Reclamă

Obiceiuri zilnice care te vor ajuta să fii mai sănătoasă în 2024. Cum să le incluzi în stilul tău de viață

Mici ajustări în viața de zi cu zi pot avea cumulat beneficii mari pentru fiecare dintre noi. Aceste obiceiuri te vor ajuta să fii mai sănătoasă în 2024 fără să investești prea mult timp sau bani. Află mai jos care sunt cele 12 obiceiuri zilnice care te vor ajuta să fii mai sănătoasă în 2024, garantând o sănătate fizică și mentală mai bune.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 25 ianuarie 2024, 7:54

Mulți oameni intră în noul an sperând să facă anumite schimbări de viață, iar obiectivele legate de sănătate se află, adesea, în fruntea acestei liste. Aceste obiceiuri zilnice te vor ajuta să fii mai sănătoasă în 2024 fără eforturi prea mari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiuri zilnice care te vor ajuta să fii mai sănătoasă în 2024

Uneori, ceea ce ne propunem odată cu intrarea într-un nou an impune sacrificii pentru a culege roadele mai târziu. Fără îndoială, dacă ți-ai propus să fii mai atentă la sănătate și la unele semnale pe care ți le dă organismul, micile modificări ale obiceiurilor zilnice pot face o diferență surprinzător de mare. Mai ales că efectele se văd în timp.

Există numeroase obiceiuri sănătoase care te pot ajuta să te bucuri de o viață mai bună, confirmate de studiile oamenilor de știință, potrivit Cnet.

De fapt, este vorba despre mici ajustări ale obiceiurilor zilnice. Cu aceste modificări minore aduse rutinei zilnice, poți avea o sănătate mai bună.

Acordă prioritate somnului

Reclamă

Corpul are nevoie de timp nu doar pentru a se odihni și a-și reîncărca bateriile, ci și pentru a face lucruri importante ca învățarea unor lucruri noi sau consolidarea amintirilor. Adulții ar trebui să aibă cel puțin 7 ore de somn în fiecare noapte. Ritmul circadian este procesul natural al corpului care ar trebui să te ajută să adormi, să dormi bine si să te trezești remontată.

Cum folosești ritmul circadian pentru un somn mai bun? Mergi la culcare și trezește-te la aceeași oră în fiecare zi.

Mergi pe jos mai mult

Reclamă

Plimbarea stimulează sănătatea fizică și mentală, așadar ea merită adăugată pe lista cu obiceiuri zilnice sănătoase. Pe plan fizic, mersul pe jos susține sistemul imunitar, reduce durerile articulare și facilitează menținerea unei greutăți sănătoase.

Orice exercițiu ajută la sănătatea mintală, aici numărându-se și mersul pe jos. Dacă dorești să îți schimbi obiceiurile zilnice pentru a combate simptomele de depresie sau anxietate sau a-ți stimula starea mentală, în general, crează-ți un traseu pe care să-l urmezi zilnic.

Citește măcar 30 de minute pe zi

Te simți stresată? Deschide o carte și citește câteva pagini. Un studiu a descoperit că o jumătate de oră de lectură poate avea același efect de reducere a stresului ca yoga și umorul.

De asemenea, studiul a arătat că lectura are beneficii atât pe termen scurt, cât și pe termen lung pentru sănătatea creierului. Integrând lectura în obiceiurile tale zilnice, pe termen lung vei combate declinul cognitiv care survine odată cu înaintarea în vârstă.

Meditează

Stimulent pentru sănătatea mintală și reducător al stresului, meditația oferă o variantă excelentă de a te adapta la momentul prezent. În lumea de azi hiper-conectată, acest lucru poate ajuta nu doar să te menții sănătoasă, ci și să fii mai fericită. A începe o practică de meditație este la fel de simplu ca și cititul și implică, să zicem, 5 minute de meditate zilnic. Există o mulțime de aplicații bune care să te ghideze în acest sens.

Meditația oferă o modalitate de a te adapta la momentul prezent, astfel încât să poți reduce stresul și să îți îmbunătățești sănătatea mintală.

Petrece mai mult timp în natură

O ieșire în natură ne poate liniști, oferind un contrast eficient pentru toată durata petrecută în fața ecranelor. O cercetare din 2021 arată că timpul petrecut în natură poate îmbunătăți cunoașterea, crește calitatea atenției, reduce riscul unor boli mintale, crește empatia și conexiunea socială. Poți combina acest lucru cu alte obiceiuri sănătoase, cum ar fi plimbarea zilnică. Alege locuri din natură precum parcurile sau grădinile.

Mănâncă mai multe alimente pe bază de plante

Fă un efort să ai mai multe verdețuri în farfurie. O dietă pe bază de plante și verdețuri te ajută să menții un nivel sănătos de colesterol și tensiune arterială, reducând riscul unor afecțiuni cronice. Plantele sunt pline de vitamine, minerale și alți nutrienți de care avem nevoie.

Încorporează în dietă mai multe fructe, legume, cereale integrale, nuci și leguminoase. Ar putea fi util să ții un bol cu legume și fructe pe frigider astfel încât să iei o gustare rapidă când simți nevoia.

Bea mai multă apă

Hidratarea ajută corpul să se elimine reziduurile și menține articulațiile lubrifiate, acționând în același timp ca un amortizor de șoc pentru coloana vertebrală. Ajută în egală măsură și procesele digestive. Pentru a construi obiceiuri sănătoase plecând de la apă, încearcă să ai cu tine mereu o sticlă de apă reutilizabilă. Ori de câte ori simți nevoia, ia o înghițitură de apă. Corpul tău îți va mulțumi.

Redu consumul de alcool și renunță la fumat

Reducerea cantității de alcool aduce nenumărate beneficii precum reducerea riscului de hipertensiune arterială, depresie și alte afecțiuni. Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor le recomandă bărbaților să bea două sau mai puține pahare de alcool pe zi, în timp ce femeile ar trebui să consume maximum un pahar pe zi.

Este cunoscut faptul că fumatul este nociv pentru inimă și plămâni și scurtează durata vieții. Pe scurt, dacă dorești să trăiești mai mult, renunță la acest obicei de tot. Nu opta nici măcar pentru vaping, deși este mai puțin dăunător decât fumatul, dar poate da dependență și implică riscuri pentru sănătate.

Petrece mai mult timp cu cei dragi

Dacă dorești să te simți mai fericită în 2024, petrece mai mult timp cu oamenii dragi. Conexiunea socială ajută la stimularea stării de spirit.

Sună o persoană cu care nu ai mai vorbit de ceva vreme sau invită oameni la tine pentru un joc de societate sau vizionarea unui film. Verifică cum te simți apoi. Cu siguranță, incomparabil mai bine. Dacă nu ai un cerc social, lucrează în acest an la stabilirea conexiunilor.

Ia o pauză de la dispozitivele electronice

Studiile leagă detoxifierea digitală de o vizibilă bunăstare psihologică. Procesul de detoxifiere digitală poate:

  • Îmbunătăți calitatea somnului
  • Crește concentrarea și productivitatea
  • Reduce simptomele depresiei și anxietății
  • Sprijină conexiunile sociale din viața reală

Ai putea încerca să dezactivezi aplicațiile de pe rețelele sociale pentru un timp și să vezi cum te simți. Pentru un somn mai bun, renunță la telefon cu două ore înainte de culcare.

Alege-ți un hobby

Obiceiurile sănătoase includ și laturi amuzante și pline de satisfacție. În 2024 ți-ai putea dori un nou hobby pe care să îl explorezi. Astfel poți reduce stresul și stimula starea de bine mentală în același timp. Unele hobby-uri te pot pune în mișcare, susținând atât sănătatea fizică, cât și pe cea mentală. Poate te apuci să joci fotbal în parc, să practici yoga sau să faci cursuri de dans latino-american. În fond, ai multiple opțiuni pentru obiceiuri zilnice sănătoase pe care să le încorporezi în anul care a început.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×