Reclamă

Au fost găsite microplastice în laptele matern uman. E pentru prima dată când se întâmplă asta

Au fost găsite microplastice în laptele matern uman. E pentru prima dată când se întâmplă asta. Cercetătorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de impactul potențial asupra sănătății al substanțelor chimice, mai ales în cazul bebelușilor.

Publicat: 11 octombrie 2022, 7:29

Microplasticele au fost detectate în laptele matern pentru prima dată, cercetătorii fiind foarte îngrijorați de potențialul impact asupra sănătății sugarilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Au fost găsite microplastice în laptele matern uman

Bebelușii hrăniți cu lapte matern sunt deosebit de vulnerabili la contaminanții chimici. Oamenii de știință au spus că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare. Dar ei au subliniat că alăptarea a rămas de departe cea mai bună modalitate de a hrăni un copil, scrie theguardian.com.

Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sănătoase. Acestea au fost recoltate la o săptămână dupa ce au născut la Roma, Italia. Microplasticele au fost detectate la 75% dintre ele. Cercetările anterioare au arătat efecte toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, animalele de laborator și fauna marine. Impactul asupra oamenilor rămâne necunoscut. Plasticele conțin adesea substanțe chimice nocive, cum ar fi ftalați, care au mai fost găsiți în laptele matern. De asemenea, oamenii de știință spun că e foarte importantă recuperarea mamelor după naștere.

Oamenii de știință au înregistrat consumul mamelor de alimente și băuturi în ambalaje de plastic și fructe de mare, precum și utilizarea produselor de igienă personală care conțin plastic. Dar nu au găsit nicio corelație cu prezența microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezența omniprezentă a microplasticelor în mediu „face expunerea umană inevitabilă”, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, studii mai ample în viitor pot identifica anumiți factori de risc.

Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane în 2020. „Așadar, dovada prezenței microplasticelor în laptele matern crește marea noastră îngrijorare pentru populația extrem de vulnerabilă de sugari”, a spus dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.

Reclamă

„Va fi crucial să se evalueze modalitățile de reducere a expunerii la acești contaminanți în timpul sarcinii și alăptării”, a spus ea. „Dar trebuie subliniat că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezența microplasticelor poluante. Studii precum al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor. Trebuie să crească gradul de conștientizare a publicului pentru a face presiuni pe politicieni să promoveze legi care reduc poluarea.”

Oamenii de știință cer mai multă atenție la alimentație

Alte cercetări recente au arătat că bebelușii hrăniți cu biberon ar putea înghiți milioane de microplastice pe zi. Laptele de vacă poate conține și el microplastice.

Reclamă

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediu. Microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă particulele minuscule prin alimente și apă, precum și din aer. Astfel de particule au fost găsite în fecalele bebelușilor și adulților.

Cercetarea laptelui matern, publicată în revista Polymers, a descoperit microplastice compuse din polietilenă, PVC și polipropilenă, care se găsesc toate în ambalaje. Cercetătorii nu au putut analiza particule mai mici de 2 microni. Este probabil să fie prezente particule mai mici de plastic. Probele de lapte matern au fost colectate, depozitate și analizate fără utilizarea de materiale plastice. Probele de control au fost, de asemenea, prelucrate pentru a exclude contaminarea.

Deși factorii de risc specifici pentru microplastice nu au fost identificați în acest mic studiu, Notarstefano a spus: „Am dori să sfătuim femeile însărcinate să acorde o atenție sporită evitării alimentelor și băuturilor ambalate în plastic, a produselor cosmetice și a pastelor de dinți care conțin microplastice și a hainelor din țesături sintetice”.

Plastic și în sângele uman

Microplasticele au fost găsite și în sângele uman în martie de o echipă condusă de profesorul Dick Vethaak, la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda. „Noul studiu oferă dovezi preliminare că microplasticele sunt prezente în laptele matern uman. Sunt necesare urgent mai multe studii cu un număr mai mare de mostre. E de preferat să fie folosite alte metode, pentru a confirma acest lucru”, a spus el. „Ne străduim să colectăm aceste date”.

„Vedem doar vârful aisbergului cu microplastice. Materialele plastice de dimensiuni nanometrice mai mici sunt probabil mai răspândite și toxice. Cu toate acestea, în prezent este imposibil să se analizeze nanoplasticele în matrici complexe, cum ar fi laptele matern”.

„Deocamdată, nu există cunoștințe despre posibilul impact al microplasticelor și al contaminanților aferenți asupra sugarului. Prin urmare, este nevoie urgentă de mai multe studii, deoarece etapele timpurii de viață, nou-născuții și copiii mici par mai susceptibili la expunerea la substanțe chimice și la particule. Aceasta ar trebui să fie o prioritate a cercetării în domeniul sănătății”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×