Reclamă

Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet

Percepția comună potrivit căreia oțetul poate curăța totul este o credință greșită. Acest ingredient este folosit la scară largă în igienizarea locuinței, dar nu este un produs miraculos care funcționează pe orice tip de suprafață sau în orice situație. Află ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet.

Publicat: 24 februarie 2021, 22:52
Mănuși de menaj, o sticlă de oțet, o lămâie și un burete de vase pe un fundal lila
Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță / Shutterstock

Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță. 

Oțetul alb distilat este eficient pentru detartrarea aparatului de cafea și îndepărtarea petelor de pe ferestre întrucât „acidul reacționează cu substanțele chimice organice din pete și le dizolvă. Dar așa cum elimină petele de cafea, imaginează-ți că face același lucru și cu alte suprafețe din casă.”, explică chimistul Joe Glajch pentru WXYZ

Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet

Oțetul este un produs excelent în anumite contexte și poate fi folosit pentru multe alte treburi casnice. Totuși, sunt câteva situații notabile când trebuie să eviți această substanță și să apelezi la un detergent special. 

Fierul de călcat

Utilizarea oțetului pentru a curăța interiorul fierului de călcat poate coroda elementul de încălzire și poate deteriora permanent interiorul aparatului. Cele mai multe fiare de călcat cu aburi au un strat protector în interior, dar acidul poate afecta părțile metalice.

Reclamă

Cel mai bun mod de a curăța un fier de călcat depinde de modelul pe care îl ai. Nu există o metodă universală. Cea mai sigură metodă este să citești manualul de utilizare și să urmezi recomandările de curățare.

Blatul din piatră

Dacă doriți să păstrezi blatul din piatră într-o stare bună, nu folosi oțet. Acidul gravează piatra naturală, cum ar fi granitul, marmura sau piatra de săpun și le poate face să-și piardă strălucirea.

Reclamă

În schimb, este recomandat să ștergi acest tip de blat cu un burete sau un prosop de vase înmuiat în detergent. Folosește numai tampoane din plastic pentru a îndepărta petele profunde.

Mașina de spălat vase

Este posibil să fi auzit că introducerea unui castron cu oțet în mașina de spălat în timpul funcționării ajută la îndepărtarea mirosurilor persistente, iar unele persoane folosesc oțetul ca agent de clătire.

Nu numai că oțetul este ineficient pentru a scăpa de petele de apă, dar producătorii de mașini de spălat vase avertizează că acidul acetic poate mânca piesele de cauciuc din mașinile de spălat vase. „Există zeci de cauciucuri cu diferite compoziții chimice, dintre care unele reacționează cu oțetul, iar altele nu”, a declarat un expert pentru WXYZ. „Dacă nu știți ce fel de cauciuc este în mașina dumneavoastră de spălat și manualul nu menționează că puteți folosi oțet, atunci nu îl folosiți.”

Ecranul aparatelor electronice

Oțetul este eficient pentru îndepărtarea petelor de pe ferestre, dar folosirea lui pentru ecranele aparatelor electronice precum calculatorul, smartphone-ul, tableta sau televizorul, este contraindicată în orice situație. „Oțetul poate deteriora proprietățile stratului protector ale unui ecran și chiar poate face ca ecranul tactil să fie mai puțin receptiv”, spune Antoinette Asedillo, tester de produse electronice. 

Folosește în schimb un burete moale sau o cârpă umezită doar cu apă. Pentru petele profunde, încearcă o soluție de vase diluată mult cu apă. Aplic-o pe o cârpă, ci nu direct pe ecran. 

Podeaua

Mulți producători de pardoseală, avertizează împotriva utilizării oțetului pentru curățarea podelelor din lemn de esență tare. 

Oțetul diluat poate dizolva finisajul care protejează lemnul și îl poate zgâtia. Același lucru este valabil și pentru mobilierul din lemn. Respectă recomandările de curățare ale producătorului. De asemenea, alege un produs de curățare special conceput pentru podelele din lemn de esență tare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie îmbrăcată în haine sport care îți arată grăsimea de pe abdomen și are un centimetru după gât
Sănătate
6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor
Fii pregătită, blugii preferați sunt pe cale să se potriveasca mult mai bine pe corpul tău. Ai mai jos 6 sfaturi pentru a elimina grăsimea de pe abdomen, potrivit specialiștilor. Fiecare femeie este minunat...
2
Rose Hanbury într-o rochie galbenă și cu o mască neagră pe față în timp ce participă la o cursă de cai din 2021
Divertisment
Detalii mai puțin cunoscute despre Rose Hanbury. Presa internațională scrie intens despre ea și aventura avută cu Prințul William
Admiratorii se întreabă cine este și cu ce se ocupă Rose Hanbury. În presa internațională au apărut tot mai multe zvonuri legate de infidelitatea Prințului William. Se crede că femeia în vârstă de 39...
3
O femeie frumoasă care stă lângă un gard cu trandafiri și poartă tunsoarea bob italian
Frumusețe
Bob italian, tunsoarea îndrăgită de femei. Ce recomandări fac specialiștii în beauty
Tunsoarea bob italian a prins tot mai multă popularitate în ultimele luni. A devenit rapid îndrăgită de milioanele de femei din lumea întreagă. Specialiștii în beauty recomandă această tunsoare femeilor care își doresc o...
4
O linguriță cu unt, deasupra unei căni cu cafea
Sănătate
De ce mulți oameni pun unt în cafea dimineța
Untul și-a făcut loc și în ceștile de cafea datorită presupuselor sale beneficii de ardere a grăsimilor. Chiar dacă mulți consumatori de cafea consideră că acest lucru este netradițional, află de ce mulți oameni...
5
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
PARTENERI
×