Cum se curăță corect masca de protecție din material textil

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor recomandă purtarea măștilor atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise. Dacă optezi să folosești mască de protecție din material textil, este foarte important să ai în vedere că aceasta trebuie igienizată temeinic. Iată cum se curăță corect masca de protecție din material textil!

1 februarie 2021 la 15:07
O femeie, un bărbat și un copil care formează o familie se îmbrățișează și poartă măști de protecție din material textil
Măștile faciale de protecție sunt o barieră care previne transmiterea secrețiilor respiratorii. Studiile arată că măștile reduc distanța de răspândire a secrețiilor respiratorii atunci când acoperă nasul și gura / Shutterstock

Păstrează masca de pânză în mod corespunzător și spal-o în mod regulat pentru a preveni acumularea bacteriior. Este de preferat să ai la îndemână mai multe măști, astfel încât să poți înlocui cu ușurință o mască murdară cu una curată.

Asigură-te că îndepărtezi corect masca și spălă-te pe mâini cu apă și săpun ce puțin 20 de secunde sau folosește un dezinfectant cu cel puțin 60% alcool, recomandă Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor.

Cum se curăță corect masca de protecție din material textil

Măștile faciale de protecție sunt o barieră care previne transmiterea secrețiilor respiratorii. Studiile arată că măștile reduc distanța de răspândire a secrețiilor respiratorii atunci când acoperă nasul și gura.

Dacă o speli la mașină

Atunci când folosești mașina de spălat, introdu masca de protecție alături de celelalte haine, adaugă detergent, eventual și un produs care dezinfectează țesăturile, și setează temperatura apei la peste 60 de grade Celsius, potrivit Good Housekeeping. Atunci când ciclul de spălare s-a încheiat, lasă masca să se usuce complet.

Dacă o speli manual

În cazul în care dorești să o speli manual, verifică dacă eticheta necesită curățare cu ajutorul unui înălbitor care are în compoziție și dezinfectant.

Dacă este permisă utilizarea înălbitorului, îți recomandăm să alegi unul care conține între 5,25% și 8,25% hipoclorit de sodiu. Hipocloritul de sodiu se obține prin trecerea clorului printr-o soluție de hidroxid de sodiu, iar rezultatul este o soluție apoasă, limpede, de culoare galben pal sau verde, cu miros specific de clor.

Lasă masca la înmuiat în soluția de detergent timp de aproximativ 5 minute. Poți adăuga și un produs biocid. Aruncă apoi soluția de înălbitor și clătește masca bine cu apă rece. Lasă masca de protecție din material textil să se usuce complet. 

Carolyn Forte, director al Good Housekeeping Institute Cleaning Lab, este de părere că folosirea cuptorului cu microunde sau a apei clocotite sunt total ineficiente în comparație cu spălarea și uscarea standard.

Păstrează măștile care nu sunt umede sau murdare într-o pungă de hârtie

Poți stoca măștile temporar pentru a le refolosi ulterior. Păstrează-le într-o pungă uscată dintr-un material respirabil, este sfatul Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor. La refolosirea măștii, păstrează aceeași parte orientată spre exterior.

Păstrează măștile umede sau murdare într-o pungă de plastic

Dacă masca este umedă sau murdară de transpirație, salivă, machiaj sau alte lichide sau substanțe, păstreaz-o într-o pungă de plastic sigilată până când o poți spăla. Igienizarea trebuie făcută cât mai curând posibil pentru a preveni formarea mucegaiului. Măștile umede pot îngreuna respirația și sunt mai puțin eficiente decât măștile uscate.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
5
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
PARTENERI
×