Alimentația mamelor în timpul alăptării: sfaturile specialiștilor

Ruxandra Luca este reporterul special al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani. Ea se ocupă de rubrica de parenting în cadrul emisiunii difuzate de luni până vineri la Antena 1. De data aceasta, ea a abordat un subiect delicat și anume alimentația mamelor în timpul alăptării.

Publicat: 9 februarie 2021, 18:59 / Actualizat: 19 februarie 2021, 16:38

Alăptarea funcționează pe un principiu simplu: cerere și ofertă. Fiecare mamă produce alaptele de care copilul ei are nevoie, dar și cantitatea necesară pentru hrănirea micuțului. Cu alte cuvinte, sarcina produce modificări și la nivelul bustului, la fel cum se întâmplă și în perioada de alăptare.

Pentru multe femei alăptarea la sân a copilului aduce o mulțime de întrebări. Multe dintre ele sunt încă subiecte tabu. Specialiștii le recomandă întotdeauna viitoarelor mămici sau femeilor care se află la primul copil să treacă peste barierele sociale. Ele trebuie să pună pe primul plan sănătatea bebelușului.

Alimentația mamelor în timpul alăptării

În alăptare principiile sunt simple. Un subiect intens dezbătut se referă la alimentația mamelor în timpul alăptării. Există o mulțime de articole care vorbesc despre alimente minune pentru creșterea cantității de lapte. Acestea nu există de fapt.

Ruxandra Luca a abordat și acest subiect în materialul ei de la Neatza. Ea a discutat cu specialiștii despre ce trebuie să consume o mamă în timp ce își hrănește la sân copilul.

Este însă foarte important ca mama să se hidrateze și să aibă o alimentație sănătoasă pentru ca micuțul să aibă parte de o dezvoltare armonioasă.

Nu există alimente interzise în perioada alăptării

Din păcate, așa cum se întâmplă adesea, mămicile primesc din maternitate o listă cu alimente pe care nu au voie să le consume în timp ce își hrănesc la sân bebelușii.

Ruxandra Luca a stat de vorbă cu un medic specialist, care a explicat că nu există această listă cu alimente interzise în alăptare. Fiecare organism funcționează diferit. Mamele trebuie să ajungă să-și cunoască foarte bine corpul astfel încât alimentele pe care le consumă să nu o afecteze în primul rând pe ea.

Regula consumului de alimente pentru mame în perioada alăptării este simplă. Medicul care a stat de vorbă cu reporterul special de la Neatza a explicat clar că dacă mama știe că se balonează din cauza unui aliment, atunci clar trebuie să-l evite și în alăptare. Chiar și dacă este vorba despre fasole, linte, mazăre sau broccoli, alimente care de regulă îngreunează digestia, mămicile care nu au probleme și le consumă regulat, le pot include și în mesele lor de zi cu zi din perioada de alăptare.

Mama este cea mai în măsură să decidă ce alimente consumă

Un alt aspect important în ceea ce privește alimentele consumate în timpul alăptării se referă la terenul alergic al părinților. Dacă mama care alăptează se știe alergică la un aliment și alege să-l consume în timp ce își alăptează bebelușul, atunci aceasta trebuie neapărat să urmărească reacția bebelușului.

Despre consumul de alcool în perioada alăptării, medicul a ținut să precizeze că acesta trece în organism în raport direct proporțional cu cantitea consumată, dar nu este total interzis.

Mama poate consuma un pahar de vin. Aș recomanda să o facă după ce a mâncat mâncare, ca să nu se absoarbă într-o cantitate atât de mare și numai după ce a supt bebelușul.

Chiar și cafea pot consuma mămicile care alăptează. Asociația Americană de Pediatrie le permite mămicilor maximum cinci sau șase căni de cafea pe zi. În cazul în care cafeaua este mai concentrată, consumul se reduce la o cană sau două, fără probleme.

Ceaiurile de alăptare le fac bine femeilor care alăptează. Acestea ajută la hidratarea organismului mămicii, dar doar atât. Acestea nu au un efect mare asupra lactației. Nu este recomandat însă ca mama să consume un ceai dacă nu îi place gustul.

Secretul producției unei cantități mare de lapte este alăptarea la cerere.

În cazul în care mămica care alăptează are o poftă mare de fast-food, nici aceste alimente nu intră pe lista neagră. Ele nu îi fac rău bebelușului dacă sunt consumate la perioade mari de timp și în cantități limitate, dar dacă din aceste excepții se creează un obicei, laptele preia aroma acelor alimente. Concluzia este că bebelușul va dezvolta o preferință pentru mâncarea de tip fast-food.

Perioada alăptării, o perioadă frumoasă pentru mamă și copil

Chiar dacă nu există alimente interzise în perioada alăptării, este important ca femeia care alăptează să înțeleagă că o alimentație sănătoasă contează foarte mult pentru ea. Dacă își ia suficiente vitamine și minerale din alimentele pe care le consumă, mama va avea probleme, nu bebelușul.

Fiecare mamă produce laptele perfect pentru copilul ei. Perioada alăptării este un moment frumos, care construiește o legătură puternică între mamă și copil.

Cu toate acestea, sfatul nostru este ca mamele care alăptează să se consulte cu un medic specialist în cazul în care întâmpină orice fel de probleme.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Jennifer LOpez, într-o emisiune televizată / Getty Images
Divertisment
Jennifer Lopez, surprinsă într-o ținută lejeră, la cumpărături. Ce a purtat vedeta care nu își arată vârsta
Jennifer Lopez a fost surprinsă într-o ținută lejeră, în timpul unei ieșiri la cumpărături, în Beverly Hills, alături de fiica ei de 13 ani, Emme. Cântăreața și actrița, în vârstă de 51 de ani,...
2
Madison LeCroy, fotografiată în timp ce se afla prin Zoom, la o emisiune tv
Divertisment
Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben Affleck. Ce a spus frumoasa blondină
Despre frumoasa blondină s-a scris mult în ultimul timp. Chiar dacă a oferit doar scurte declarații despre relația ei cu Alex Rodriguez, recent Madison LeCroy și-a spus părerea despre relația dintre JLo și Ben...
3
Jennifer Lopez și Ben Affleck, la filmările unui videoclip, în 2002, în timp ce se țin de mână
Divertisment
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Imaginile care confirmă povestea lor de dragoste
Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au sărutat în public. Cei doi nu și-au confirmat încă relația în mod oficial. Acest gest tandru face însă mai mult decât o mie de cuvinte. Povestea lor de...
4
Elvis Presley și Priscilla Presley, îmbrăcați în mire și mireasă, la nunta lor, în 1967
Divertisment
Cum s-a schimbat chipul Priscillei Presley. Fosta soție a lui Elvis Presley a apelat la operațiile estetice
Priscilla Presley, în vârstă de 76 de ani, avea doar 15 ani când l-a cunoscut pe bărbatul cu care s-a căsătorit opt ​​ani mai târziu, Elvis Presley. Pentru a opri efectele trecerii timpului, vedeta...
5
Beyonce și Jay-Z, apropiați, la un eveniment NBA
Divertisment
Beyonce a strălucit alături de Jay-Z. Cum s-a îmbrăcat artista pentru un eveniment sportiv
Beyonce și Jay-Z formează unul dintre cele mai sudate cupluri de celebrități. Cei doi au rar apariții în public și preferă să-și trăiască viața de cuplu departe de lumina reflectoarelor. Cu toate acestea, cei...
PARTENERI
×