Reclamă

Au fost găsite microplastice în laptele matern uman. E pentru prima dată când se întâmplă asta

Au fost găsite microplastice în laptele matern uman. E pentru prima dată când se întâmplă asta. Cercetătorii sunt din ce în ce mai îngrijorați de impactul potențial asupra sănătății al substanțelor chimice, mai ales în cazul bebelușilor.

Publicat: 11 octombrie 2022, 7:29

Microplasticele au fost detectate în laptele matern pentru prima dată, cercetătorii fiind foarte îngrijorați de potențialul impact asupra sănătății sugarilor.

Au fost găsite microplastice în laptele matern uman

Bebelușii hrăniți cu lapte matern sunt deosebit de vulnerabili la contaminanții chimici. Oamenii de știință au spus că este nevoie urgentă de cercetări suplimentare. Dar ei au subliniat că alăptarea a rămas de departe cea mai bună modalitate de a hrăni un copil, scrie theguardian.com.

Probele de lapte matern au fost prelevate de la 34 de mame sănătoase. Acestea au fost recoltate la o săptămână dupa ce au născut la Roma, Italia. Microplasticele au fost detectate la 75% dintre ele. Cercetările anterioare au arătat efecte toxice ale microplasticelor în liniile celulare umane, animalele de laborator și fauna marine. Impactul asupra oamenilor rămâne necunoscut. Plasticele conțin adesea substanțe chimice nocive, cum ar fi ftalați, care au mai fost găsiți în laptele matern. De asemenea, oamenii de știință spun că e foarte importantă recuperarea mamelor după naștere.

Oamenii de știință au înregistrat consumul mamelor de alimente și băuturi în ambalaje de plastic și fructe de mare, precum și utilizarea produselor de igienă personală care conțin plastic. Dar nu au găsit nicio corelație cu prezența microplasticelor. Acest lucru sugerează că prezența omniprezentă a microplasticelor în mediu „face expunerea umană inevitabilă”, au spus cercetătorii. Cu toate acestea, studii mai ample în viitor pot identifica anumiți factori de risc.

Echipa italiană a identificat microplastice în placentele umane în 2020. „Așadar, dovada prezenței microplasticelor în laptele matern crește marea noastră îngrijorare pentru populația extrem de vulnerabilă de sugari”, a spus dr. Valentina Notarstefano, de la Università Politecnica delle Marche, din Ancona, Italia.

Reclamă

„Va fi crucial să se evalueze modalitățile de reducere a expunerii la acești contaminanți în timpul sarcinii și alăptării”, a spus ea. „Dar trebuie subliniat că avantajele alăptării sunt mult mai mari decât dezavantajele cauzate de prezența microplasticelor poluante. Studii precum al nostru nu trebuie să reducă alăptarea copiilor. Trebuie să crească gradul de conștientizare a publicului pentru a face presiuni pe politicieni să promoveze legi care reduc poluarea.”

Oamenii de știință cer mai multă atenție la alimentație

Alte cercetări recente au arătat că bebelușii hrăniți cu biberon ar putea înghiți milioane de microplastice pe zi. Laptele de vacă poate conține și el microplastice.

Reclamă

Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediu. Microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până la cele mai adânci oceane. Oamenii consumă particulele minuscule prin alimente și apă, precum și din aer. Astfel de particule au fost găsite în fecalele bebelușilor și adulților.

Cercetarea laptelui matern, publicată în revista Polymers, a descoperit microplastice compuse din polietilenă, PVC și polipropilenă, care se găsesc toate în ambalaje. Cercetătorii nu au putut analiza particule mai mici de 2 microni. Este probabil să fie prezente particule mai mici de plastic. Probele de lapte matern au fost colectate, depozitate și analizate fără utilizarea de materiale plastice. Probele de control au fost, de asemenea, prelucrate pentru a exclude contaminarea.

Deși factorii de risc specifici pentru microplastice nu au fost identificați în acest mic studiu, Notarstefano a spus: „Am dori să sfătuim femeile însărcinate să acorde o atenție sporită evitării alimentelor și băuturilor ambalate în plastic, a produselor cosmetice și a pastelor de dinți care conțin microplastice și a hainelor din țesături sintetice”.

Plastic și în sângele uman

Microplasticele au fost găsite și în sângele uman în martie de o echipă condusă de profesorul Dick Vethaak, la Vrije Universiteit Amsterdam din Olanda. „Noul studiu oferă dovezi preliminare că microplasticele sunt prezente în laptele matern uman. Sunt necesare urgent mai multe studii cu un număr mai mare de mostre. E de preferat să fie folosite alte metode, pentru a confirma acest lucru”, a spus el. „Ne străduim să colectăm aceste date”.

„Vedem doar vârful aisbergului cu microplastice. Materialele plastice de dimensiuni nanometrice mai mici sunt probabil mai răspândite și toxice. Cu toate acestea, în prezent este imposibil să se analizeze nanoplasticele în matrici complexe, cum ar fi laptele matern”.

„Deocamdată, nu există cunoștințe despre posibilul impact al microplasticelor și al contaminanților aferenți asupra sugarului. Prin urmare, este nevoie urgentă de mai multe studii, deoarece etapele timpurii de viață, nou-născuții și copiii mici par mai susceptibili la expunerea la substanțe chimice și la particule. Aceasta ar trebui să fie o prioritate a cercetării în domeniul sănătății”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă cu părul alb care ilustrează o coafură pentru doamnele care au peste 50 de ani
Frumusețe
Coafuri pentru femeile care au peste 50 de ani. Ce look recomandă specialiștii în frumusețe
Părul are nevoie de tot mai multă atenție pe măsură ce înaintezi în vârstă. Pentru ca acesta să nu se simtă neglijat, are nevoie de o reîmprospătare la câteva luni. Pe lângă tratamentele de...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii decembrie 2022. Balanțele au nevoie de echilibru în viața lor. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii decembrie 2022 spune că Balanțele au nevoie de echilibru în viața or. Această lună vine cu multe transformări pentru nativii din zodiac. Ultima lună din an este presărată de momente frumoase. Cele...
3
O imagine panoramică ce surprinde tîrgul de Crăciun din Brașov 2022
Timp liber
Târgul de Crăciun din Brașov 2022. Când se deschide și ce atracții poți vedea anul acesta
Cel mai așteptat eveniment al iernii se pregătește să-și deschidă porțile publicului larg. Târgul de Crăciun din Brașov 2022 se va deschide pe data de 30 noiembrie 2022 și va rămâne așa până pe...
4
Patru mâini ridicate în aer pentru a ilustra ce spune despre tine modul în care strângi pumnul
Timp liber
Ce spune despre tine modul în care strângi pumnul. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
Fiecare gest pe care îl faci poate să spună ceva despre tine. Acesta este și cazul mâinilor tale. Se spune că acestea sunt cartea de vizită a oricărei femei. Află ce spune despre tine...
5
O femeie cu ochii căprui pentru a ilustra ce spune despre tine culoarea ochilor
Timp liber
Ce spune despre tine culoarea ochilor. Tipul de personalitate pe care îl poți avea
Te-ai întrebat vreodată ce spune culoarea ochilor despre tine? Se spune că ochii sunt oglinda sufletului, motiv pentru care mulți specialiști sunt de părere că aceștia pot determina anumite aspecte care țin de personalitatea...
PARTENERI
×