Reclamă

Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă ai dat naștere sau urmează să o faci, cu siguranță ești îngrijorată și te întrebi care este cea mai sigură cale de a proteja sănătatea nou-născutului. Am pregătit un ghid pentru tine. Urmează aceste reguli pentru alăptarea în timpul pandemiei.

Publicat: 31 ianuarie 2021, 9:00 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:57

Laptele matern este cea mai bună sursă de nutriție pentru bebeluși și îi protejează împotriva bolilor. Potrivit UNICEF, întreruperea alăptării poate duce la o scădere a aportului de lapte, la refuzul sugarului de a fi hrănit la sân și la scăderea factorilor imuni din laptele matern.

Poate virusul să ajungă în laptele matern?

Cercetătorii nu au găsit încă SARS-CoV-2 în laptele matern, deși cercetările sunt limitate. Două studii de caz  din China raportează că noul coronavirus nu a fost găsit în laptele matern al niciunei femei care s-a îmbolnăvit de COVID-19 la sfârșitul ultimului trimestru. Ambele femei au născut copii sănătoși care nu au contractat virusul. Mămicile au evitat contactul cu nou-născuții și s-au izolat până în momentul vindecării.

În timp ce mai avem multe de învățat despre SARS-CoV-2, oamenii de știință au studiat foarte bine cea mai apropiată formă de acest virus, SARS-CoV. Nici acest coronavirus nu a fost găsit în laptele matern, transmite healthline

Reguli pentru alăptarea în siguranță în timpul pandemiei

Dacă îți poți alăpta bebelușul, este important să faci asta. Există indicații speciale care te vor ajuta să îți protejezi bebelușul de infecție.

Reclamă

Deși am stabilit că probabil nu poți transmite noul coronavirus prin laptele matern, cu siguranță îl poți transmite prin particule din salivă sau din mucoasa nazală sau prin contactul fizic după ce ți-ai atins fața.

Spală-te pe mâini înaintea fiecărui contact cu bebelușul

Spălarea pe mâini înaintea contactului cu bebelușul era o practică respectată și înainte de pandemie. Acum, este cu atât mai important să te speli frecvent pe mâini, mai ales înainte și după ce îl iei în brațe sau atingi biberoanele și alte articole pentru copii.

Reclamă

Poartă mască de protecție când alăptezi

Ești obișnuită să porți mască când ieși din casă, dar odată cu venirea pe lume a copilului trebuie să o porți și în casă dacă alăptezi. Cel mai sigur pentru copilul tău este să porți masca chiar dacă nu ai simptome de boală. 

De asemenea, poartă mască în timp ce îți ții copilul în brațe, îl schimbi sau vorbești cu el. Probabil te vei simți inconfortabil, dar te va ajuta să previi transmiterea virusului.

Dezinfectează tot ce ai atins

Curăță și dezinfectează cu o soluție pe bază de alcool toate suprafațele din locuință și toate obiectele pe care le-ai atins, în special cele cu care copilul intră în contact.

Continuă să alăptezi chiar dacă te îmbolnăvești

Mamele care suferă de coronavirus cu puțin timp înainte de a naște și încep să alăpteze și cele care se infectează în timpul alăptării vor produce factori imuni (anticorpi) în laptele lor pentru a-și proteja copilul și a spori răspunsul imunitar al copilului, transmite UNICEF.

Dacă suferi simptome precum febră, tuse sau dificultăți de respirație, solicită asistență medicală.

Dacă te simți suficient de bine încât să alăptezi, ar trebui să continui să faci asta și să respecți cu strictețe regulile enumerate mai sus.

Riscurile alăptării în această perioadă

Discută cu medicul tău. Este posibil să te sfătuiască să nu alăptezi copilul sau să îl hrănești cu lapte matern pompat dacă iei anumite medicamente pentru infecția cu SARS-CoV-2 sau pentru altă infecție virală. Unele medicamente ar putea îngreuna procesul de alăptare, întrucât pot încetini producția de lapte. Întreabă medicul de familie.

Dacă ai simptome severe de COVID-19 nu încerca să alăptezi. Ai nevoie de energie pentru perioada de recuperare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Meghan Markle și Prințul Harry, îmbrăcați casual, la un eveniment sportiv, în tribune
Divertisment
Imagini cu fiica Prințului Harry, Prințesa Lilibet. Micuța a fost filmată în grădina casei din California, cu pălărie de soare și sandale
Harry și soția Meghan Markle au doi copii împreună și locuiesc în California. HelloMagazine a publicat recent imagini cu fiica Prințului Harry, Prințesa Lilibet. Micuța a fost filmată în grădina casei din California, cu...
2
Fată frumoasă cu părul lung desprins, cu pălărie pe cap stă într-un lan de grâu cu o chitară în mână
Horoscop
Cele mai înzestrate zodii. Nativii care au talente nebănuite
Dacă vrei să afli care sunt cele mai înzestrate zodii, rămâi până la finalul articolului să vezi despre ce este vorba. Fiecare deține un talent și o aptitudine specială, însă doar aceia care au...
3
Regina Letizia, cu un machiaj discret, într-o rochie albă, la un eveniment
Divertisment
Regina Letizia a Spaniei a purtat o rochie albă, elegantă în timp ce a participat la o întâlnire în Madrid
Regina Letizia a Spaniei a purtat o rochie albă, elegantă în timp ce a participat la o întâlnire în Madrid. Majestatea Sa a atras din nou toate privirile în timp ce a mers la...
4
Kate Middleton într-o fotografie portret în care poartă zos și cercei cu perle
Divertisment
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales a participat la nunta regală din Iordania
Kate Middleton a strălucit într-o rochie roz. Prințesa de Wales s-a aflat printre participanții la nunta regală din Iordania. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Prințul William. Viitoarea Regină a Marii Britanii i-a...
5
Porție de tartă cu zmeură și cremă de mascarpone pe o farfurie cu furculiță, alături den platoul cu tarta porționată
Rețete
Tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Prăjitură gustoasă, aromată și colorată
Printre deserturile cu fructe de vară, cu care îți poți răsfăța familia, se numără și rețeta de tartă cu zmeură și cremă de mascarpone. Este gustoasă, aromată, dar și foarte aspectuoasă. Combinația dintre aluatul...
PARTENERI
×