Datele arată că aceeași porție de iaurt simplu, fără grăsimi, conține:
- 85 de calorii
- 7 grame de proteine
- 14 grame de carbohidrați
- 284 miligrame de calciu
Aceste date nu menționează cantitatea exactă de zahăr din 170 de grame de iaurt simplu, fără grăsimi, însă unele mărci o precizează pe eticheta nutrițională.
Recomandări și contraindicații în privința iaurtului grecesc
Este asociat cu dezvoltarea masei musculare. Un studiu realizat pe participanți care au urmat un program de exerciții fizice timp de 12 săptămâni a descoperit că consumul de iaurt grecesc a fost asociat cu creșteri mai mari ale forței și ale grosimii mușchilor, comparativ cu cei care au consumat un placebo pe bază de carbohidrați.
Poate reduce inflamația. Un alt studiu publicat în 2025 a constatat că antrenamentele fizice au efecte antiinflamatoare, iar consumul de iaurt grecesc a potențat aceste beneficii mai mult decât un budincă pe bază de carbohidrați, arată cei de la Aol.com.
Poate reduce riscul de cancer colorectal. Atât iaurtul obișnuit, cât și cel grecesc conțin bacterii benefice, iar un studiu a arătat că acestea pot proteja împotriva cancerului colorectal prin modificări pozitive ale microbiomului intestinal.
Are un conținut mai scăzut de calciu decât iaurtul obișnuit. După cum menționează Phillips, o parte din calciul prezent în iaurtul obișnuit se pierde în procesul de filtrare prin care se obține iaurtul grecesc.
Este nevoie de mai mult lapte pentru a produce iaurt grecesc. Acest lucru poate duce la un cost mai ridicat și la o cantitate mai mare de deșeuri secundare comparativ cu iaurtul obișnuit.
Poate fi o sursă de zaharuri adăugate. Iaurturile grecești cu arome pot conține cantități semnificative de zahăr adăugat. Un brand poate conține 19 grame de zahăr adăugat per porție într-unul dintre iaurturile sale aromate, iar un alt brand are 20 de grame de zahăr adăugat per porție.
Recomandări și contraindicații în privina iaurtului obișnuit
Are puțin mai puține calorii decât iaurtul grecesc. După cum reiese din informațiile nutriționale de mai sus, iaurtul obișnuit degresat are mai puține calorii decât cel grecesc degresat. Dacă urmezi o dietă cu un aport scăzut de calorii, consumul de iaurt obișnuit în locul celui grecesc poate fi o modalitate ușoară de a reduce numărul total de calorii.
Este în general mai accesibil decât iaurtul grecesc. Dacă încerci să te încadrezi într-un buget, iaurtul obișnuit este adesea mai ieftin decât cel grecesc. Acest lucru se datorează faptului că este nevoie de mai mult lapte pentru a produce iaurt grecesc decât pentru a produce iaurt obișnuit.
Este mai benefic pentru sănătatea oaselor decât iaurtul grecesc. Pentru sănătatea oaselor, iaurtul obișnuit are un avantaj datorită conținutului mai mare de calciu, spun cei de la Health.com.
Nu conține la fel de multe proteine ca iaurtul grecesc. După cum subliniază specialiștii, iaurtul obișnuit are un conținut mai mic de proteine și, prin urmare, nu te va ajuta să te simți sătul pentru o perioadă la fel de lungă de timp.
Poate conține, de asemenea, cantități mari de zaharuri adăugate. La fel ca iaurtul grecesc, și iaurtul obișnuit poate avea un conținut ridicat de zahăr adăugat. Un brand indică 19 grame de zahăr adăugat per porție, iar un altul listează aceeași cantitate.
Este mai puțin versatil decât iaurtul grecesc. Datorită texturii sale mai dense, iaurtul grecesc poate fi adesea folosit ca înlocuitor pentru maioneză sau smântână în diverse rețete. Iaurtul obișnuit, care are o consistență mai lichidă, nu este la fel de ușor de adaptat.