Greșeli pe care le faci atunci când folosești dezinfectantul

Gelul dezinfectant este din ce în ce mai prezent în viața noastră, acum mai mult ca oricând, iar oamenii sunt din ce în ce mai atenți la igienizarea suprafețelor comune. 

18 ianuarie 2021 la 12:46
Dezinfectarea mâinilor după utilizarea suprafețelor comune, liftul
Specialiștii în sănătate spun că gelul dezinfectant trebuie utilizat numai în anumite condiții / Profimedia Images

Greșelile privind sănătatea sunt de evitat în această perioadă, mai ales că pericolul Covid-19 pare că pândește în fiecare secundă.

Specialiștii în sănătate spun însă că deși gelul dezinfectant este o variantă comună și intens utilizată atunci când nu te poți spăla pe mâini cu apă și săpun, acesta nu este mereu cea mai sigură variantă.

Ce greșeli faci când folosești gelul dezinfectant

Potrivit Huffpost, epidemiologii din întreaga lume spun că acest tip de geluri au anumite condiții de utilizare, deci trebuie citită cu atenție eticheta lor, astfel încât proprietățile lor să își atingă scopul.

1. Folosești tipul greșit de gel dezinfectant

Nu toate gelurile dezinfectante sunt bune. Specialiștii în sănătate recomandă gelurile care conțin cel puțin 60-70% alcool. Cel mai bine este să consulți eticheta lor atunci când vrei să le cumperi, ca să fii sigur că sunt eficiente în eliminarea bacteriilor și virusurilor.

2. Nu îl folosești suficient de mult

De la începutul pandemiei și până acum au apărut tot mai multe informații legate de spălarea mâinilor pentru 20 de secunde. Același lucru trebuie să-l faci și cu gelul dezinfectant. 

3. Folosești prea puțin gel dezinfectant

Faptul că nu folosești o cantitate suficientă de gel dezinfectant se poate întoarce împotriva ta. Cantitatea potrivită este cea care iese la o simplă apăsare a unui recipient cu dezinfectant.

4. Nu îl aplici pe toată suprafața mâinilor

Fiecare parte a mâinilor pe care nu ajunge gel dezinfectant poate fi purtătoarea virusurilor. Chiar și atunci când atingi ceva cu un singur deget, cel mai bine este să te dezinfectezi pe toată suprafața mâinii. 

5. Nu depozitezi gelul dezinfectant în mod corect

Și în acest caz cel mai bine este să urmărești instrucțiunile scrise de către producători pe eticheta produsului. Dacă nu sunt depozitate corect, proprietățile acestora pot fi alterate și nu mai au efectul dorit.

Apăsarea unui recipient cu gel dezinfectant
Cel mai bine este să consulți eticheta aplicată pe sticlele cu dezinfectant atunci când vrei să le cumperi / Profimedia Images

6. Îl folosești pe post de săpun

Dacă ai mâinile murdare sau pline de grăsime, dezinfectantul nu te poate ajuta. De ce? Din cauza murdăriei, dezinfectantul nu intră suficient de bine în contact cu pielea și nu ajută mai deloc la îndepărtarea bacteriilor. 

7. Nu lași gelul dezinfectant să se usuce

Este extrem de important să nu folosești mâinile înainte ca gelul dezinfectant să se usuce. Epidemiologii avertizează că fiecare produs de acest tip are nevoie de un anumit timp pentru a intra în contact cu pielea, ca mai apoi distrugă agenții patogeni.

8. Nu dezinfectezi toate suprafețele pe care le atingi

Faptul că îți dezinfectezi în mod constant mâinile, dar nu și cardul de credit pe care îl folosești în mod frecvent, nu te ajută aproape deloc. Cheile, telefon sau alte astfel de obiecte sunt printre cei mai mari purtători de bacterii și virusuri.

9. Nu verifici data de expirare

Poate părea un lucru banal, dar faptul că nu verifici data de expirare a gelului dezinfectant te poate afecta. După ce expiră, proprietățile lui se degradează și nu te mai protejează la fel de bine, deși poate părea că face în continuare acest lucru.

10. Suprautilizarea gelului dezinfectant

Dacă folosești gel dezinfectant în mod obseseiv nu este deloc bine. Aces tip de geluri distrug bacteriile rele, dar le pot distruge și pe cele bune, lucru care poate afecta straturile pielii. Specialiștii recomandă din când în când aplicarea unei creme hidratante pe suprafața mâinilor.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
3
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
4
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
5
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
PARTENERI
×