Reclamă

Beneficiile consumului de măsline. Cum îți pot îmbunătăți sănătatea

Măslinele se folosesc des pentru a găti o gamă largă de preparate și gustări. Pe lângă aroma plăcută și multiplele lor întrebuințări, acestea au un conținut bogat în antixiodanți, ceea ce îți poate îmbunătăți sănătatea pe termen lung. Află care sunt beneficiile consumului de măsline.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 5 iulie 2023, 6:58

Măslina este un fruct al măslinului. De obicei, are dimensiuni mici și formă ovală, iar când o culegi crudă are un gust amar. Provine din regiunea mediterană, fiind inclusă în multe diete mediteraneene. Acestea pot rezista între 1-2 ani într-un recipient închis sau maximum 4 luni în frigider.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile consumului de măsline

Consumul de măsline întregi sau utilizarea uleiului de măsline la anumite mese poate proteja împotriva diferitelor probleme de sănătate, conform Nourish by WebMD. Cele mai des întâlnite soiuri au culori verzi sau negre. De asemenea, măslinele kalamata sunt unele dintre cele mai populare printre chefii bucătari.

Deși se consumă frecvent, în unele cazuri poate fi nevoie să consulți un medic, înainte de a începe să le incluzi în alimentație. Pot modifica nivelul zahărului din sânge, pot interacționa cu medicamentele care modifică tensiunea arterială și au conținuturi ridicate de sodiu.

Asigură longevitatea

Antioxidanții care se găsesc în măsline asigură longevitatea persoanelor consumatoare. Aceștia luptă împotriva stresului oxidativ și previn dezmembrarea părților componente ale celulelor ADN-ului, lipidelor și proteinelor.

Reclamă

Împiedică deteriorarea celulelor și au proprietăți anti-îmbătrânire. Daunele celulare care provoacă stresul oxidativ pot cauza: inflamație, diabet sau chiar cancer. Iar polifenolii din măsline au potențiale proprietăți antioxidante.

Luptă împotriva inflamației

Proprietățile antinflamatoare se numără printre beneficiile consumului de măsline. Grăsimile mononesaturate, vitamina E și polifenoli, alături de glutation, ajută la combaterea inflamației și a afecțiunilor asociate, întărind în același timp sistemul imunitar. În plus, au oleocanthal, un compus ce previne producerea de enzime care pot cauza aceste afecțiuni.

Reclamă

De asemenea, acidul oleanolic poate preveni deteriorarea ficatului și inflamația.

Luptă împotriva cancerului

Compușii fenolici ai măslinelor acționează cel mai bine în tratarea și prevenirea mai multor forme de cancer. Conțin squalen și terpenoide, compuși cu proprietăți anticancerigene. Mai mult, vitamina E din compoziție te protejează împotriva cancerului.

Susține sănătatea inimii

Printre beneficiile consumului de măsline se numără susținerea sănătății inimii. Stresul oxidativ îți poate crește nivelul de colesterol din sânge, ceea ce poate cauza atacuri de cord. Datorită antioxidanților din măsline, afecțiunile cardiovasculare pot fi prevenite.

În plus, acidul oleic, un acid gras mononesaturat din măsline, reduce inflamația și riscul de apariție a bolilor de inimă. Cuprul reprezintă un alt nutrient important din măsline, a cărui deficiență a fost legată de apariția afecțiunilor cardio-vasculare.

Când măslinele se coc, oleuropeina pe care o conțin, se transformă în hidroxitirosol, un antioxidant ce-ți poate susține sănătatea inimii. Iar quercetina ajută la scăderea tensiunii arteriale.

Îmbunătățesc sănătatea digestivă

Măslinele se obțin prin fermentație, de aceea conțin o mulțime de bacterii benefice tractului intestinal, cum ar fi Lactobacillus. Au potențial probiotic, iar glutationul ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv.

Previn apariția osteoporozei

Polifenolii din măsline pot ajuta la prevenirea pierderii masei osoase la vârstnici. Aceștia cresc numărul de osteoblaste, celulele care secretă substanța necesară formării oaselor, iar acest lucru le susține sănătatea.

În plus, hidroxitirosolul previne pierderea masei osoase. Are un rol important în formarea și menținerea sistemului osos. Servește ca un remediu eficient pentru tratarea simptomelor osteoporozei.

Un antioxidant din măsline este vitamina E, care te protejează împotriva bolilor osoase. În plus, glutationul are proprietăți benefice sănătății oaselor, potrivit specialiștilor Stylecraze.

Pot ajuta la pierderea în greutate

Beneficiile consumului de măsline includ reducerea kilogramelor în plus. Măslinele sunt bogate în acizi grași mononesaturați, care pot reduce riscul de obezitate. Acești acizi grași cresc, de asemenea, nivelul de colesterol bun și ajută inclusiv la arderea caloriilor. Asigură o absorbție optimă a nutrienților din alimentele pe care le consumi.

Mai mult, măslinele conțin glutation, care ajută la menținerea unei greutăți corporale optime.

Sprijină sănătatea pielii și a părului

Glutationul poate îmbunătăți sănătatea ochilor și a părului. Acizii grași și antioxidanții din măsline hrănesc și hidratează atât pielea, cât și părul. Vitamina E este cel mai puternic dintre toți antioxidanții din măsline, care protejează pielea de radiațiile ultraviolete. Acestea ajută la prevenirea apariției ridurilor și la menținerea sănătății pielii. Acidul oleic din măsline îmbunătățește aspectul pielii și sănătatea părului.

În plus, poți folosi uleiul de măsline pentru a-ți îngriji părul. Acesta îți poate stimula creșterea firelor și te poate scăpa de problemele neplăcute, cum ar fi mătreața.

Sprijină sănătatea creierului

Acizii grași mononesaturați din măsline îmbunătățesc memoria și concentrarea. De asemenea, aportul de măsline previne moartea celulelor cerebrale cauzate de boală și reduce pierderile de memorie. În plus, oleuropeina reduce riscul de a dezvolta boala Parkinson.

Îmbunătățesc vederea

Antioxidanții din măsline au un rol semnificativ în menținerea sănătății ochilor. Antioxidanții conținuți, cum ar fi glutationul pot împiedica stresul oxidativ să-ți afecteze vederea.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×