Reclamă

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

Sustenabilitatea în domeniul modei este un subiect tot mai des abordat în vremurile actuale. Asta deoarece devenim din ce în ce mai constienți de impactul pe care îl au hainele și lucrurile pe care le folosim asupra mediului înconjurător. Industria modei este responsabilă pentru un procent de până la 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Chestiunea este însă mult mai complexă de atât. Dacă vrei să îți schimbi modul în care abordezi cumpărăturile vestimentare și ceea ce porți, află ce trebuie să știi despre moda sustenabilă.

Publicat: 6 mai 2021, 18:08
Haine albe, ce stau pe umerașe, atârnate de o bară, cu etichetă care confirmă că acestea sunt organice 100%
Gândește-te mereu la motivul pentru care cumperi o haină, dacă ai nevoie de aceasta cu adevărat și dacă o vei purta de cel puțin 30 de ori / Shutterstock

Moda sustenabilă este un termen care se referă la hainele care sunt create într-un mod în care protejează nu numai mediul, dar și pe cei care confecționează articolele de îmbrăcăminte.

Conceptul de modă sustenabilă implică reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a supraproducției și a poluării, protejarea biodiversități. Dar și încredințarea că persoanele care lucrează în industria confecțiilor au condiții de muncă sigure și sunt renumerate în mod echitabil. Toate aceste linii sunt de o importanță majoră pentru sustenabilitatea industriei modei.

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

La nivel mondial, sunt cumpărate 80 de miliarde de noi piese de îmbrăcăminte în fiecare an. Multe dintre aceste haine sunt purtate doar de câteva ori și apoi aruncate, sau uitate în fundul dulapului. Încearcă să te concentrezi să cumperi mai puține haine, de mai bună calitate. Obiecte vestimentare clasice, care nu se demodează de la un sezon la altul.

Harriet Vocking, consultant în domeniul sustenabilității, citată de revista Vogue, recomandă să te gândești mereu la motivul pentru care cumperi o haină, dacă ai nevoie de aceasta cu adevărat și dacă o vei purta de cel puțin 30 de ori.

Prelungirea duratei de viață a hainelor este esențială pentru scăderea amprentei tale de mediu. Nu spăla în exces hainele, nu le arunca după două-trei purtări, încearcă să le repari în loc să le arunci.

Reclamă

Cumpără haine second-hand sau vintage sau închiriază

La fiecare pas vei descoperi magazine de SH-uri în care să găsești obiecte vintage ce pot conferi mai multă personalitate garderobei tale. Vei prelungi astfel viața unor obiecte unice și îți vei reduce impactul asupra mediului.

Nu în fiecare zi se ivește ocazia să participi la un eveniment deosebit, cu ținută obligatorie. Așa că ai putea încerca ca atunci când primești invitație la nunta cele mai bune prietene în loc să cumperi o rochie nouă pe care o vei depozita apoi pentru o perioadă îndelungată în dulap, să închiriezi o ținută deosebită.

Reclamă

Cine confecționează hainele tale

În ultimii ani a început să se vorbească tot mai mult despre abuzurile de care lucrătorii în confecții au parte la locul de muncă. Aceștia muncesc peste opt ore, uneori fără pauze, pe niște salarii sub limita supraviețuirii. Multe dintre brandurile populare au fabrici în părți ale lumii unde nu există controale atât de dure în privința exploatării forțelor de muncă. Informează-te în privința brandurilor tale preferate și alege înțelept de unde îți faci cumpărăturile.

Sprijină designerii care promovează moda sustenabilă, sau pe cei care folosesc materiale reciclate. Cu siguranță vei descoperi câțiva dintre aceștia și la nivel local. Astfel vei avea garanția că hainele tale au fost produse potrivit stadardelor de sustenabilitate.

Substanțele chimice dăunătoare mediului vs. haine vegane

O multitudine de substanțe chimice folosite pentru tratarea materialelor textile poluează mediul. Citește etichetele hainelor pentru a te informa în privința materialelor din care acestea sunt create. Evită sinteticele care în timpul spălării eliberează particule de microplastic ce dăunează apei.

Există o serie de materiale inovatoare în modă, despre care se spune că vor duce în timp la renunțarea utilizării materialelor organice, chiar și a celor ce provin din medii etice. Una dintre aceste noi descoperiri este miceliul, o textilă făcută dintr-un anumit tip de ciuperci. Acesta a fost deja adoptată de unii creatori de modă. Inspiră-te și tu din cele mai apreciate cărți despre modă, pentru a alege cele mai potrivite obiecte vestimentare sustenabile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă într-o rochie roșie care ilustrează una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022. Trei nativi care se vor bucura de reușite
Pe lista cu cele trei zodii norocoase în ziua de 4 decembrie 2022 se numără nativii Rac, Balanță și Săgetător. Acești trei nativi vor avea parte de o zi extraordinară pe toate planurile. Zodiile...
2
O femeie frumoasă cu părul lung care ilustrează idei de tunsori la modă în iarna anului 2022
Frumusețe
Tunsori la modă în iarna anului 2022. Cele mai apreciate coafuri din sezonul rece
Sezonul rece este aici și a sosit momentul să te bucuri de o schimbare de look. Te invităm să descoperi câteva idei de tunsori la modă în iarna anului 2022. Vezi care sunt unele...
3
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
4
O femeie pe tocuri, care merge pe stradă, elegantă și sexy
Timp liber
Ce spune despre tine felul în care mergi. Tipul de personalitate pe care îl ai
Mai ai impresia că doar felul în care te îmbraci sau felul în care vorbești sunt lucrurile după care te judecă oamenii? Specialiștii spun că a venit timpul să-ți schimbi credința. Conform studiilor bazate...
5
O femeie care deschide o cutie primită prin curier
Timp liber
Ce nu e recomandat să cumperi online. De ce e mai bine să mergi în magazine pentru anumite produse
Cumpărăturile online au schimbat modul în care facem achiziții, de la cărți la cadouri pentru ziua de naștere a persoanelor dragi. Este atât de ușor să ai în față o gamă variată de articole...
PARTENERI
×