Reclamă

Carbohidrați pe care ar trebui să-i incluzi în dieta zilnică. Cele mai recente sfaturi oferite de nutriționiști

O dietă echilibrată este esențială pentru a avea un stil de viață sănătos. Deși se spune despre carbohidrați că ar fi dăunători organismului, acest lucru nu este adevărat în totalitate. Carbohidrații rafinați care se găsesc în mâncarea de tip fast-food pot fi o problemă, însă carbohidrați complecși sunt mai mult decât necesari. Hai să aflăm împreună care sunt principalii carbohidrați pe care ar trebui să-i incluzi în dieta ta zilnică.

Publicat: 31 octombrie 2022, 6:25

Carbohidrații oferă rapid energie organismului, prin urmare sunt sursa preferată de alimente când vine vorba de a-ți potoli rapid pofta de mâncare. Carbohidrații rafinați și cei complecși au un conținut diferit de zahăr, prin urmare afectează în mod diferit glicemia și reacția organismului la aceștia. Lipsa completă a carbohidraților din dietă ar putea duce la apariția problemelor de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Carbohidrați pe care ar trebui să-i incluzi în dieta zilnică

Nutriționiștii recomandă să te asiguri că ai suficienți carbohidrați complecși în dieta ta. Aceștia sunt buni deoarece se absorb lent în sânge și furnizează energie constant pe parcursul zilei. Carbohidrații simpli sau rafinați sunt la partea opusă.

Aceștia oferă o creștere rapidă nivelului zahărului din sânge și o scădere rapidă nivelului de energie după ce au fost absorbiți în organism.

O dietă lipsită de suficienți carbohidrați te-ar putea face să te simți lipsită de energie și apatică, în plus ai putea avea inclusiv probleme de digestie. Fibrele, de exemplu, sunt un tip de carbohidrați care sunt cunoscuți pentru beneficiile sale asupra digestiei și nu numai.

Fibrele trec prin sistemul digestiv și ajută la menținerea regulată a mișcărilor intestivale, promovează stațietatea și susține microbiomul intestinal. Te invităm să afli mai multe și despre principalele semne care arată că nu ai suficienți carbohidrați în dieta ta.

Reclamă

Cartofi dulci

Cartofii dulci pot fi consumați într-o mulțime de combinații. Aceștia sunt săraci în calorii și constituie o sursă excelentă de vitamina A, un nutrient important pentru sistemul imunitar, dar și pentru sănătatea pielii.

Cartofii dulci pot fi consumați ca cină sau incluși în mesele de prânz. Aceștia sunt o garnitură ideală pentru preparatele când ești pe grabă.

Reclamă

Fasolea

Fasolea, dar în special fasolea neagră, are un profil nutrițional impresionant. Aceasta este o sursă de proteină vegetală, dar și o sursă de fibre și antioxidanți. Leguminoasele sunt surse ideale de carbohidrați sănătoși. În plus oferă rapid senzația de sațietate și te ajută să-ți păstrezi silueta pe care o dorești. Te invităm să descoperi mai multe despre alimentele bogate în fibre și de ce sunt recomandate în dieta ta.

Fulgii de ovăz

Probioticele sunt un tip de fibre alimentare care nu pot fi digerate de oameni, ci acționează asemenea unui combustibil pentru bacteriile prietenoase care trăiesc în intestin. Ovăzul este o sursă naturală de fibre probiotice, ceea ce îl face și o sursă fantastică de carbohidrați pentru cei care vor să-și susțină un microbiom intestinal sănătos. Află mai multe despre beneficiile consumului fulgilor de ovăz. Mai mult, s-a demonstrat că fibrele solubile găsite în ovăz, numite beta glucan, ajută la reducerea colesterolului rău LDL.

Prunele

Prunele uscate sunt un remediu laxativ natural. Persoanele care au dificultăți cu digestia consumă deseori acest aliment. Consumul de prune uscate ajută la promovarea mișcărilor intestinale. Prunele uscate sunt o sursă bogată de carbohidrați benefici pentru organism. Consumul de prune ar putea să-i ajute pe oameni să-și îmbunătățească inclusiv sănătatea oaselor. Conform datelor publicate în Jurnalul American de Nutriție, o doză zilnică de 50 de grame de prune uscate poate preveni pierderea densității minerale osoase la femeile aflate în postmenopauză.

Cum alegi carbohidrații potriviți pentru tine

De multe ori când te gândești la carbohidrați ai tendința să vizualizezi alimente nesănătoase precum pizza, cupe mari de înghețată, chipsuri sau alte alimente fast-food. Deși aceste alimente conțin carbohidrați, nutriționiștii recomandă alegerea carbohidraților complecși, nu a celor rafinați.

Ghidul dietetic pentru americani realizat pentru 2020-2025, recomandă ca aceștia carbohidrați în dietă. Dacă obișnuiești să consumi 2 000 de calorii pe zi, atunci specialiștii recomandă în jur de 225 – 325 de grame de carbohidrați.

Carbohidrații precum cerealele integrale, cerealele îmbogățite cu fructe, dar și fructele și legumele pot fi ideali pentru dieta ta. Acești carbohidrați ajută la îmbunătățirea funcționării organismului, spun nutriționiștii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 15 aprilie – 21 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
În această perioadă, mulți dintre nativi se vor reîntoarce la credințele din trecut. Există o singură zodie care va descoperi că suferă de oboseală cronică, iar aceasta va trebui să ia o pauză prelungită....
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roz și simbolizează una dintre acele zodii energice
Horoscop
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Te-ai întrebat vreodată care sunt cele mai energice zodii? Acești nativi au o forță interioară de invidiat. Reușesc să facă față tuturor provocărilor și aduc zâmbetul pe buzele oamenilor din viața lor. Ei sunt...
3
fată îmbrăcată în culori deschise pe un fundal bleu
Horoscop
Culoarea zodiei Gemeni. Nuanțele care îți poartă noroc dacă ești în această zodie
Fiecare nativ în parte are trăsături specifice, dar și lucruri care îi plac în mod deosebit și i se potrivesc mănușă. Află care este culoarea zodiei Gemeni și vezi cum poți să o porți...
4
Jennifer Lopez într-un crop top verde în timp ce își ascunde abdomenul cu ajutorul unei poșete
Divertisment
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Cum și-a pus timpul amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez
Abdomenul ei nu mai are niciun secret. Timpul pare că și-a pus amprenta asupra corpului lui Jennifer Lopez. Vedeta latino a făcut spectacol atunci când a apărut pe străzile din New York. Totul s-a...
5
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și ține într-un cerc armonios mai multe frunze aurii
Horoscop
Zodii care iubesc liniștea. Ei sunt nativii care evită situațiile dramatice
Există unele zodii care iubesc liniștea și evită pe cât se poate situațiile dramatice. Acești nativi se feresc de persoanele care tind să fie vampiri energetici. Ei au nevoie de oameni sinceri în viața...
PARTENERI
×