Reclamă

Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet

Percepția comună potrivit căreia oțetul poate curăța totul este o credință greșită. Acest ingredient este folosit la scară largă în igienizarea locuinței, dar nu este un produs miraculos care funcționează pe orice tip de suprafață sau în orice situație. Află ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet.

Publicat: 24 februarie 2021, 22:52
Mănuși de menaj, o sticlă de oțet, o lămâie și un burete de vase pe un fundal lila
Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță / Shutterstock

Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Oțetul alb distilat este eficient pentru detartrarea aparatului de cafea și îndepărtarea petelor de pe ferestre întrucât „acidul reacționează cu substanțele chimice organice din pete și le dizolvă. Dar așa cum elimină petele de cafea, imaginează-ți că face același lucru și cu alte suprafețe din casă.”, explică chimistul Joe Glajch pentru WXYZ

Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet

Oțetul este un produs excelent în anumite contexte și poate fi folosit pentru multe alte treburi casnice. Totuși, sunt câteva situații notabile când trebuie să eviți această substanță și să apelezi la un detergent special. 

Fierul de călcat

Utilizarea oțetului pentru a curăța interiorul fierului de călcat poate coroda elementul de încălzire și poate deteriora permanent interiorul aparatului. Cele mai multe fiare de călcat cu aburi au un strat protector în interior, dar acidul poate afecta părțile metalice.

Reclamă

Cel mai bun mod de a curăța un fier de călcat depinde de modelul pe care îl ai. Nu există o metodă universală. Cea mai sigură metodă este să citești manualul de utilizare și să urmezi recomandările de curățare.

Blatul din piatră

Dacă doriți să păstrezi blatul din piatră într-o stare bună, nu folosi oțet. Acidul gravează piatra naturală, cum ar fi granitul, marmura sau piatra de săpun și le poate face să-și piardă strălucirea.

Reclamă

În schimb, este recomandat să ștergi acest tip de blat cu un burete sau un prosop de vase înmuiat în detergent. Folosește numai tampoane din plastic pentru a îndepărta petele profunde.

Mașina de spălat vase

Este posibil să fi auzit că introducerea unui castron cu oțet în mașina de spălat în timpul funcționării ajută la îndepărtarea mirosurilor persistente, iar unele persoane folosesc oțetul ca agent de clătire.

Nu numai că oțetul este ineficient pentru a scăpa de petele de apă, dar producătorii de mașini de spălat vase avertizează că acidul acetic poate mânca piesele de cauciuc din mașinile de spălat vase. „Există zeci de cauciucuri cu diferite compoziții chimice, dintre care unele reacționează cu oțetul, iar altele nu”, a declarat un expert pentru WXYZ. „Dacă nu știți ce fel de cauciuc este în mașina dumneavoastră de spălat și manualul nu menționează că puteți folosi oțet, atunci nu îl folosiți.”

Ecranul aparatelor electronice

Oțetul este eficient pentru îndepărtarea petelor de pe ferestre, dar folosirea lui pentru ecranele aparatelor electronice precum calculatorul, smartphone-ul, tableta sau televizorul, este contraindicată în orice situație. „Oțetul poate deteriora proprietățile stratului protector ale unui ecran și chiar poate face ca ecranul tactil să fie mai puțin receptiv”, spune Antoinette Asedillo, tester de produse electronice. 

Folosește în schimb un burete moale sau o cârpă umezită doar cu apă. Pentru petele profunde, încearcă o soluție de vase diluată mult cu apă. Aplic-o pe o cârpă, ci nu direct pe ecran. 

Podeaua

Mulți producători de pardoseală, avertizează împotriva utilizării oțetului pentru curățarea podelelor din lemn de esență tare. 

Oțetul diluat poate dizolva finisajul care protejează lemnul și îl poate zgâtia. Același lucru este valabil și pentru mobilierul din lemn. Respectă recomandările de curățare ale producătorului. De asemenea, alege un produs de curățare special conceput pentru podelele din lemn de esență tare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Un copil care ține un fluture în palme
Horoscop
Cea mai norocoasă zi din această vară pentru fiecare semn zodiacal. Află când te vei bucura de succes
Vara este aproape, iar lucrurile par mai frumoase pe măsură ce ne îndreptăm atenția către următoarele luni distracție. Dacă ai căutat momentul perfect pentru a face pauză în ceea ce privește responsabilitățile și pentru...
2
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
3
O femeie frumoasă cu urechi de elf și coroană pe cap
Horoscop
Când ești cea mai norocoasă persoană din lume. Află anul, luna și ziua în care astrele sunt de partea ta
Numărul tău destin te poate ajuta să descoperi cele mai bune momente pentru a-ți manifesta visele. Deși nu poți prezice viitorul, se pare că îl poți calcula. Când ești cea mai norocoasă persoană din...
4
Cuplu care face sport
Sănătate
Câte zile pe săptămână e recomandat să te antrenezi. Ce spun specialiștii despre exercițiile fizice
Pentru că sezonul de plajă se apropie cu pași rapizi, mulți oameni probabil se întreabă dacă pot recupera timpul pierdut făcând exerciții fizice în fiecare zi până la vacanța de vară. Răspunsul este mai...
5
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru mic dejunuri savuroase într-o tavă metalică așezată pe un grătar
Rețete
Chifle pufoase cu brânză și mărar, pentru un mic dejun savuros
Dacă nu mai știi cu ce să-ți surprinzi familia la micul dejun, încearcă o rețetă simplă pentru chifle pufoase cu brânză și mărar. Se prepară ușor, iar ingredientele sunt simple și mereu la îndemână....
PARTENERI
×