Stresul cronic este dificil de diagnosticat. Acesta durează săptămâni, luni sau chiar ani de zile, nu e ceva pasager și nici nu poate fi atenuat. În egală măsură, simptomele stresului permanent sunt omniprezente, afectând trupul și mintea, potrivit Cleveland Clinic.
Semnele care arată că suferi de stres cronic
Indferent de cauza care antrenează starea de stres, organismul răspunde în mod similar. Creierul transmite un semnal care eliberează adrenalina ce crește energia, alături de cortizol, hormonul stresului, potrivit Mayo Clinic.
Într-un singur moment stresant, acești hormoni cresc, apoi revin la nivelurile lor normale. Cea mai inspirată comparație e cu aceea a organismului care trebuie să sară de pe o scară într-un film de groază. Se eliberează rapid o senzație de teamă, inima bate accelerat, dar apoi organismul se liniștește.
Însă când vine vorba de stresul cronic, nu există punct natural de revenire. Te confrunți cu agenți de stres temporari, provocați de situații care îți induc panică (de exemplu agloremația din metrou în urma semnalării unui incendiu). Totuși, starea ta de discomfort e permanentă, chiar dacă încetează cauza care a provocat-o. Sistemul de răspuns la stres al organismului tău e permanent în alertă, notează Wellandgood.
Experții recomandă cele mai bune metode de a-l gestiona. În opinia lui Samuel Mathis, profesor asistent de medicină de familie la Universitatea din Texas, este foarte dificil să diagnostichezi dacă cineva are stres acut sau cronic. Însă impactul se resimte în viața de zi cu zi. Ambele forme au în comun reacția tipică a organismului de luptă sau fugi. Stresul cronic include această reacție, însă într-un grad mai scăzut.
Lipsa apetitului și apariția problemelor sistemului digestiv
Unele din semnele cu care se confruntă oamenii care suferă de stres cronic sunt modificările de apetit, luarea în greutate și dificultăți cu somnul. De asemenea, pot surveni tensiunea musculară, probleme de memorie și concentrare, precum și dureri de cap.
S-a demonstrat științific că stresul cronic provoacă boli cardiace, atac vascular cerebral și hipertensiune arterială. În egală măsură, stresul poate modifica modul în care organismul metabolizează colesterolul. De aceea este vital să descoperi metodele de gestionare a stresului și, de asemenea, să recunoști când nu gestonezi corespuzător nivelul de stres. În timp, stresul cronic poate antrena o serie de probleme de sănătate.