Reclamă

O dietă sănătoasă ar putea prelungi viața cu 10 ani. Alimentele care pot face diferența

Trecerea de la un stil alimentar dezordonat la unul ceva mai echilibrat la vârsta mijlocie ar putea adăuga aproape un deceniu la viața unei persoane, sugerează un nou studiu. Cu alte cuvinte, o dietă sănătoasă ar putea prelungi viața cu 10 ani. Anumite alimente sunt cele care pot face diferența.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 28 noiembrie 2023, 8:22

Studiul, publicat recent în Nature Food, s-a bazat pe un model folosit pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea afecta speranța de viață a unei persoane. S-au folosit date despre 467.354 de participanți de la UK Biobank. Acesta din urmă e o bază de date biomedicală la scară largă. Reprezintă adesea o resursă de cercetare care conține date genetice și informații de sănătate despre o jumătate de milion de participanți din Marea Britanie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O dietă sănătoasă ar putea prelungi viața cu 10 ani

Modelul a descoperit că persoanele în vârstă de 40 de ani care au renunțat la dieta nesănătoasă. Ei au optat pentru un stil alimentar echilibrat ar putea adăuga aproximativ 10 ani la speranța de viață. Mai specific, e vorba de 10,8 ani în plus pentru femei și 10,4 ani pentru bărbați.

Trecerea de la o dietă medie la dieta asociată longevității a fost între timp legată de o creștere a speranței de viață de 3,1 ani pentru femeile în vârstă de 40 de ani, crescând ușor la 3,4 ani pentru bărbați. Efectuarea acelorași schimbări în alimentație la 70 de ani a fost asociată cu o creștere a speranței de viață. Aici e vorba de aproximativ cinci ani.

„Câștigurile în speranța de viață sunt mai mici cu cât este mai mare întârzierea în inițierea îmbunătățirilor dietetice. Cu toate acestea, chiar și pentru cei care inițiază schimbarea dietei la vârsta de 70 de ani, creșterea speranței de viață este de aproximativ jumătate din cea atinsă de adulții de 40 de ani”, au scris autorii studiului.

Ei au descoperit că, cu cât schimbările către o dietă sănătoasă sunt mai mari, cu atât câștigurile așteptate în speranța de viață sunt mai mari.

Reclamă

Cerealele integrale, nucile și fructele au fost asociate cu cele mai mari creșteri ale speranței de viață

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au descoperit că cerealele integrale, nucile și fructele par să facă cea mai mare diferență pozitivă în speranța de viață. Cele mai strâns legate de mortalitate au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, mai scrie în studiu.

Dieta mediteraneană, una dintre cele mai sănătoase din lume

Reclamă

Potrivit analizei cercetătorilor, o dietă asociată longevității a constat într-un aport ridicat de lapte și lactate, legume, nuci și leguminoase. De asemenea, e nevoie de un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă.

E nevoie și de o scădere în aportul de ouă, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr. La fel de important e și un aport redus de cereale rafinate și carne procesată.

Recomandările noului studiu sunt mai apropiate de dieta mediteraneană, care este considerată una dintre cele mai sănătoase moduri de alimentare. Ea pune accent pe cerealele integrale, proteinele slabe, fructele, legumele și grăsimile sănătoase. În același timp, e importantă limitarea alimentelor procesate, precum și a alimentelor dulci și prăjite.

Care au fost limitările studiului

Modelul unui regim alimentar nesănătos, care a fost cel mai asociat cu scăderea longevității, nu conținea cantități substanțiale de cereale integrale, legume, fructe, nuci, leguminoase, pește, lapte și lactate și carne albă. Pe de altă parte, era bogat în cantități substanțiale de carne procesată, ouă, cereale rafinate și băuturi îndulcite cu zahăr.

Autorii au recunoscut că studiul lor a arătat o corelație, nu o cauzalitate, între o dietă sănătoasă și creșterea speranței de viață. Ei și-au ajustat modelul pentru a încerca să prevină factori precum fumatul și statutul socio-economic să deformeze rezultatele.

O limitare suplimentară a fost că Biobankul din Marea Britanie nu măsoară consumul de orez al participanților. Acesta este deosebit de important pentru multe grupuri de migranți.

Profesorul Gunter Kunhle, om de știință în nutriție de la Universitatea Reading, Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat pentru Business Insider: „Descoperirile sunt în concordanță cu dovezile cunoscute despre tipurile de diete care duc la o viață mai lungă. De asemenea, trebuie remarcat faptul că o populație modelată este foarte diferită de una reală.”

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
silueta unei femei care stă în pziție de lotus în fața lunii
Horoscop
4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024. Ce le rezervă astrele
Nu poți ști niciodată ce te așteaptă următoarea zi. Aceste 4 zodii care își schimbă complet viața în martie 2024 vor rămâne la fel de surprinse. Tot ceea ce au construit până acum va...
2
O femeie frumoasă care stă pe o stâncă și ilustrează una dintre zodiile ghinioniste în luna martie 2024
Horoscop
Zodii ghinioniste în luna martie 2024. Trei nativi se confruntă cu probleme
Cele trei zodii ghinioniste în luna martie 2024 sunt reprezentate de Leu, Balanță și Vărsător. Astrele spun că planeta Pluto va avea o influență directă asupra acestor nativi. Este unul dintre motivele pentru care...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie și reprezintă zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024
Horoscop
Zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Află ce spun astrele în dragoste
Astrologii au dezvăluit zodia căreia nu îi rezistă nimeni în luna martie 2024. Acest nativ este puternic, misterios și un adevărat cuceritor. Este vorba despre o femeie care știe cum să se pună în...
4
Mai mulți ghiocei albi care se află sub un șnur de mărțișor
Timp liber
Pe ce parte se poartă mărțișorul. Tradiții mai puțin cunoscute
Prima zi din luna martie are o însemnătate aparte. Este și momentul în care multe persoane primesc în dar un mărțișor. În timp ce în ultimii ani au devenit tot mai populare brățările de...
5
O vază plină cu lalele colorate
Timp liber
Ce poți pune în apa lalelelor ca să reziste mai mult timp. Trucuri pe care orice persoană ar trebui să le știe
Martie este luna culorii, a frumuseții, a femeilor și a florilor. În această perioadă minunată dorim să surprindem persoanele dragi cu buchete superbe de flori. Vedetele lunii sunt lalele. Cunoscute pentru frumusețea lor aparte,...
PARTENERI
×