Reclamă

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

Sustenabilitatea în domeniul modei este un subiect tot mai des abordat în vremurile actuale. Asta deoarece devenim din ce în ce mai constienți de impactul pe care îl au hainele și lucrurile pe care le folosim asupra mediului înconjurător. Industria modei este responsabilă pentru un procent de până la 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Chestiunea este însă mult mai complexă de atât. Dacă vrei să îți schimbi modul în care abordezi cumpărăturile vestimentare și ceea ce porți, află ce trebuie să știi despre moda sustenabilă.

Publicat: 6 mai 2021, 18:08
Haine albe, ce stau pe umerașe, atârnate de o bară, cu etichetă care confirmă că acestea sunt organice 100%
Gândește-te mereu la motivul pentru care cumperi o haină, dacă ai nevoie de aceasta cu adevărat și dacă o vei purta de cel puțin 30 de ori / Shutterstock

Moda sustenabilă este un termen care se referă la hainele care sunt create într-un mod în care protejează nu numai mediul, dar și pe cei care confecționează articolele de îmbrăcăminte.

Conceptul de modă sustenabilă implică reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a supraproducției și a poluării, protejarea biodiversități. Dar și încredințarea că persoanele care lucrează în industria confecțiilor au condiții de muncă sigure și sunt renumerate în mod echitabil. Toate aceste linii sunt de o importanță majoră pentru sustenabilitatea industriei modei.

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

La nivel mondial, sunt cumpărate 80 de miliarde de noi piese de îmbrăcăminte în fiecare an. Multe dintre aceste haine sunt purtate doar de câteva ori și apoi aruncate, sau uitate în fundul dulapului. Încearcă să te concentrezi să cumperi mai puține haine, de mai bună calitate. Obiecte vestimentare clasice, care nu se demodează de la un sezon la altul.

Harriet Vocking, consultant în domeniul sustenabilității, citată de revista Vogue, recomandă să te gândești mereu la motivul pentru care cumperi o haină, dacă ai nevoie de aceasta cu adevărat și dacă o vei purta de cel puțin 30 de ori.

Prelungirea duratei de viață a hainelor este esențială pentru scăderea amprentei tale de mediu. Nu spăla în exces hainele, nu le arunca după două-trei purtări, încearcă să le repari în loc să le arunci.

Reclamă

Cumpără haine second-hand sau vintage sau închiriază

La fiecare pas vei descoperi magazine de SH-uri în care să găsești obiecte vintage ce pot conferi mai multă personalitate garderobei tale. Vei prelungi astfel viața unor obiecte unice și îți vei reduce impactul asupra mediului.

Nu în fiecare zi se ivește ocazia să participi la un eveniment deosebit, cu ținută obligatorie. Așa că ai putea încerca ca atunci când primești invitație la nunta cele mai bune prietene în loc să cumperi o rochie nouă pe care o vei depozita apoi pentru o perioadă îndelungată în dulap, să închiriezi o ținută deosebită.

Reclamă

Cine confecționează hainele tale

În ultimii ani a început să se vorbească tot mai mult despre abuzurile de care lucrătorii în confecții au parte la locul de muncă. Aceștia muncesc peste opt ore, uneori fără pauze, pe niște salarii sub limita supraviețuirii. Multe dintre brandurile populare au fabrici în părți ale lumii unde nu există controale atât de dure în privința exploatării forțelor de muncă. Informează-te în privința brandurilor tale preferate și alege înțelept de unde îți faci cumpărăturile.

Sprijină designerii care promovează moda sustenabilă, sau pe cei care folosesc materiale reciclate. Cu siguranță vei descoperi câțiva dintre aceștia și la nivel local. Astfel vei avea garanția că hainele tale au fost produse potrivit stadardelor de sustenabilitate.

Substanțele chimice dăunătoare mediului vs. haine vegane

O multitudine de substanțe chimice folosite pentru tratarea materialelor textile poluează mediul. Citește etichetele hainelor pentru a te informa în privința materialelor din care acestea sunt create. Evită sinteticele care în timpul spălării eliberează particule de microplastic ce dăunează apei.

Există o serie de materiale inovatoare în modă, despre care se spune că vor duce în timp la renunțarea utilizării materialelor organice, chiar și a celor ce provin din medii etice. Una dintre aceste noi descoperiri este miceliul, o textilă făcută dintr-un anumit tip de ciuperci. Acesta a fost deja adoptată de unii creatori de modă. Inspiră-te și tu din cele mai apreciate cărți despre modă, pentru a alege cele mai potrivite obiecte vestimentare sustenabile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Hartă astrală a fiecărei zodii în parte reprezentată de culoare albastru
Horoscop
Ce semnificație au semnele zodiacale. Cele 12 simboluri explicate pe înțelesul tuturor
Fiecare nativ aparține unui simbol specific, dar să știi ce semnificație au semnele zodiacale este esențial pentru cineva pasionat. Un exemplu elocvent o poate avea Taurul care arată un cerc cu două coarne deasupra....
2
Două borcane cu dulceață din flori de soc
Rețete
Dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată
Dacă adori parfumul florilor de soc, află că poți profita de el și în diferite preparate culinare. Îți oferim o rețetă de dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată, perfectă pentru răsfățul de...
3
Prăjitură spornică cu căpșuni porționată și decorată cu zahăr pudră și frunze de mentă
Rețete
Prăjitură spornică cu căpșuni. Rețetă simplă și ușoară de desert cu fructe
Dacă te ispitesc căpșunile parfumate care au apărut în piață, nu ezita să le incluzi în cât mai multe rețete de desert. Sunt gustoase, aromate și înnobilează aspectul preparatelor dulci. Îți oferim o rețetă...
4
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
5
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
PARTENERI
×