Reclamă

Dieta bogată în proteine: beneficii și contraindicații

Consumul constant de proteine poate aduce multe beneficii pentru sănătate, dar și dezavantaje, mai ales când sunt consumate în exces. Află ce înseamnă dieta bogată în proteine și de ce aspecte să ții cont pentru a obține rezultatele dorite.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 13 iunie 2023, 6:31

Cantitatea de proteine de care ai nevoie ​​variază în funcție de: vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică zilnică și starea ta generală de sănătate. Bineînțeles, unii nutriționiști pot lua în considerare și alți parametri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este dieta bogată în proteine

Proteina este un nutrient esențial pentru sănătate. Este responsabilă pentru mai multe funcții vitale din organism, cum ar fi: funcții hormonale, producerea de enzime, repararea și întreținerea celulelor, potrivit VeryWell Fit.

Poate fi greu de evaluat când mănânci suficiente proteine. Unele estimări se bazează pe procentajele fiecărui aliment dintr-o dietă, în timp ce altele se bazează pe calcule realizate în funcție de greutatea individului, scriu specialiștii Men’s Health. Deși, proteinele sunt nutrienți esențiali pentru organism, consumul în cantități excesive poate avea efecte nedorite.

O modalitate de a avea dieta bogată în proteine este să faci din alimentele pline de proteine ​​o parte importantă a meselor tale zilnice. Consumul de mai multe proteine ​​te ajută să-ți menții masa musculară și să-ți dezvolți mușchii și forța în timpul antrenamentului.

Proteinele te ajută să pierzi kilograme în plus și să-ți menții greutatea. Au potențiale efecte de stimulare a metabolismului. De asemenea, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și promovează sănătatea oaselor.

Reclamă

Cum poți asimila proteinele

Proteinele pot proveni dintr-o varietate de surse vegetale și animale. Carnea slabă și carnea de pasăre, peștele, ouăle și produsele lactate sunt surse bune pentru proteine de origine animală. Fasolea, nucile, semințele, produsele din soia, sfecla, broccoli, sparanghelul, cartofii dulci sau porumbul oferă proteine ​​de origine vegetală.

Mai mult, este important să fii atentă la etichete pentru a-ți asigura dieta bogată în proteine. Valorile nutriționale pot fi diferite, chiar dacă produsele fac parte din categorii asemănătoare. De exemplu, laptele de soia conține mai multe proteine ​​decât alte produse lactate pe bază de plante, iar iaurtul grecesc conține mai multe proteine ​​decât iaurtul obișnuit.

Reclamă

Când este indicat să mănânci proteine

Proteinele oferă cele mai multe beneficii pentru mușchi atunci când le mănânci la toate cele trei mese, decât când le consumi la o singură masă. Totodată, consumul de proteine după o oră de la antrenament poate sprijini repararea și sinteza musculară.

Este important să-ți diversifici alimentele dacă vrei să ai dieta bogată în proteine. Poți include: fasole, năut, linte, mazăre, fructe de mare sau soia.

Contraindicații

Majoritatea oamenilor sănătoși nu trebuie să se îngrijoreze de teamă că ar putea consuma prea multe proteine. În plus, nu există o anumită limită impusă deoarece aceasta poate varia. Dar dacă ai probleme de sănătate, cum ar fi bolile de rinichi, este indicat să-ți monitorizezi aportul de proteine.

De asemenea, dacă te concentrezi prea mult pe dieta bogată în proteine, se poate să neglijezi alți nutrienți, cum ar fi fibrele. Fibrele se găsesc doar în alimentele vegetale. Așa că, în funcție de sursă, o dietă bogată în proteine, care se bazează excesiv pe alimentele de origine animală și nu include suficiente fructe, legume și cereale integrale ar putea fi, de asemenea, o dietă săracă în fibre.

În plus, poate crește riscul de deshidratare. Organismul are nevoie de mai multă apă pentru a metaboliza proteinele.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
O femeie fericită care mănâncă iaurt dimineața
Sănătate
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt în fiecare zi timp de o săptămână. Schimbările care se pot produce
Află ce se întâmplă în organism dacă mănânci iaurt zilnic, timp de o săptămână. Iaurtul este un aliment extrem de versatil, pe care îl poți mânca în asociere cu multe alimente. De exemplu, dimineața,...
5
Un cuplu de îndrăgostiți care stau unul în brațele celuilalt și se privesc în ochi la apus
Horoscop
4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Nativii care iubesc cu sinceritate
Astrologii spun că există 4 zodii cunoscute pentru dragostea lor necondiționată. Acești nativi iubesc cu sinceritate și nu își pun niciodată sentimentele pentru partener la îndoială. Ei sunt nativii care te vor face să...
PARTENERI
×