Reclamă

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

Sustenabilitatea în domeniul modei este un subiect tot mai des abordat în vremurile actuale. Asta deoarece devenim din ce în ce mai constienți de impactul pe care îl au hainele și lucrurile pe care le folosim asupra mediului înconjurător. Industria modei este responsabilă pentru un procent de până la 10% din emisiile de gaze cu efect de seră, la nivel mondial. Chestiunea este însă mult mai complexă de atât. Dacă vrei să îți schimbi modul în care abordezi cumpărăturile vestimentare și ceea ce porți, află ce trebuie să știi despre moda sustenabilă.

Publicat: 6 mai 2021, 18:08

Moda sustenabilă este un termen care se referă la hainele care sunt create într-un mod în care protejează nu numai mediul, dar și pe cei care confecționează articolele de îmbrăcăminte.

Conceptul de modă sustenabilă implică reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a supraproducției și a poluării, protejarea biodiversități. Dar și încredințarea că persoanele care lucrează în industria confecțiilor au condiții de muncă sigure și sunt renumerate în mod echitabil. Toate aceste linii sunt de o importanță majoră pentru sustenabilitatea industriei modei.

Ce trebuie să știi despre moda sustenabilă

La nivel mondial, sunt cumpărate 80 de miliarde de noi piese de îmbrăcăminte în fiecare an. Multe dintre aceste haine sunt purtate doar de câteva ori și apoi aruncate, sau uitate în fundul dulapului. Încearcă să te concentrezi să cumperi mai puține haine, de mai bună calitate. Obiecte vestimentare clasice, care nu se demodează de la un sezon la altul.

Harriet Vocking, consultant în domeniul sustenabilității, citată de revista Vogue, recomandă să te gândești mereu la motivul pentru care cumperi o haină, dacă ai nevoie de aceasta cu adevărat și dacă o vei purta de cel puțin 30 de ori.

Prelungirea duratei de viață a hainelor este esențială pentru scăderea amprentei tale de mediu. Nu spăla în exces hainele, nu le arunca după două-trei purtări, încearcă să le repari în loc să le arunci.

Reclamă
Reclamă

Cumpără haine second-hand sau vintage sau închiriază

La fiecare pas vei descoperi magazine de SH-uri în care să găsești obiecte vintage ce pot conferi mai multă personalitate garderobei tale. Vei prelungi astfel viața unor obiecte unice și îți vei reduce impactul asupra mediului.

Nu în fiecare zi se ivește ocazia să participi la un eveniment deosebit, cu ținută obligatorie. Așa că ai putea încerca ca atunci când primești invitație la nunta cele mai bune prietene în loc să cumperi o rochie nouă pe care o vei depozita apoi pentru o perioadă îndelungată în dulap, să închiriezi o ținută deosebită.

Cine confecționează hainele tale

În ultimii ani a început să se vorbească tot mai mult despre abuzurile de care lucrătorii în confecții au parte la locul de muncă. Aceștia muncesc peste opt ore, uneori fără pauze, pe niște salarii sub limita supraviețuirii. Multe dintre brandurile populare au fabrici în părți ale lumii unde nu există controale atât de dure în privința exploatării forțelor de muncă. Informează-te în privința brandurilor tale preferate și alege înțelept de unde îți faci cumpărăturile.

Sprijină designerii care promovează moda sustenabilă, sau pe cei care folosesc materiale reciclate. Cu siguranță vei descoperi câțiva dintre aceștia și la nivel local. Astfel vei avea garanția că hainele tale au fost produse potrivit stadardelor de sustenabilitate.

Substanțele chimice dăunătoare mediului vs. haine vegane

O multitudine de substanțe chimice folosite pentru tratarea materialelor textile poluează mediul. Citește etichetele hainelor pentru a te informa în privința materialelor din care acestea sunt create. Evită sinteticele care în timpul spălării eliberează particule de microplastic ce dăunează apei.

Există o serie de materiale inovatoare în modă, despre care se spune că vor duce în timp la renunțarea utilizării materialelor organice, chiar și a celor ce provin din medii etice. Una dintre aceste noi descoperiri este miceliul, o textilă făcută dintr-un anumit tip de ciuperci. Acesta a fost deja adoptată de unii creatori de modă. Inspiră-te și tu din cele mai apreciate cărți despre modă, pentru a alege cele mai potrivite obiecte vestimentare sustenabile.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×