Reclamă

Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă ai dat naștere sau urmează să o faci, cu siguranță ești îngrijorată și te întrebi care este cea mai sigură cale de a proteja sănătatea nou-născutului. Am pregătit un ghid pentru tine. Urmează aceste reguli pentru alăptarea în timpul pandemiei.

Publicat: 31 ianuarie 2021, 9:00 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:57

Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși și îi protejează împotriva bolilor. Potrivit UNICEF, întreruperea alăptării poate duce la o scădere a aportului de lapte, la refuzul sugarului de a fi hrănit la sân și la scăderea factorilor imuni din laptele matern.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Poate virusul să ajungă în laptele matern?

Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz  din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru. Ambele femei au născut copii sănătoși care nu au contractat virusul. Mămicile au evitat contactul cu nou-născuții și s-au izolat până în momentul vindecării.

În timp ce mai avem multe de învățat despre SARS-CoV-2, oamenii de știință au studiat foarte bine cea mai apropiată formă de acest virus, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern, transmite healthline

Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să faci asta. Există indicații speciale care te vor ajuta să îți protejezi bebelușul de infecție.

Reclamă

Deși am stabilit că probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, cu siguranță îl poți transmite prin particule din salivă sau din mucoasa nazală sau prin contactul fizic după ce ți-ai atins fața.

Spală-te pe mâini înaintea fiecărui contact cu bebelușul

Spălarea pe mâini înaintea contactului cu bebelușul era o practică respectată și înainte de pandemie. Acum, este cu atât mai important să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îl iei în brațe sau atingi biberoanele și alte articole pentru copii.

Reclamă

Poartă mască de protecție când alăptezi

Ești obișnuită să porți mască când ieși din casă, dar odată cu venirea pe lume a copilului trebuie să o porți și în casă dacă alăptezi. Cel mai sigur pentru copilul tău este să porți masca chiar dacă nu ai simptome de boală. 

De asemenea, poartă mască în timp ce îți ții copilul în brațe, îl schimbi sau vorbești cu el. Probabil te vei simți inconfortabil, dar te va ajuta să previi transmiterea virusului.

Dezinfectează tot ce ai atins

Curăță și dezinfectează cu o soluție pe bază de alcool toate suprafațele din locuință și toate obiectele pe care le-ai atins, în special cele cu care copilul intră în contact.

Continuă să alăptezi chiar dacă te îmbolnăvești

Mamele care suferă de coronavirus cu puțin timp înainte de a naște și încep să alăpteze și cele care se infectează în timpul alăptării vor produce factori imuni (anticorpi) în laptele lor pentru a-și proteja copilul și a spori răspunsul imunitar al copilului, transmite UNICEF.

Dacă suferi simptome precum febră, tuse sau dificultăți de respirație, solicită asistență medicală.

Dacă te simți suficient de bine încât să alăptezi, ar trebui să continui să faci asta și să respecți cu strictețe regulile enumerate mai sus.

Riscurile alăptării în această perioadă

Discută cu medicul tău. Este posibil să te sfătuiască să nu alăptezi copilul sau să îl hrănești cu lapte matern pompat dacă iei anumite medicamente pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau pentru altă infecție virală. Unele medicamente ar putea îngreuna procesul de alăptare, întrucât pot încetini producția de lapte. Întreabă medicul de familie.

Dacă ai simptome severe de COVID-19 nu încerca să alăptezi. Ai nevoie de energie pentru perioada de recuperare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Două porții de salată de dovlecei copți
Rețete
Salată de dovlecei copți. Rețetă asemănătoare cu salata de vinete
Această rețetă de salată de dovlecei copți este similară cu salata de vinete, având o textură cremoasă și un gust savuros. Este o alternativă excelentă pentru cei care caută o variantă diferită, dar la...
2
dragon cu bănuți în gură pe un fond deschis la culoare
Horoscop
5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta. Vezi dacă te numeri printre ele
Astrologii anunță că mulți dintre nativi vor reuși să-și găsească ferestrele de oportunitate în următoarea perioadă. Aceste 5 zodii chinezești care au noroc săptămâna aceasta sunt totuși mult mai active. Adevăruri vor ieși la...
3
Familia Regală la Trooping the Colour 2024
Familia Regală
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024
Kate Middleton i s-a alăturat Regelui Charles pe balconul Palatului Buckingham. Familia regală s-a reunit pentru a urmărit demonstrația aeriană de la Trooping the Color 2024. A fost prima reuniune a Prințesei și a...
4
O femeie care își notează în jurnal
Horoscop
Afirmații care pot atrage norocul în viața ta, potrivit unui astrolog
Afirmațiile sunt un truc care ne poate schimba pentru totdeauna soarta. Ne petrecem tot timpul cu noi înșine, ascultându-ne gândurile. Mentalitatea pe care o ai modelează și colorează fiecare experiență din viață. Ai mai...
5
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt în bol alb, alături de mărar verde
Rețete
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt. Rețetă tradițională din Banat
Țuspais sau ciuspais de dovlecel cu iaurt este un fel de mâncare tradițională din bucătăria românească, simplu de preparat și foarte gustos. Este o rețetă bănățeană simplă și extrem de gustoasă, preparată din dovlecei...
PARTENERI
×