Reclamă

Alimentația mamelor în timpul alăptării: sfaturile specialiștilor

Ruxandra Luca este reporterul special al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani. Ea se ocupă de rubrica de parenting în cadrul emisiunii difuzate de luni până vineri la Antena 1. De data aceasta, ea a abordat un subiect delicat și anume alimentația mamelor în timpul alăptării.

Publicat: 9 februarie 2021, 18:59 / Actualizat: 19 februarie 2021, 18:38

Alăptarea funcționează pe un principiu simplu: cerere și ofertă. Fiecare mamă produce alaptele de care copilul ei are nevoie, dar și cantitatea necesară pentru hrănirea micuțului. Cu alte cuvinte, sarcina produce modificări și la nivelul bustului, la fel cum se întâmplă și în perioada de alăptare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru multe femei alăptarea la sân a copilului aduce o mulțime de întrebări. Multe dintre ele sunt încă subiecte tabu. Specialiștii le recomandă întotdeauna viitoarelor mămici sau femeilor care se află la primul copil să treacă peste barierele sociale. Ele trebuie să pună pe primul plan sănătatea bebelușului.

Alimentația mamelor în timpul alăptării

În alăptare principiile sunt simple. Un subiect intens dezbătut se referă la alimentația mamelor în timpul alăptării. Există o mulțime de articole care vorbesc despre alimente minune pentru creșterea cantității de lapte. Acestea nu există de fapt.

Ruxandra Luca a abordat și acest subiect în materialul ei de la Neatza. Ea a discutat cu specialiștii despre ce trebuie să consume o mamă în timp ce își hrănește la sân copilul.

Este însă foarte important ca mama să se hidrateze și să aibă o alimentație sănătoasă pentru ca micuțul să aibă parte de o dezvoltare armonioasă.

Reclamă

Nu există alimente interzise în perioada alăptării

Din păcate, așa cum se întâmplă adesea, mămicile primesc din maternitate o listă cu alimente pe care nu au voie să le consume în timp ce își hrănesc la sân bebelușii.

Ruxandra Luca a stat de vorbă cu un medic specialist, care a explicat că nu există această listă cu alimente interzise în alăptare. Fiecare organism funcționează diferit. Mamele trebuie să ajungă să-și cunoască foarte bine corpul astfel încât alimentele pe care le consumă să nu o afecteze în primul rând pe ea.

Reclamă

Regula consumului de alimente pentru mame în perioada alăptării este simplă. Medicul care a stat de vorbă cu reporterul special de la Neatza a explicat clar că dacă mama știe că se balonează din cauza unui aliment, atunci clar trebuie să-l evite și în alăptare. Chiar și dacă este vorba despre fasole, linte, mazăre sau broccoli, alimente care de regulă îngreunează digestia, mămicile care nu au probleme și le consumă regulat, le pot include și în mesele lor de zi cu zi din perioada de alăptare.

Mama este cea mai în măsură să decidă ce alimente consumă

Un alt aspect important în ceea ce privește alimentele consumate în timpul alăptării se referă la terenul alergic al părinților. Dacă mama care alăptează se știe alergică la un aliment și alege să-l consume în timp ce își alăptează bebelușul, atunci aceasta trebuie neapărat să urmărească reacția bebelușului.

Despre consumul de alcool în perioada alăptării, medicul a ținut să precizeze că acesta trece în organism în raport direct proporțional cu cantitea consumată, dar nu este total interzis.

Mama poate consuma un pahar de vin. Aș recomanda să o facă după ce a mâncat mâncare, ca să nu se absoarbă într-o cantitate atât de mare și numai după ce a supt bebelușul.

Chiar și cafea pot consuma mămicile care alăptează. Asociația Americană de Pediatrie le permite mămicilor maximum cinci sau șase căni de cafea pe zi. În cazul în care cafeaua este mai concentrată, consumul se reduce la o cană sau două, fără probleme.

Ceaiurile de alăptare le fac bine femeilor care alăptează. Acestea ajută la hidratarea organismului mămicii, dar doar atât. Acestea nu au un efect mare asupra lactației. Nu este recomandat însă ca mama să consume un ceai dacă nu îi place gustul.

Secretul producției unei cantități mare de lapte este alăptarea la cerere.

În cazul în care mămica care alăptează are o poftă mare de fast-food, nici aceste alimente nu intră pe lista neagră. Ele nu îi fac rău bebelușului dacă sunt consumate la perioade mari de timp și în cantități limitate, dar dacă din aceste excepții se creează un obicei, laptele preia aroma acelor alimente. Concluzia este că bebelușul va dezvolta o preferință pentru mâncarea de tip fast-food.

Perioada alăptării, o perioadă frumoasă pentru mamă și copil

Chiar dacă nu există alimente interzise în perioada alăptării, este important ca femeia care alăptează să înțeleagă că o alimentație sănătoasă contează foarte mult pentru ea. Dacă își ia suficiente vitamine și minerale din alimentele pe care le consumă, mama va avea probleme, nu bebelușul.

Fiecare mamă produce laptele perfect pentru copilul ei. Perioada alăptării este un moment frumos, care construiește o legătură puternică între mamă și copil.

Cu toate acestea, sfatul nostru este ca mamele care alăptează să se consulte cu un medic specialist în cazul în care întâmpină orice fel de probleme.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie frumoasă care poartă o rocie albastră de zână și reprezintă una dintre zodiile cu personalități complexe
Horoscop
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Există unele zodii cu o personalitate complexă. Acești nativi sunt creativi, energici și misterioși. Rareori se întâmplă să te plictisești lângă o astfel de persoană. Dacă ai norocul să o întâlnești, atunci vei fi...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie roșie pentru a ilustra una dintre acele zodii care se enervează cu ușurință
Horoscop
Zodii care se enervează cu ușurință. Nativii care au de suferit din cauza temperamentului lor
Există unele zodii care se enervează cu ușurință. Acești nativi au de suferit uneori din cauza temperamentului lor. Zodiile de foc sunt predispuse la momente în care își pot pierde stăpânirea de sine. Aceste...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă întinsă pe o stâncă în timp ce valurile mării trec pe lângă ea
Horoscop
4 zodii care se gândesc mereu la fostul partener. Nativii care nu reușesc să treacă peste o despărțire
Cele patru zodii care se gândesc mereu la fostul partener se confruntă cu multe probleme. Acești nativi nu reușesc să treacă peste o despărțire și au de făcut mult schimbări pentru a putea merge...
4
îndrăgostiți care stau îmbrățișați pe plajă la mare și zâmbesc
Horoscop
4 zodii care cred în iubirea reciprocă. Află ce spun astrele
Dacă ești de părere că astrologia îți poate influența relația de iubire, atunci ai venit în locul potrivit. Află care sunt acele 4 zodii care cred în iubirea reciprocă și vezi ce spun astrele....
5
Prințul William, la costum, la o petrecere în grădină
Divertisment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Cine a înlocuit-o pe Kate Middleton la eveniment
Prințul William a organizat prima sa petrecere în grădină din 2024. Fiul cel mare al Regelui Charles a înfruntat ploaia torenţială la Palatul Buckingham și a glumit că este „vreme bună pentru înot”. William...
PARTENERI
×