Reclamă

Lucruri pe care medicii le recomandă adulților. De ce e bine să le incluzi în rutina de zi cu zi

Descoperă principalele lucruri pe care medicii le recomandă adulților pentru a avea o viață lungă și sănătoasă. Pe măsură ce înaintezi în vârstă este important să ai o rutină echilibrată, bazată pe alegeri sănătoase.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 10 octombrie 2024, 5:00

Există o serie de obiceiuri și practici zilnice pe care le poți adopta pentru a atenua anumite dureri care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă. Află care sunt recomandările specialiștilor și cum îți pot face viața mai ușoară.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lucruri pe care medicii le recomandă adulților

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, este posibil să observi că organismul tău nu mai funcționează la fel de bine ca înainte. De exemplu, după vârsta de 50 de ani, descompunerea oaselor are loc mai repede decât formarea acestora, ceea ce poate duce la pierderea densității osoase.

Te afli la vârsta la care trebuie să ai grijă de corpul tău. Astfel, este esențial să faci alegeri mai sănătoase pentru tine și să îți modifici rutina zilnică.

Fă sport constant

Activitatea fizică este importantă indiferent de vârstă, dar te va ajuta cu atât mai mult pe măsură ce îmbătrânești. Mișcarea contribuie la menținerea mobilității și scade riscul de a dezvolta osteoporoză.

Reclamă

Alege activitatea care îți place cel mai mult și petrece cel puțin 30 de minute pe zi făcând sport. Fie că preferi plimbările în natură, înotul, mersul pe bicicletă sau exercițiile aerobice, important este să îți păstrezi consecvența.

De asemenea, una dintre cele mai bune modalități de a îți mișca corpul este cu ajutorul antrenamentelor de rezistență. Este important să îți adaptezi constant antrenamentul în funcție de rezistența ta. Ridică greutăți pe care le consideri obositoare, dacă vrei să vezi rezultate pe termen lung.

„Motivația este că, prin antrenamentul de rezistență, poți începe să construiești mușchi pentru a contracara pierderea acestora odată cu vârsta.”, spune medicul Carl Paige.

Reclamă

Antrenează-ți mintea

Pe lista de lucruri pe care medicii le recomandă adulților se află și antrenamentul minții. Sportul este esențial pentru a avea un organism sănătos. De asemenea, pe măsură ce înaintezi în vârstă este la fel de important să îți antrenezi și mintea.

Poți încerca hobby-uri noi, cum ar fi învățarea unei limbi străine sau a unui instrument muzical nou. Noutatea este esențială pentru a îți menține creierul activ, potrivit experților.

Pentru a preveni apariția bolilor neurodegenerative cronice precum Alzheimerul este necesar să faci zilnic exerciții de memorie. Încearcă să îți amintești anumite date istorice, să completezi integrame sau să citești câteva pagini dintr-o carte în fiecare zi. 

Evită izolarea socială

Specialiștii își exprimă îngrijorarea cu privire la epidemia de singurătate care pare să se accentueze în ultimii ani. Oamenii sunt ființe sociale, iar a avea interacțiuni sociale regulate și sănătoase este important atunci când vine vorba de menținerea sănătății mintale.

Încearcă să socializezi cât mai mult, fie că este vorba despre participarea la cercuri de pictură, dans, teatru sau să porți conversații cu persoanele din jurul tău.

Ai nevoie de interacțiuni sociale pozitive pentru a preveni tendința de însingurare. Îți poți vizita rudele, te poți bucura de o discuție cu o vecină sau de un apel video cu o prietenă.

Gestionează stresul

Stresul cronic poate avea în timp consecințe negative asupra stării tale sănătate, care se poate agrava odată cu înaintarea în vârstă. Este important să cauți modalități prin care să reduci zilnic nivelul de stres.

Poți face zilnic lucruri care îți dau o stare de bine, fără să îți provoace stres suplimentar. Evită gândurile negative, odihnește-te mai mult, urmărește serialul preferat sau meditează atunci când te simți copleșită.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mariah Carey, într-o rochie aurie, lungă
Divertisment
Cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Aniversarea cu numărul 50 a fost un adevărat spectacol
Desfășurate în Los Angeles, premiile anuale sărbătoresc impactul semnificativ al muzicii asupra culturii pop. Vezi cum s-au îmbrăcat vedetele pentru covorul roșu American Music Awards 2024. Mariah Carey, cântăreața britanică Raye și grupul de...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie albă și stă pe o creangă în pădure
Horoscop
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Cine sunt nativii care lasă trecutul în spate
Două semne zodiacale încheie un capitol important în octombrie 2024. Acești nativi lasă trecutul în spate și privesc cu mult mai mult optimism asupra viitorului. Este o perioadă minunată pentru zodiile care își doresc...
3
Sufleu de brânză dulce în bol alb, glazurat cu sos, cu o linguriță și un bol cu sos alături
Rețete
Sufleu de brânză dulce. Rețeta unui desert fin, pufos și aromat
Dacă ești în căutarea unui desert delicios și aromat, dar simplu și ușor de preparat, încearcă rețeta de sufleu de brânză dulce. Te vei bucura de un desert fin, pufos și aromat, cu o...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×