Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă ai dat naștere sau urmează să o faci, cu siguranță ești îngrijorată și te întrebi care este cea mai sigură cale de a proteja sănătatea nou-născutului. Am pregătit un ghid pentru tine. Urmează aceste reguli pentru alăptarea în timpul pandemiei.

31 ianuarie 2021 la 9:00

Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși și îi protejează împotriva bolilor. Potrivit UNICEF, întreruperea alăptării poate duce la o scădere a aportului de lapte, la refuzul sugarului de a fi hrănit la sân și la scăderea factorilor imuni din laptele matern.

Poate virusul să ajungă în laptele matern?

Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz  din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru. Ambele femei au născut copii sănătoși care nu au contractat virusul. Mămicile au evitat contactul cu nou-născuții și s-au izolat până în momentul vindecării.

În timp ce mai avem multe de învățat despre SARS-CoV-2, oamenii de știință au studiat foarte bine cea mai apropiată formă de acest virus, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern, transmite healthline

Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să faci asta. Există indicații speciale care te vor ajuta să îți protejezi bebelușul de infecție.

Deși am stabilit că probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, cu siguranță îl poți transmite prin particule din salivă sau din mucoasa nazală sau prin contactul fizic după ce ți-ai atins fața.

Spală-te pe mâini înaintea fiecărui contact cu bebelușul

Spălarea pe mâini înaintea contactului cu bebelușul era o practică respectată și înainte de pandemie. Acum, este cu atât mai important să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îl iei în brațe sau atingi biberoanele și alte articole pentru copii.

Poartă mască de protecție când alăptezi

Ești obișnuită să porți mască când ieși din casă, dar odată cu venirea pe lume a copilului trebuie să o porți și în casă dacă alăptezi. Cel mai sigur pentru copilul tău este să porți masca chiar dacă nu ai simptome de boală. 

De asemenea, poartă mască în timp ce îți ții copilul în brațe, îl schimbi sau vorbești cu el. Probabil te vei simți inconfortabil, dar te va ajuta să previi transmiterea virusului.

Dezinfectează tot ce ai atins

Curăță și dezinfectează cu o soluție pe bază de alcool toate suprafațele din locuință și toate obiectele pe care le-ai atins, în special cele cu care copilul intră în contact.

Continuă să alăptezi chiar dacă te îmbolnăvești

Mamele care suferă de coronavirus cu puțin timp înainte de a naște și încep să alăpteze și cele care se infectează în timpul alăptării vor produce factori imuni (anticorpi) în laptele lor pentru a-și proteja copilul și a spori răspunsul imunitar al copilului, transmite UNICEF.

Dacă suferi simptome precum febră, tuse sau dificultăți de respirație, solicită asistență medicală.

Dacă te simți suficient de bine încât să alăptezi, ar trebui să continui să faci asta și să respecți cu strictețe regulile enumerate mai sus.

Riscurile alăptării în această perioadă

Discută cu medicul tău. Este posibil să te sfătuiască să nu alăptezi copilul sau să îl hrănești cu lapte matern pompat dacă iei anumite medicamente pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau pentru altă infecție virală. Unele medicamente ar putea îngreuna procesul de alăptare, întrucât pot încetini producția de lapte. Întreabă medicul de familie.

Dacă ai simptome severe de COVID-19 nu încerca să alăptezi. Ai nevoie de energie pentru perioada de recuperare.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
5
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
PARTENERI
×