la altul.

Harriet Vocking, consultant în domeniul sustenabilității, citată de revista Vogue, recomandă să te gândești mereu la motivul pentru care cumperi o haină, dacă ai nevoie de aceasta cu adevărat și dacă o vei purta de cel puțin 30 de ori.

Prelungirea duratei de viață a hainelor este esențială pentru scăderea amprentei tale de mediu. Nu spăla în exces hainele, nu le arunca după două-trei purtări, încearcă să le repari în loc să le arunci.

Reclamă

Cumpără haine second-hand sau vintage sau închiriază

La fiecare pas vei descoperi magazine de SH-uri în care să găsești obiecte vintage ce pot conferi mai multă personalitate garderobei tale. Vei prelungi astfel viața unor obiecte unice și îți vei reduce impactul asupra mediului.

Nu în fiecare zi se ivește ocazia să participi la un eveniment deosebit, cu ținută obligatorie. Așa că ai putea încerca ca atunci când primești invitație la nunta cele mai bune prietene în loc să cumperi o rochie nouă pe care o vei depozita apoi pentru o perioadă îndelungată în dulap, să închiriezi o ținută deosebită.

Reclamă

Cine confecționează hainele tale

În ultimii ani a început să se vorbească tot mai mult despre abuzurile de care lucrătorii în confecții au parte la locul de muncă. Aceștia muncesc peste opt ore, uneori fără pauze, pe niște salarii sub limita supraviețuirii. Multe dintre brandurile populare au fabrici în părți ale lumii unde nu există controale atât de dure în privința exploatării forțelor de muncă. Informează-te în privința brandurilor tale preferate și alege înțelept de unde îți faci cumpărăturile.

Sprijină designerii care promovează moda sustenabilă, sau pe cei care folosesc materiale reciclate. Cu siguranță vei descoperi câțiva dintre aceștia și la nivel local. Astfel vei avea garanția că hainele tale au fost produse potrivit stadardelor de sustenabilitate.

Substanțele chimice dăunătoare mediului vs. haine vegane

O multitudine de substanțe chimice folosite pentru tratarea materialelor textile poluează mediul. Citește etichetele hainelor pentru a te informa în privința materialelor din care acestea sunt create. Evită sinteticele care în timpul spălării eliberează particule de microplastic ce dăunează apei.

Există o serie de materiale inovatoare în modă, despre care se spune că vor duce în timp la renunțarea utilizării materialelor organice, chiar și a celor ce provin din medii etice. Una dintre aceste noi descoperiri este miceliul, o textilă făcută dintr-un anumit tip de ciuperci. Acesta a fost deja adoptată de unii creatori de modă. Inspiră-te și tu din cele mai apreciate cărți despre modă, pentru a alege cele mai potrivite obiecte vestimentare sustenabile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care paortă haine de zâne și aripi de fluture pentru a ilustra ce talent ascuns ai, în funcție de zodie
Horoscop
Ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. La ce se pricep nativii din zodiac
Semnul zodiacal sub care te-ai născut poate influența multe aspecte din viața ta. Printre acestea se numără și abilitățile pe care le poți avea. Descoperă ce talent ascuns ai, în funcție de zodie. Află...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Pentru Balanțe și Vărsătorii, horoscopul săptămânii 25 septembrie – 1 octombrie 2023 vine cu despărțiri și complicații în relațiile de cuplu. Cei mai mulți dintre nativi vor lua decizii pe care mai apoi le...
3
Cara Delevingne, pe o bancă, desculță, fotografiată în timp ce vorbește la telefon, într-o stare de ebrietate avansată
Divertisment
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport
Cara Delevingne a participat la o prezentare de modă de la Milano Fashion Week. Află mai multe despre cum arată acum și care e starea ei după imaginile din aeroport. Modelul a fără sutien,...
4
Prințul George, alături de Prințul William, în tribune, în sacouri, la un eveniment sportiv
Divertisment
La ce vârstă va pleca Prințul George singur în călătorii. Aniversarea care îi va schimba pentru totdeauna destinul
Prințul George, la fel ca și frații săi sunt pregătiți încă de mici să facă față evenimentelor regale. Cu toate acestea, regulile Familiei Regale sunt stricte. Acum s-a aflat la ce vârstă va pleca...
5
Prințesa Leonor, în uniformă militară, în timp ce primește o distincție
Divertisment
Prințesa Leonor a Spaniei a fost fotografiată în uniformă militară. Fiica Reginei Letizia și a Regelui Felipe se antrenează la Academia Militară
Prințesa Leonor a Spaniei a arătat că nu se teme să implice în acțiune. Acest lucru a fost dovedit de o serie de fotografii dezvăluite de Casa Regală a Spaniei. Prințesa Leonor a Spaniei...
PARTENERI
×