Bacteriile pot provoca infecții umane și se înmulțesc la temperaturi de aproximativ 37 de grade Celsius, dar se pot înmulți și la temperatura camerei, în jur de 20 de grade Celsius.
Cu cât apa dintr-o sticlă este păstrată mai mult timp la temperatura cameri, cu atât vor crește mai multe bacterii.
Un studiu realizat în Singapore care a folosit apa fiartă, care ar fi trebuit să omoare majoritatea bacteriilor din ea, a constat că populațiile de bacterii pot crește rapid în interiorul sticlelor de apă pe măsură ce sunt folosite pe tot parcursul zilei.
În medie, au descoperit că apa din sticlele folosite de adulți a trecut de la aproximativ 75.000 de bacterii pe milimetru la mijlocul dimineții la mai mult de 1 – 2 milioane pe milimetru pe parcursul a 24 de ore.
O modalitate de a încetini creșterea bacteriilor este să păstrezi sticla la frigider între folosiri. În timp ce o parte din activitatea bacteriană a sticlei de apă provine din apa însăși, cea mai mare parte a contaminării este introdusă de fapt de băutor.
Exteriorul sticlei va transporta întotdeauna cei mai mulți microbi. Acești microbi sunt ușor transferați în conținutul sticlei, împreună cu bacteriile din gură, de fiecare dată când bei o înghițitură. Oamenii au, în general, între 500 și 600 de specii diferite de bacterii care trăiesc în gură.
Poți purta o infecție și să nu-ți dai seama de acest lucru, deoarece sistemul tău imunitar te-a protejat destul de bine. Un alt mod în care poți încuraja creșterea bacteriilor este prin lipsa de îngrijire adecvată a sticlelor.
Sfaturi și trucuri utile de la specialiști
Studiile arată că persoanele care își spală sticla cu o perie sau la mașina de spălat vase au avut tendința să aibă cel mai mic număr de bacterii în interiorul acestora.
Folosirea unei mașini de spălat vase cu un ciclu de igienizare ar putea fi cea mai eficientă abordare. Totodată, studiile spun că sticlele care conțineau ceai, cafea sau suc au fost mai contaminate decât sticlele care conțineau doar apă.
Curățarea sticlei de apă în mod regulat și corect este singura modalitate de a fi sigură că nu consumi bacteriile dăunătoare alături de apă. Chiar dacă apa din interiorul ei este sterilă, saliva ta va ajunge în sticlă, împreună cu urme de nutrienți, cu care bacteriile se hrănesc.
Clătirea sticlei de apă rece nu este suficientă. Specialiștii recomandă curățarea sticlei reutilizabile cu apă fierbinte, de peste 60 de grade Celsius.
Această temperatură ucide majoritatea agenților patogeni. Totodată, specialiștii recomandă utilizarea unui detergent de spălat vase. Acesta ar trebui pus în sticlă și învârtit timp de 10 minute înainte de a clăti sticla foarte bine cu apă fierbinte.
Sticla ar trebui lăsată să se usuce la aer pentru a evita acumularea de bacterii. Totodată, sticlele ar trebui curățate în acest fel după fiecare utilizare sau cel puțin, de câte ori pe săptămână, spuns pecaliști.