Alimentația mamelor în timpul alăptării: sfaturile specialiștilor

Ruxandra Luca este reporterul special al emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani. Ea se ocupă de rubrica de parenting în cadrul emisiunii difuzate de luni până vineri la Antena 1. De data aceasta, ea a abordat un subiect delicat și anume alimentația mamelor în timpul alăptării.

Publicat: 9 februarie 2021, 18:59 / Actualizat: 19 February 2021, 18:38

Alăptarea funcționează pe un principiu simplu: cerere și ofertă. Fiecare mamă produce alaptele de care copilul ei are nevoie, dar și cantitatea necesară pentru hrănirea micuțului. Cu alte cuvinte, sarcina produce modificări și la nivelul bustului, la fel cum se întâmplă și în perioada de alăptare.

Pentru multe femei alăptarea la sân a copilului aduce o mulțime de întrebări. Multe dintre ele sunt încă subiecte tabu. Specialiștii le recomandă întotdeauna viitoarelor mămici sau femeilor care se află la primul copil să treacă peste barierele sociale. Ele trebuie să pună pe primul plan sănătatea bebelușului.

Alimentația mamelor în timpul alăptării

În alăptare principiile sunt simple. Un subiect intens dezbătut se referă la alimentația mamelor în timpul alăptării. Există o mulțime de articole care vorbesc despre alimente minune pentru creșterea cantității de lapte. Acestea nu există de fapt.

Ruxandra Luca a abordat și acest subiect în materialul ei de la Neatza. Ea a discutat cu specialiștii despre ce trebuie să consume o mamă în timp ce își hrănește la sân copilul.

Este însă foarte important ca mama să se hidrateze și să aibă o alimentație sănătoasă pentru ca micuțul să aibă parte de o dezvoltare armonioasă.

Nu există alimente interzise în perioada alăptării

Din păcate, așa cum se întâmplă adesea, mămicile primesc din maternitate o listă cu alimente pe care nu au voie să le consume în timp ce își hrănesc la sân bebelușii.

Ruxandra Luca a stat de vorbă cu un medic specialist, care a explicat că nu există această listă cu alimente interzise în alăptare. Fiecare organism funcționează diferit. Mamele trebuie să ajungă să-și cunoască foarte bine corpul astfel încât alimentele pe care le consumă să nu o afecteze în primul rând pe ea.

Regula consumului de alimente pentru mame în perioada alăptării este simplă. Medicul care a stat de vorbă cu reporterul special de la Neatza a explicat clar că dacă mama știe că se balonează din cauza unui aliment, atunci clar trebuie să-l evite și în alăptare. Chiar și dacă este vorba despre fasole, linte, mazăre sau broccoli, alimente care de regulă îngreunează digestia, mămicile care nu au probleme și le consumă regulat, le pot include și în mesele lor de zi cu zi din perioada de alăptare.

Mama este cea mai în măsură să decidă ce alimente consumă

Un alt aspect important în ceea ce privește alimentele consumate în timpul alăptării se referă la terenul alergic al părinților. Dacă mama care alăptează se știe alergică la un aliment și alege să-l consume în timp ce își alăptează bebelușul, atunci aceasta trebuie neapărat să urmărească reacția bebelușului.

Despre consumul de alcool în perioada alăptării, medicul a ținut să precizeze că acesta trece în organism în raport direct proporțional cu cantitea consumată, dar nu este total interzis.

Mama poate consuma un pahar de vin. Aș recomanda să o facă după ce a mâncat mâncare, ca să nu se absoarbă într-o cantitate atât de mare și numai după ce a supt bebelușul.

Chiar și cafea pot consuma mămicile care alăptează. Asociația Americană de Pediatrie le permite mămicilor maximum cinci sau șase căni de cafea pe zi. În cazul în care cafeaua este mai concentrată, consumul se reduce la o cană sau două, fără probleme.

Ceaiurile de alăptare le fac bine femeilor care alăptează. Acestea ajută la hidratarea organismului mămicii, dar doar atât. Acestea nu au un efect mare asupra lactației. Nu este recomandat însă ca mama să consume un ceai dacă nu îi place gustul.

Secretul producției unei cantități mare de lapte este alăptarea la cerere.

În cazul în care mămica care alăptează are o poftă mare de fast-food, nici aceste alimente nu intră pe lista neagră. Ele nu îi fac rău bebelușului dacă sunt consumate la perioade mari de timp și în cantități limitate, dar dacă din aceste excepții se creează un obicei, laptele preia aroma acelor alimente. Concluzia este că bebelușul va dezvolta o preferință pentru mâncarea de tip fast-food.

Perioada alăptării, o perioadă frumoasă pentru mamă și copil

Chiar dacă nu există alimente interzise în perioada alăptării, este important ca femeia care alăptează să înțeleagă că o alimentație sănătoasă contează foarte mult pentru ea. Dacă își ia suficiente vitamine și minerale din alimentele pe care le consumă, mama va avea probleme, nu bebelușul.

Fiecare mamă produce laptele perfect pentru copilul ei. Perioada alăptării este un moment frumos, care construiește o legătură puternică între mamă și copil.

Cu toate acestea, sfatul nostru este ca mamele care alăptează să se consulte cu un medic specialist în cazul în care întâmpină orice fel de probleme.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Bella Throne, alături de iubitul ei, la Milano Fashion Week 2022, îmbrăcați elegant
Divertisment
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Machiajul și costumul actriței, superbe
Bella Thorne s-a transformat într-o „sirenă”. Actrița și-a sărbătorit ziua de naștere cu un machiaj tematic și un costum pe măsură. Vedeta de 24 de ani a publicat imagini de la ziua de naștere...
2
Kate Middleton și Meghan Markle, tribuna regală la Turneul de la Wimbledon, 2019. Kate poartă o rochie verde, Meghan Poartă o cămașă albă și o fustă cu o fundă neagră în talie, plus ochelari de soare
Divertisment
Ea e considerată „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale a Marii Britanii”. Cine le-ar fi depășit pe Kate Middleton și Meghan Markle
Titlul de „cea mai frumoasă membră a Familiei Regale” din Marea Britanie nu le-a fost acordat lui Kate Middleton sau lui Meghan Markle, ci unei tinere pe care puțini o cunosc. Chiar dacă Ducesa...
3
Kanye West, prezent la Fashion Icon Award, în anul 2015, în timp ce susține un discurs
Divertisment
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia. Rapper-ul a atras atenția tuturor cu alegerea sa
Kanye West a purtat o mască ciudată în Italia, pe străzile din Veneția. Acesta de obicei atrage atenția cu ținuta sa. Acum, ce a purtat pe chip a fost elementul care a atras atenția...
4
Halle Berry, într-o rochie cu imprimeu floral, la un eveniment monden
Divertisment
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt: „Nu am avut niciodată un bărbat care să mă ridice și să mă lase să fiu tot ceea ce sunt”
Halle Berry a vorbit deschis despre Van Hunt. Actrița a spus pentru prima dată că nu a mai avut un asemenea bărbat în viața ei. Actualul partener a ajutat-o să evolueze și a susținut-o...
5
icon
Adriana Trandafir în timp ce arată cu degetul spre public la interviulpentru echipa CaTine.ro
CaTine
Adriana Trandafir, despre sinceritate și emoție în competiția Asia Express: „A fost cumplit de greu, dar și o experiență specială”
Adriana Trandafir este una dintre cele mai sincere și puternice concurente din cadrul competiției Asia Express: Drumul Împăraților. În cel de-al patrulea sezon, actrița Adriana Trandafir a decis să se alăture concursului împreună cu...
PARTENERI
×