Carbohidrații buni pot avea efecte benefice, iar excluderea acestora din dieta zilnică îți poate distruge flora intestinală. De asemenea, dietele care includ puțini carbohidrați te fac să pierzi rapid în greutate, însă sunt imposibil de ținut pe termen lung.
Carbohidrații, grăsimile și proteinele sunt macronutrienți importanți pentru sănătate. Aceștia reprezintă elementele de bază ale alimentelor și energiei de care are nevoie organismul. Cel mai sănătos tipar de alimentație include un echilibru între toți trei.
Carbohidrați buni pentru sănătatea sistemului digestiv
Consumul multor carbohidrați rafinați, cum ar fi cei din băuturile dulci și alimentele procesate, poate duce la inflamație și dezechilibru al bacteriilor intestinale. Astfel, poate crește riscul apariției diferitelor tulburări digestive.
Carbohidrații rafinați nu mai conțin o mare parte din fibrele și nutrienții lor naturali. Acest lucru poate declanșa creșteri rapide ale nivelului de zahăr din sânge. Din această categorie fac parte produse precum: pâinea albă, produsele de patiserie și băuturile îndulcite cu zahăr. De asemenea, carbohidrații rafinați pot crește riscul de a dezvolta rezistență la insulină și alte probleme metabolice.
Consumul de carbohidrați bogați în fibre poate ajuta la menținerea sănătății intestinale prin hrănirea bacteriilor intestinale benefice, reglarea mișcărilor intestinale și reducerea inflamației. Cerealele integrale, fructele și legumele conțin carbohidrați buni pentru sănătatea sistemului digestiv.
Alimentele vegetale integrale neprocesate sau minim procesate își păstrează conținutul natural de fibre și nutrienți. Acestea oferă mai multe beneficii pentru sănătatea intestinală decât produsele foarte procesate.
Cartofi
Deseori, cartofii nu sunt considerați o opțiune alimentară sănătoasă, deoarece au un conținut ridicat de carbohidrați cu amidon. În realitate, sunt plini de nutrienți importanți, mai ales pentru sănătatea intestinului.