Cum să eviți aburirea ochelarilor atunci când porți mască

Când aerul cald interacționează cu o suprafață rece, se creează efectul de condensare. La fel cum ochelarii se aburesc când intri într-o clădire după ce ai stat afară în frig, atunci când porți mască propria respirație produce aburirea ochelarilor.

25 ianuarie 2021 la 17:51
O femeie cu părul blond care poaă o mască pe față șterge cu degetele lentilele aburite ale ochelarilor
Când respirația caldă se strecoară prin partea superioară a măștii, aceasta interacționează lentilele ochelarilor și le face să se aburească / Shutterstock

Când porți o mască de protecție, expiri în mod repetat aer cald. Acest aer poate să se strecoare prin partea superioară a măștii și să aburească lentilele ochelarilor. Dacă te numeri printre persoanele care nu pot renunța sub nicio formă la ochelari, știi că această experiență este incomodă, neplăcută și că îți reduce complet capacitatea de a vedea.

Cum să eviți aburirea ochelarilor atunci când porți mască

Potrivit unui studiu publicat în The Annals of the Royal College of Surgeons of England, masca direcționează o mare parte din aerul expirat în sus. 

Acoperă partea superioară a măștii cu ochelarii

Dacă îți poți trage masca mai sus pe nas, poți să-ți folosești ochelarii pentru a o sigila și a o modela după forma feței. O potrivire sigură va împiedica aerul cald să scape prin partea superioară a măștii.

Apă și săpun

Spălă ochelarii cu apă și săpun, apoi usucă-i cu o cârpă din microfibră. Acest tip de pânză vine de obicei gratuit cu fiecare pereche de ochelari. Șervețelele demachiante pot lăsa scame, care atrag umezeala spre lentile. Săpunul reduce tensiunea superficială, ceea ce împiedică încețoșarea lentilei.

Spumă de ras

Aplică un strat subțire de cremă de ras pe interiorul ochelarilor, apoi șterge ușor. Crema de ras va proteja lentilele de aburire. 

Spray pentru dezaburire

Spray-ul comercial pentru dezaburire are efect de uscare. Asigură-te că este compatibil cu tipul de lentilă pe care îl folosești. Poți cumpăra spray dezaburitor online sau de la oftalmolog. Curăță cu grijă ochelarii și renunță la produs dacă îți provoacă iritații. 

Spațiul dintre mască și nas

Modelează masca facială pe forma nasului astfel încât spațiul să fie cât mai mic posibil. Astfel, aerul cald și umed va ajunge mai greu la ochelari sau chiar deloc. 

Bandă

Unii profesioniști din domeniul sănătății aplică la marginea superioară a măștii o bandă  special concepută pentru a fi utilizată pe piele și care poate micșora spațiul dintre mască și nas.

Respiră în jos

Direcția în care se îndreaptă aerul pe care îl expiri poate potența sau reduce producerea fenomenul de aburire a ochelarilor, scrie All About Vision. Ține buza superioară peste buza inferioară. Apoi suflă aerul în jos, ca și cum ai cânta la flaut.

Ce NU trebuie să faci

Nu folosi salivă. Acest lucru nu este eficient și crește răspândirea germenilor și bacteriilor. 

Nu curăța cu pastă de dinți. Pasta de dinți poate conține substanțe granuloase, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, care pot provoca zgârieturi pe lentile, potrivit Visionworks.

Nu folosi șampon pentru bebeluși. În timp ce șamponul pentru bebeluși este delicat, nu este recomandat să îl folosești pe ochelari. Poate lăsa reziduuri care îngreunează vederea.

Evită oțetul. Deși este un produs de curățare excelent pentru vase sau pentru pahare de sticlă, nu este o soluție de curățare recomandată pentru ochelarii de vedere. Oțetul are un conținut ridicat de acid care deteriorează filtrele de protecție aplicate la suprafața lentilelor.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
5
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
PARTENERI
×