Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși și îi protejează împotriva bolilor. Potrivit UNICEF, întreruperea alăptării poate duce la o scădere a aportului de lapte, la refuzul sugarului de a fi hrănit la sân și la scăderea factorilor imuni din laptele matern.
Poate virusul să ajungă în laptele matern?
Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru. Ambele femei au născut copii sănătoși care nu au contractat virusul. Mămicile au evitat contactul cu nou-născuții și s-au izolat până în momentul vindecării.
În timp ce mai avem multe de învățat despre SARS-CoV-2, oamenii de știință au studiat foarte bine cea mai apropiată formă de acest virus, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern, transmite healthline.
Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei
Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să faci asta. Există indicații speciale care te vor ajuta să îți protejezi bebelușul de infecție.
Deși am stabilit că probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, cu siguranță îl poți transmite prin particule din salivă sau din mucoasa nazală sau prin contactul fizic după ce ți-ai atins fața.
Spală-te pe mâini înaintea fiecărui contact cu bebelușul
Spălarea pe mâini înaintea contactului cu bebelușul era o practică respectată și înainte de pandemie. Acum, este cu atât mai important să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îl iei în brațe sau atingi biberoanele și alte articole pentru copii.