Microplasticele au fost detectate în laptele matern pentru prima dată, cercetătorii fiind foarte îngrijorați de potențialul impact asupra sănătății sugarilor.
Au fost găsite microplastice în laptele matern uman
Bebelușii hrăniți cu lapte matern sunt deosebit de vulnerabili la contaminanții chimici. Oamenii de știință au spus că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare. Dar ei au subliniat că alăptarea a rămas de departe cea mai bună modalitate de a hrăni un copil, scrie theguardian.com.
Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sănătoase. Acestea au fost recoltate la o săptămână dupa ce au născut la Roma, Italia. Microplasticele au fost detectate la 75% dintre ele. Cercetările anterioare au arătat efecte toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, animalele de laborator și fauna marine. Impactul asupra oamenilor rămâne necunoscut. Plasticele conțin adesea substanțe chimice nocive, cum ar fi ftalați, care au mai fost găsiți în laptele matern. De asemenea, oamenii de știință spun că e foarte importantă recuperarea mamelor după naștere.
Oamenii de știință au înregistrat consumul mamelor de alimente și băuturi în ambalaje de plastic și fructe de mare, precum și utilizarea produselor de igienă personală care conțin plastic. Dar nu au găsit nicio corelație cu prezența microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezența omniprezentă a microplasticelor în mediu „face expunerea umană inevitabilă”, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, studii mai ample în viitor pot identifica anumiți factori de risc.
Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane în 2020. „Așadar, dovada prezenței microplasticelor în laptele matern crește marea noastră îngrijorare pentru populația extrem de vulnerabilă de sugari”, a spus dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.
„Va fi crucial să se evalueze modalitățile de reducere a expunerii la acești contaminanți în timpul sarcinii și alăptării”, a spus ea. „Dar trebuie subliniat că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezența microplasticelor poluante. Studii precum al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor. Trebuie să crească gradul de conștientizare a publicului pentru a face presiuni pe politicieni să promoveze legi care reduc poluarea.”
Oamenii de știință cer mai multă atenție la alimentație
Alte cercetări recente au arătat că bebelușii hrăniți cu biberon ar putea înghiți milioane de microplastice pe zi. Laptele de vacă poate conține și el microplastice.