Reclamă

Spală-te pe mâini după atingerea acestor obiecte

Spălatul mâinilor limitează transferul de bacterii, viruși și alți germeni. Desigur, este imposibil să ții germenii la distanță, dar este absolut esențial să te speli pe mâini după ce ai atins ceea ce specialiștii consideră „cele mai murdare lucruri din apropierea ta”.

Publicat: 4 aprilie 2021, 6:38
Două mâini, cu manichiura french, poziționate sub jet de apă, într-o chiuvetă
Nu uita să te speli pe mâini după atingerea „celor mai murdare” obiecte prezentate în acest articol / Shutterstock Spală-te pe mâini după atingerea acestor obiecte

De asemenea, nu uita să te speli pe mâini înainte de a-ți atinge ochii, nasul sau gura. Pentru ca bacteriile să fie eliminate trebuie să îți freci mâinile cu săpun pentru cel puțin 20 de secunde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Spală-te pe mâini după atingerea acestor obiecte

Am selectat pentru tine o serie de obiecte considerate a fi „cele mai murdare” din jurul tău. Așa că încearcă să ai o grijă deosebită în mânuirea acestora, dar mai ales, spală-te pe mâini la scurt timp după ce le-ai atins.

Bancnotele

În zilele noastre poți folosi un card de credit în majoritatea timpului când mergi la cumpărături; dar uneori chiar este necesar să folosești numerar.

Când e nevoie să pui mâna pe bancnote, asigură-te că te vei igieniza cât mai curând posibil.

Reclamă

Cercetătorii au descoperit că bancnotele au pe suprafața lor sute de microorganisme, inclusiv bacterii orale și vaginale, dar și ADN de la animalele de companie și viruși.

Monezile ar conține chiar agenți patogeni precum E. coli sau salmonella. Unul dintre motivele pentru care bancnotele sunt cele mai murdare lucruri din apropierea ta este faptul că aceasta poate fi în circulație până la 15 ani.

Balustradele, mânerele sau clanțele de ușă

Reclamă

Un moment esențial în care trebuie să-ți amintești să te speli pe mâini este după o călătorie cu transportul public. Deoarece mai multe persoane ating în mod continuu aceleași suprafețe.

În rândul unor asemenea suprafețe „utilizate în exces” de toată lumea se numără balustradele scărilor rulante, stâlpii de la metrou sau mânerele ușilor de baie.

Meniurile restaurantelor

În mod obișnuit meniul unui restaurant poate avea până la 185.000 bacterii.

Nici nu ne dăm seama de fapt cât de mulți oameni mânuiesc aceste meniuri. Nu poți evita atingerea acestora, însă spală-te pe mâini imediat dupa folosirea acestora. În unele restaurate poți accesa meniul direct de pe teefonul personal.

Stiloul doctorului

Prin cabinetul fiecărui doctor mișună zi de zi destul de mulți pacienți. Nu mică e mirarea atunci când auzim că locul acestuia de consultații găzduiește germeni și bacterii.

Unul dintre cele mai murdare obiecte din cabinetul unui medic ar fi stiloul acestuia, dar și cotierul scaunului din sala de așteptare… să nu uităm, desigur, de mânerul ușii.

Obiectele din aeroport

Aproximativ 2,6 milioane de pasageri ai unei linii aeriene călătoresc în fiecare zi, sau cel puțin călătoreau înainte de apariția virusului COVID-19.

Mai mulți oameni înseamnă automat mai mulți germeni pe cât mai multe suprafețe publice comune. Evită să atingi clanțele ușilor, dar mai ales obiectele din zona punctului de control al aeroportului.

Animalele

Nu sunt chiar obiecte, poate tocmai de aceea nu toți oamenii se spală pe mâini după ce își mângâie animalele de companie, dar ar trebui.

Medicii recomandă cu insistențe spălarea mâinilor după ce ai atins un animal, al tău, sau al altcuiva, domestic sau nu. Animalele pot avea diferite boli sau pot fi purtătoare de diverși germeni.

Dispozitivile cu touchscreen

Utilizăm atât de mult telefonul mobil, încât spălatul pe mâini după ce ai atins ecranul mobilului sau al tabletei s-a transformat într-o prioritate. Spălatul pe mâini poate preveni cu brio transmiterea bacteriilor, pe care le poți „împărtăși” cu prietenii dacă urmăriți un videoclip împreună de pe mobilul unuia dintre voi. Încearcă cât de des posibil să dezinfectezi mobilul pe care îl utilizezi constant; acesta chiar ar putea unul dintre cele mai murdare lucruri pe care pui mâna de mai multe ori pe zi. Tastatura laptopului, sau mouse-ul.

Tocătorul și buretele de bucătărie

Bucătăria este plină de germeni. După o zi la piață, bucătăria ta se umple de alimente ce nu sunt curățate, spălate, pungi pe care nu numai tu le-ai atins.

Potrivit unui studiu, în mod obișnuit 326 de specii diferite de bacterii trăiesc pe bureții uzați din bucătăria ta, conform Reader’s Digest. Tocătorul este un alt obiect ce trebuie curățat constant, suprafața acestuia ascunzând bacterii pe care le poți transfera în următoarea ta farfurie.

Nu uita să arunci bureții uzați și spală-te pe mâini înainte de folosirea cărnii.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care stă pe un trunchi de copac, într-o rochie albă
Horoscop
4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații
Ai simțit vreodată că cineva se joacă cu sentimentele tale? Ei bine, astrologia ar putea avea un cuvânt de spus în această situație. Ai mai jos lista cu 4 zodii cărora le place să...
2
Gogoși berlineze umplute cu dulceață
Rețete
Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață
Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023. Balanțele își găsesc sufletul pereche
Astrele aduc surprize pentru toți nativii din zodiac la final de an. Astfel, horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023 clarifică multe situații dificile. Între 4 și 29 decembrie, Venus le aduce Balanțelor sufletul pereche,...
4
Apă de cuișoare pusă într-un pahar elegant
Frumusețe
Beneficii uimitoare ale apei de cuișoare pentru piele. De ce e recomandat să o incluzi în rutina de îngrijire
Apa de cuișoare a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru tratarea unei game variate de afecțiuni. Cercetările recente au arătat că are și multiple beneficii pentru piele. Specialiștii au oferit mai multe...
5
O banană verde tăiată pe un blat de bucătărie
Sănătate
Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi o banană verde
Dacă ai consumat până acum o banană verde, probabil ai realizat repede că are un gust destul de diferit față de cele coapte și galbene. Și nu neapărat într-un mod bun. În loc de...
PARTENERI
×