Reclamă

Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet

Percepția comună potrivit căreia oțetul poate curăța totul este o credință greșită. Acest ingredient este folosit la scară largă în igienizarea locuinței, dar nu este un produs miraculos care funcționează pe orice tip de suprafață sau în orice situație. Află ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet.

Publicat: 24 februarie 2021, 22:52
Mănuși de menaj, o sticlă de oțet, o lămâie și un burete de vase pe un fundal lila
Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță / Shutterstock

Deși oțetul este o soluție accesibilă, ecologică și relativ sigură pentru rutina de curățenie, unele suprafețe și materiale nu reacționează pozitiv atunci când intră în contact cu această substanță. 

Oțetul alb distilat este eficient pentru detartrarea aparatului de cafea și îndepărtarea petelor de pe ferestre întrucât „acidul reacționează cu substanțele chimice organice din pete și le dizolvă. Dar așa cum elimină petele de cafea, imaginează-ți că face același lucru și cu alte suprafețe din casă.”, explică chimistul Joe Glajch pentru WXYZ

Ce suprafețe nu trebuie să cureți niciodată cu oțet

Oțetul este un produs excelent în anumite contexte și poate fi folosit pentru multe alte treburi casnice. Totuși, sunt câteva situații notabile când trebuie să eviți această substanță și să apelezi la un detergent special. 

Fierul de călcat

Utilizarea oțetului pentru a curăța interiorul fierului de călcat poate coroda elementul de încălzire și poate deteriora permanent interiorul aparatului. Cele mai multe fiare de călcat cu aburi au un strat protector în interior, dar acidul poate afecta părțile metalice.

Reclamă

Cel mai bun mod de a curăța un fier de călcat depinde de modelul pe care îl ai. Nu există o metodă universală. Cea mai sigură metodă este să citești manualul de utilizare și să urmezi recomandările de curățare.

Blatul din piatră

Dacă doriți să păstrezi blatul din piatră într-o stare bună, nu folosi oțet. Acidul gravează piatra naturală, cum ar fi granitul, marmura sau piatra de săpun și le poate face să-și piardă strălucirea.

Reclamă

În schimb, este recomandat să ștergi acest tip de blat cu un burete sau un prosop de vase înmuiat în detergent. Folosește numai tampoane din plastic pentru a îndepărta petele profunde.

Mașina de spălat vase

Este posibil să fi auzit că introducerea unui castron cu oțet în mașina de spălat în timpul funcționării ajută la îndepărtarea mirosurilor persistente, iar unele persoane folosesc oțetul ca agent de clătire.

Nu numai că oțetul este ineficient pentru a scăpa de petele de apă, dar producătorii de mașini de spălat vase avertizează că acidul acetic poate mânca piesele de cauciuc din mașinile de spălat vase. „Există zeci de cauciucuri cu diferite compoziții chimice, dintre care unele reacționează cu oțetul, iar altele nu”, a declarat un expert pentru WXYZ. „Dacă nu știți ce fel de cauciuc este în mașina dumneavoastră de spălat și manualul nu menționează că puteți folosi oțet, atunci nu îl folosiți.”

Ecranul aparatelor electronice

Oțetul este eficient pentru îndepărtarea petelor de pe ferestre, dar folosirea lui pentru ecranele aparatelor electronice precum calculatorul, smartphone-ul, tableta sau televizorul, este contraindicată în orice situație. „Oțetul poate deteriora proprietățile stratului protector ale unui ecran și chiar poate face ca ecranul tactil să fie mai puțin receptiv”, spune Antoinette Asedillo, tester de produse electronice. 

Folosește în schimb un burete moale sau o cârpă umezită doar cu apă. Pentru petele profunde, încearcă o soluție de vase diluată mult cu apă. Aplic-o pe o cârpă, ci nu direct pe ecran. 

Podeaua

Mulți producători de pardoseală, avertizează împotriva utilizării oțetului pentru curățarea podelelor din lemn de esență tare. 

Oțetul diluat poate dizolva finisajul care protejează lemnul și îl poate zgâtia. Același lucru este valabil și pentru mobilierul din lemn. Respectă recomandările de curățare ale producătorului. De asemenea, alege un produs de curățare special conceput pentru podelele din lemn de esență tare.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Hartă astrală a fiecărei zodii în parte reprezentată de culoare albastru
Horoscop
Ce semnificație au semnele zodiacale. Cele 12 simboluri explicate pe înțelesul tuturor
Fiecare nativ aparține unui simbol specific, dar să știi ce semnificație au semnele zodiacale este esențial pentru cineva pasionat. Un exemplu elocvent o poate avea Taurul care arată un cerc cu două coarne deasupra....
2
Două borcane cu dulceață din flori de soc
Rețete
Dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată
Dacă adori parfumul florilor de soc, află că poți profita de el și în diferite preparate culinare. Îți oferim o rețetă de dulceață din flori de soc, gustoasă și aromată, perfectă pentru răsfățul de...
3
Prăjitură spornică cu căpșuni porționată și decorată cu zahăr pudră și frunze de mentă
Rețete
Prăjitură spornică cu căpșuni. Rețetă simplă și ușoară de desert cu fructe
Dacă te ispitesc căpșunile parfumate care au apărut în piață, nu ezita să le incluzi în cât mai multe rețete de desert. Sunt gustoase, aromate și înnobilează aspectul preparatelor dulci. Îți oferim o rețetă...
4
Aishwarya Rai, elegantă și machiată la Festivalul de Film de la Cannes 2022
Divertisment
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor
Aishwarya Rai a participat la Festivalul de Film de la Cannes 2022. Rochia spectaculoasă a atras privirile tuturor pe covorul roșu, iar vedeta a primit aplauze pentru look-ul impresionant. Apariția sa la premiera filmului...
5
Două pahare și o sticlă cu socată, alături de o lămâie feliată și flori de soc
Rețete
Socată. Băutură răcoritoare tradițională românească
Luna mai este luna florilor, iar florile de soc se numără printre ele, fiind considerate unele dintre cele mai aromate. Nu ezita să profiți de proprietățile acestora, incluzându-le și în preparatele culinare. Începe cu...
PARTENERI
×