Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă ai dat naștere sau urmează să o faci, cu siguranță ești îngrijorată și te întrebi care este cea mai sigură cale de a proteja sănătatea nou-născutului. Am pregătit un ghid pentru tine. Urmează aceste reguli pentru alăptarea în timpul pandemiei.

31 ianuarie 2021 la 9:00
O femeie cu părul lung și șaten poartă o mască de protecție pe față și își alăptează copilul
Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși și îi protejează împotriva bolilor / Shutterstock

Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși și îi protejează împotriva bolilor. Potrivit UNICEF, întreruperea alăptării poate duce la o scădere a aportului de lapte, la refuzul sugarului de a fi hrănit la sân și la scăderea factorilor imuni din laptele matern.

Poate virusul să ajungă în laptele matern?

Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz  din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru. Ambele femei au născut copii sănătoși care nu au contractat virusul. Mămicile au evitat contactul cu nou-născuții și s-au izolat până în momentul vindecării.

În timp ce mai avem multe de învățat despre SARS-CoV-2, oamenii de știință au studiat foarte bine cea mai apropiată formă de acest virus, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern, transmite healthline

Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să faci asta. Există indicații speciale care te vor ajuta să îți protejezi bebelușul de infecție.

Deși am stabilit că probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, cu siguranță îl poți transmite prin particule din salivă sau din mucoasa nazală sau prin contactul fizic după ce ți-ai atins fața.

Spală-te pe mâini înaintea fiecărui contact cu bebelușul

Spălarea pe mâini înaintea contactului cu bebelușul era o practică respectată și înainte de pandemie. Acum, este cu atât mai important să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îl iei în brațe sau atingi biberoanele și alte articole pentru copii.

Poartă mască de protecție când alăptezi

Ești obișnuită să porți mască când ieși din casă, dar odată cu venirea pe lume a copilului trebuie să o porți și în casă dacă alăptezi. Cel mai sigur pentru copilul tău este să porți masca chiar dacă nu ai simptome de boală. 

De asemenea, poartă mască în timp ce îți ții copilul în brațe, îl schimbi sau vorbești cu el. Probabil te vei simți inconfortabil, dar te va ajuta să previi transmiterea virusului.

Dezinfectează tot ce ai atins

Curăță și dezinfectează cu o soluție pe bază de alcool toate suprafațele din locuință și toate obiectele pe care le-ai atins, în special cele cu care copilul intră în contact.

Continuă să alăptezi chiar dacă te îmbolnăvești

Mamele care suferă de coronavirus cu puțin timp înainte de a naște și încep să alăpteze și cele care se infectează în timpul alăptării vor produce factori imuni (anticorpi) în laptele lor pentru a-și proteja copilul și a spori răspunsul imunitar al copilului, transmite UNICEF.

Dacă suferi simptome precum febră, tuse sau dificultăți de respirație, solicită asistență medicală.

Dacă te simți suficient de bine încât să alăptezi, ar trebui să continui să faci asta și să respecți cu strictețe regulile enumerate mai sus.

Riscurile alăptării în această perioadă

Discută cu medicul tău. Este posibil să te sfătuiască să nu alăptezi copilul sau să îl hrănești cu lapte matern pompat dacă iei anumite medicamente pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau pentru altă infecție virală. Unele medicamente ar putea îngreuna procesul de alăptare, întrucât pot încetini producția de lapte. Întreabă medicul de familie.

Dacă ai simptome severe de COVID-19 nu încerca să alăptezi. Ai nevoie de energie pentru perioada de recuperare.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Alex Rodriguez, zâmbitor, îmbrăcat în cămașă cu cravată, la o conferință cu tematică sportivă
Divertisment
Cum a fost fotografiat Alex Rodriguez după ce JLo și Ben Affleck s-au împăcat
Vestea că Jennifer Lopez și Ben Affleck s-au împăcat a ținut primele pagini ale tabloidelor. Cei doi au fost fotografiați în Montana, iar împăcarea lor este un subiect intens discutat. Nici faptul că fostul...
2
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor și este îmbrăcat într-un tricou negru și o cămașă gri desfăcută, cu părul prins într-o bandană albă în timp ce în spatele său apare publicul plin de lumini
Divertisment
Justin Bieber s-a lăsat pe mâinile stiliștilor. Cum arată noul look al cântărețului
Artistul a fost fotografia recent alături de soția sa Hailey Bieber în Miami. Fanii săi au fost surprinși să vadă cum Justin Bieber s-a lăsat din nou pe mâinile stiliștilor. Ultimele sale apariții au...
3
O căpușă, alături de o pensetă specială de extracție
Sănătate
Ce trebuie să știi despre mușcătura de căpușă
Căpușele fac parte din familia Arahnidelor. Acestea se hrănesc cu sângele organismului parazitat în fiecare ciclu de viață. În întrega lume există peste 800 de specii de căpușe, iar în România doar 27, dintre...
4
Arnold Schwarzenegger și Joseph Baena sunt îmbrăcați sport și se plimbă cu bicicletele
Divertisment
Joseph Baena s-a angajat. În ce domeniu va lucra
Joseph Baena s-a angajat și a ales un domeniu foarte dinamic, dar și foarte interesant. Fiul lui Arnold Schwarzenegger, acum în vârstă de 23 de ani, a anunțat că va intra în domeniul imobiliar....
5
Adele pe scenă îmbrăcată într-o rochie albastră cu paiete în timp ce zâmbește și îndreaptă microfonul către public
Divertisment
Adele, muzica poate trece dincolo de orice aparență
Copilăria, tărâmul magic în care Adele și-a întalnit pasiunea care avea să o transforme într-una dintre cele mai apreciate interprete muzicale. De la pereții camerei acoperiți cu posterele fetelor de la Spice Girls, la...
PARTENERI
×