Reclamă

Semnele care arată că suferi de stres cronic. Află de la experți cum să controlezi această afecțiune

Stresul a devenit o parte nelipsită din viețile noastre. Este un lucru până la un punct normal și inevitabil în ritmul vieții contemporane. Stresul cronic este însă diferit și trebuie depistat la timp. Când știi însă că suferi de stres cronic și că trebuie să iei măsuri? Află cum că recunoști semnele care arată că suferi de stres cronic.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 1 aprilie 2024, 7:20

Stresul cronic este dificil de diagnosticat. Acesta durează săptămâni, luni sau chiar ani de zile, nu e ceva pasager și nici nu poate fi atenuat. În egală măsură, simptomele stresului permanent sunt omniprezente, afectând trupul și mintea, potrivit Cleveland Clinic.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Semnele care arată că suferi de stres cronic

Indferent de cauza care antrenează starea de stres, organismul răspunde în mod similar. Creierul transmite un semnal care eliberează adrenalina ce crește energia, alături de cortizol, hormonul stresului, potrivit Mayo Clinic.

Într-un singur moment stresant, acești hormoni cresc, apoi revin la nivelurile lor normale. Cea mai inspirată comparație e cu aceea a organismului care trebuie să sară de pe o scară într-un film de groază. Se eliberează rapid o senzație de teamă, inima bate accelerat, dar apoi organismul se liniștește.

Însă când vine vorba de stresul cronic, nu există punct natural de revenire. Te confrunți cu agenți de stres temporari, provocați de situații care îți induc panică (de exemplu agloremația din metrou în urma semnalării unui incendiu). Totuși, starea ta de discomfort e permanentă, chiar dacă încetează cauza care a provocat-o. Sistemul de răspuns la stres al organismului tău e permanent în alertă, notează Wellandgood.

Experții recomandă cele mai bune metode de a-l gestiona. În opinia lui Samuel Mathis, profesor asistent de medicină de familie la Universitatea din Texas, este foarte dificil să diagnostichezi dacă cineva are stres acut sau cronic. Însă impactul se resimte în viața de zi cu zi. Ambele forme au în comun reacția tipică a organismului de luptă sau fugi. Stresul cronic include această reacție, însă într-un grad mai scăzut.

Reclamă

Lipsa apetitului și apariția problemelor sistemului digestiv

Unele din semnele cu care se confruntă oamenii care suferă de stres cronic sunt modificările de apetit, luarea în greutate și dificultăți cu somnul. De asemenea, pot surveni tensiunea musculară, probleme de memorie și concentrare, precum și dureri de cap.

S-a demonstrat științific că stresul cronic provoacă boli cardiace, atac vascular cerebral și hipertensiune arterială. În egală măsură, stresul poate modifica modul în care organismul metabolizează colesterolul. De aceea este vital să descoperi metodele de gestionare a stresului și, de asemenea, să recunoști când nu gestonezi corespuzător nivelul de stres. În timp, stresul cronic poate antrena o serie de probleme de sănătate.

Reclamă

Stresul în sine nu e ceva rău. Însă devine astfel când nu reușim să îl controlăm eficient. Din păcate, scăpat de sub control, stresul cronic poate duce la înrăutățirea problemelor de sănătate, avertizează Mathis.

Stări de oboseală și tulburări ale somnului

În viziunea medicului de familie Alexa Mieses Malchuk, deși stresul e perceput ca fiind de natură mentală, în cazul celui cronic oamenii tind să îl manifeste la nivel fizic.

De aceea se simt permanent obosiți, indiferent cât de mult ar dormi. Dar se poate manifesta și în sens invers, implicând dificultăți de somn.

Un alt semnal care trebuie să îngrijoreze sunt durerile de origine necunoscută, ca și starea de epuizare. Așadar, dacă ai simptome fizice inexplicabile, este foarte probabil ca stresul cronic să fie cauza. Deși impactul stresului e dificil de cuantificat, stresul cronic este una din cauzele decesului prematur, avertizează specialista. “Nu pot sublinia îndeajuns cum afectează stresul orice funcție a organismului nostru“, conchide Mieses Malchuk.

Stări de antxietate și apariția depresiei

Din punctul de vedere al medicului de familie Divesh Goel, există două aspecte legate de stres, unul fiziologic și unul psihologic. Dacă resimți tulburări de somn sau ceață mentală, ca și un interes diminuat față de lucrurile care te interesau anterior, suferi de stres cronic.

Acesta se manifestă ca un fel de depresie. Poți observa un grad mai mare de iritabilitate sau nevoia de solitudine. De asemenea, scade performanța profesională.

Un alt lucru care trebuie să dea de gândit sunt durerile cronice, o manifestare mai severă a stresului cronic. Poate fi vorba de dureri articulare sau de răniri mai dese, precum și de stări generale de durere în organism.

Alte manifestări fizologice includ tulburări digestive, constipația sau scaune moi mai des decât în mor normal. Stresul cronic se mai poate manifesta și prin uscăciunea pielii sau căderea sau subțierea părului.

Obiceiurile sănătoase țin sub control stresul cronic

În concluzie, practic orice sistem și funcție a organismului pot fi afectate de stresul cronic. De la emoții și starea psihică la apetit, somn, apetitul sexual, greutate și chiar sistemul intestinal. Pe termen lung este afectată condiția generală de sănătate.

Potrivit specialiștilor citați, pentru a ține sub control această afecțiune riscantă prin efectele ei trebuie adoptate obiceiuri sănătoase, de exemplu setarea limitelor în viața de zi cu zi și practicarea perseverentă a tuturor activităților care reduc nivelul de stres. De asemenea, poți apela la alimentele care reduc stresul.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii se vor simți preferați de astre în perioada următoare. Horoscopul săptămânii 8 aprilie – 14 aprilie 2024 vine cu previziuni neașteptate. Există o zodie care are noroc atât la bani, cât și în...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie mov și stă pe unpat de flori de liliac
Horoscop
Zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Nativul care are de luat decizii importante
Astrologii au dezvăluit care este zodia care face cele mai multe sacrificii în luna aprilie 2024. Acest nativ va avea de luat multe decizii importante și va fi pus în situații dificile. Se anunță...
3
Liza Minnelli, dusă acasă în scaun cu rotile
Divertisment
Primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni
Au apărut primele imagini cu Liza Minnelli după mai bine de un an. Vedeta de 78 de ani era în scaun cu rotile, înconjurată de prieteni. Liza a fost surprinsă într-o ieșire publică rară...
4
Hartă astrală cu toate zodiile
Horoscop
Ce spun elementele semnului zodiacal despre tine. Personalitatea în funcție de zodie
Dacă te întrebi de ce simți și te manifești într-un anumit mod, e bine să știi că elementele semnului zodiacal în care te-ai născut au o influență certă. Află ce spun elementele semnului zodiacal...
5
O femeie frumoasă care stă în fața lunii și poartă o umbrelă galbenă pe umăr pentru a ilustra zodia nefericită a lunii aprilie 2024
Horoscop
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza banilor
Zodia nefericită a lunii aprilie 2024 se va confrunta cu multe probleme. Acesta nativ va avea de luat decizii importante, iar viața s-ar putea să-l surprindă în perioada ce urmează. Este o lună plină...
PARTENERI
×