Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță.
Oțetul alb distilat este eficient pentru detartrarea aparatului de cafea și îndepărtarea petelor de pe ferestre întrucât „acidul reacționează cu substanțele chimice organice din pete și le dizolvă. Dar așa cum elimină petele de cafea, imaginează-ți că face același lucru și cu alte suprafețe din casă.”, explică chimistul Joe Glajch pentru WXYZ.
Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet
Oțetul este un produs excelent în anumite contexte și poate fi folosit pentru multe alte treburi casnice. Totuși, sunt câteva situații notabile când trebuie să eviți această substanță și să apelezi la un detergent special.
Fierul de călcat
Utilizarea oțetului pentru a curăța interiorul fierului de călcat poate coroda elementul de încălzire și poate deteriora permanent interiorul aparatului. Cele mai multe fiare de călcat cu aburi au un strat protector în interior, dar acidul poate afecta părțile metalice.
Cel mai bun mod de a curăța un fier de călcat depinde de modelul pe care îl ai. Nu există o metodă universală. Cea mai sigură metodă este să citești manualul de utilizare și să urmezi recomandările de curățare.
Blatul din piatră
Dacă doriți să păstrezi blatul din piatră într-o stare bună, nu folosi oțet. Acidul gravează piatra naturală, cum ar fi granitul, marmura sau piatra de săpun și le poate face să-și piardă strălucirea.