Reclamă

Dieta bogată în proteine: beneficii și contraindicații

Consumul constant de proteine poate aduce multe beneficii pentru sănătate, dar și dezavantaje, mai ales când sunt consumate în exces. Află ce înseamnă dieta bogată în proteine și de ce aspecte să ții cont pentru a obține rezultatele dorite.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 13 iunie 2023, 6:31

Cantitatea de proteine de care ai nevoie ​​variază în funcție de: vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică zilnică și starea ta generală de sănătate. Bineînțeles, unii nutriționiști pot lua în considerare și alți parametri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este dieta bogată în proteine

Proteina este un nutrient esențial pentru sănătate. Este responsabilă pentru mai multe funcții vitale din organism, cum ar fi: funcții hormonale, producerea de enzime, repararea și întreținerea celulelor, potrivit VeryWell Fit.

Poate fi greu de evaluat când mănânci suficiente proteine. Unele estimări se bazează pe procentajele fiecărui aliment dintr-o dietă, în timp ce altele se bazează pe calcule realizate în funcție de greutatea individului, scriu specialiștii Men’s Health. Deși, proteinele sunt nutrienți esențiali pentru organism, consumul în cantități excesive poate avea efecte nedorite.

O modalitate de a avea dieta bogată în proteine este să faci din alimentele pline de proteine ​​o parte importantă a meselor tale zilnice. Consumul de mai multe proteine ​​te ajută să-ți menții masa musculară și să-ți dezvolți mușchii și forța în timpul antrenamentului.

Proteinele te ajută să pierzi kilograme în plus și să-ți menții greutatea. Au potențiale efecte de stimulare a metabolismului. De asemenea, pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și promovează sănătatea oaselor.

Reclamă

Cum poți asimila proteinele

Proteinele pot proveni dintr-o varietate de surse vegetale și animale. Carnea slabă și carnea de pasăre, peștele, ouăle și produsele lactate sunt surse bune pentru proteine de origine animală. Fasolea, nucile, semințele, produsele din soia, sfecla, broccoli, sparanghelul, cartofii dulci sau porumbul oferă proteine ​​de origine vegetală.

Mai mult, este important să fii atentă la etichete pentru a-ți asigura dieta bogată în proteine. Valorile nutriționale pot fi diferite, chiar dacă produsele fac parte din categorii asemănătoare. De exemplu, laptele de soia conține mai multe proteine ​​decât alte produse lactate pe bază de plante, iar iaurtul grecesc conține mai multe proteine ​​decât iaurtul obișnuit.

Reclamă

Când este indicat să mănânci proteine

Proteinele oferă cele mai multe beneficii pentru mușchi atunci când le mănânci la toate cele trei mese, decât când le consumi la o singură masă. Totodată, consumul de proteine după o oră de la antrenament poate sprijini repararea și sinteza musculară.

Este important să-ți diversifici alimentele dacă vrei să ai dieta bogată în proteine. Poți include: fasole, năut, linte, mazăre, fructe de mare sau soia.

Contraindicații

Majoritatea oamenilor sănătoși nu trebuie să se îngrijoreze de teamă că ar putea consuma prea multe proteine. În plus, nu există o anumită limită impusă deoarece aceasta poate varia. Dar dacă ai probleme de sănătate, cum ar fi bolile de rinichi, este indicat să-ți monitorizezi aportul de proteine.

De asemenea, dacă te concentrezi prea mult pe dieta bogată în proteine, se poate să neglijezi alți nutrienți, cum ar fi fibrele. Fibrele se găsesc doar în alimentele vegetale. Așa că, în funcție de sursă, o dietă bogată în proteine, care se bazează excesiv pe alimentele de origine animală și nu include suficiente fructe, legume și cereale integrale ar putea fi, de asemenea, o dietă săracă în fibre.

În plus, poate crește riscul de deshidratare. Organismul are nevoie de mai multă apă pentru a metaboliza proteinele.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×