Studiul, publicat recent în Nature Food, s-a bazat pe un model folosit pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea afecta speranța de viață a unei persoane. S-au folosit date despre 467.354 de participanți de la UK Biobank. Acesta din urmă e o bază de date biomedicală la scară largă. Reprezintă adesea o resursă de cercetare care conține date genetice și informații de sănătate despre o jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.
O dietă sănătoasă ar putea prelungi viața cu 10 ani
Modelul a descoperit că persoanele în vârstă de 40 de ani care au renunțat la dieta nesănătoasă. Ei au optat pentru un stil alimentar echilibrat ar putea adăuga aproximativ 10 ani la speranța de viață. Mai specific, e vorba de 10,8 ani în plus pentru femei și 10,4 ani pentru bărbați.
Trecerea de la o dietă medie la dieta asociată longevității a fost între timp legată de o creștere a speranței de viață de 3,1 ani pentru femeile în vârstă de 40 de ani, crescând ușor la 3,4 ani pentru bărbați. Efectuarea acelorași schimbări în alimentație la 70 de ani a fost asociată cu o creștere a speranței de viață. Aici e vorba de aproximativ cinci ani.
„Câștigurile în speranța de viață sunt mai mici cu cât este mai mare întârzierea în inițierea îmbunătățirilor dietetice. Cu toate acestea, chiar și pentru cei care inițiază schimbarea dietei la vârsta de 70 de ani, creșterea speranței de viață este de aproximativ jumătate din cea atinsă de adulții de 40 de ani”, au scris autorii studiului.
Ei au descoperit că, cu cât schimbările către o dietă sănătoasă sunt mai mari, cu atât câștigurile așteptate în speranța de viață sunt mai mari.
Cerealele integrale, nucile și fructele au fost asociate cu cele mai mari creșteri ale speranței de viață
Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au descoperit că cerealele integrale, nucile și fructele par să facă cea mai mare diferență pozitivă în speranța de viață. Cele mai strâns legate de mortalitate au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, mai scrie în studiu.