Reclamă

Cum să eviți aburirea ochelarilor atunci când porți mască

Când aerul cald interacționează cu o suprafață rece, se creează efectul de condensare. La fel cum ochelarii se aburesc când intri într-o clădire după ce ai stat afară în frig, atunci când porți mască propria respirație produce aburirea ochelarilor.

Publicat: 25 ianuarie 2021, 17:51 / Actualizat: 8 noiembrie 2021, 18:30

Când porți o mască de protecție, expiri în mod repetat aer cald. Acest aer poate să se strecoare prin partea superioară a măștii și să aburească lentilele ochelarilor. Dacă te numeri printre persoanele care nu pot renunța sub nicio formă la ochelari, știi că această experiență este incomodă, neplăcută și că îți reduce complet capacitatea de a vedea.

Cum să eviți aburirea ochelarilor atunci când porți mască

Potrivit unui studiu publicat în The Annals of the Royal College of Surgeons of England, masca direcționează o mare parte din aerul expirat în sus. 

Acoperă partea superioară a măștii cu ochelarii

Dacă îți poți trage masca mai sus pe nas, poți să-ți folosești ochelarii pentru a o sigila și a o modela după forma feței. O potrivire sigură va împiedica aerul cald să scape prin partea superioară a măștii.

Reclamă

Apă și săpun

Reclamă

Spălă ochelarii cu apă și săpun, apoi usucă-i cu o cârpă din microfibră. Acest tip de pânză vine de obicei gratuit cu fiecare pereche de ochelari. Șervețelele demachiante pot lăsa scame, care atrag umezeala spre lentile. Săpunul reduce tensiunea superficială, ceea ce împiedică încețoșarea lentilei.

Spumă de ras

Aplică un strat subțire de cremă de ras pe interiorul ochelarilor, apoi șterge ușor. Crema de ras va proteja lentilele de aburire. 

Spray pentru dezaburire

Spray-ul comercial pentru dezaburire are efect de uscare. Asigură-te că este compatibil cu tipul de lentilă pe care îl folosești. Poți cumpăra spray dezaburitor online sau de la oftalmolog. Curăță cu grijă ochelarii și renunță la produs dacă îți provoacă iritații. 

Spațiul dintre mască și nas

Modelează masca facială pe forma nasului astfel încât spațiul să fie cât mai mic posibil. Astfel, aerul cald și umed va ajunge mai greu la ochelari sau chiar deloc. 

Bandă

Unii profesioniști din domeniul sănătății aplică la marginea superioară a măștii o bandă  special concepută pentru a fi utilizată pe piele și care poate micșora spațiul dintre mască și nas.

Respiră în jos

Direcția în care se îndreaptă aerul pe care îl expiri poate potența sau reduce producerea fenomenul de aburire a ochelarilor, scrie All About Vision. Ține buza superioară peste buza inferioară. Apoi suflă aerul în jos, ca și cum ai cânta la flaut.

Ce NU trebuie să faci

Nu folosi salivă. Acest lucru nu este eficient și crește răspândirea germenilor și bacteriilor. 

Nu curăța cu pastă de dinți. Pasta de dinți poate conține substanțe granuloase, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, care pot provoca zgârieturi pe lentile, potrivit Visionworks.

Nu folosi șampon pentru bebeluși. În timp ce șamponul pentru bebeluși este delicat, nu este recomandat să îl folosești pe ochelari. Poate lăsa reziduuri care îngreunează vederea.

Evită oțetul. Deși este un produs de curățare excelent pentru vase sau pentru pahare de sticlă, nu este o soluție de curățare recomandată pentru ochelarii de vedere. Oțetul are un conținut ridicat de acid care deteriorează filtrele de protecție aplicate la suprafața lentilelor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Selena Gomez alături de Cara Delevingne la un meci de baschet din New York
Divertisment
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Cum a fost surprinsă alături de Cara Delevingne
Selena Gomez și-a expus silueta la un meci de baschet. Vedeta internațională s-a distrat alături de prietena sa, Cara Delevingne. Evenimentul a avut loc la arena Madison Square Garden din New York. Camerele de...
2
Selena Gomez într-o rochie portcalue cu părul negru lung dat pe spate la un eveniment public de la Hollywood din 2021
Divertisment
Selena Gomez este de nerecunoscut. Cum a apărut artista în aeroportul din New York
Selena Gomez este de nerecunoscut în cele mai recente imagini care au fost surprinse pe aeroportul din New York. Vedeta internațională s-a camuflat din cap până-n picioare într-un trening portocaliu. Pentru ca zborul să...
3
Kate Middleton de mână cu Prințesa Charlotte alături dePrințul Geroge care îl ține de mână pe Prințul William
Divertisment
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Ce spune Ducesa de Cambridge despre moștenitorul tronului regal
Kate Middleton a dezvăluit că Prințesa Charlotte este mai responsabilă decât Prințul George. Moștenitorul tronului regal are deja opt ani și se pregătește ca într-o zi să devină monarhul Marii Britanii. Părinții săi i-au...
4
Celine Dion într-o rochie argintie pe scenă în fața unui microfon în timpul unui concert din Germania
Divertisment
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Ce mesaje i-au transmis fanii pe rețelele sociale
Celine Dion a vorbit despre problemele sale de sănătate. Vedeta internațională a fost nevoită să-și anuleze o parte din concerte din cauza unor ”spasme musculare severe și persistente”. Fanii au reacționat rapid în secțiunea...
5
Casey și Ben Affleck, îmbrățișați, pe covorul roșu, în 2016
Divertisment
Casey Affleck se sărută cu actrița Caylee Cowan. Diferența de vârstă dintre ei e de 23 de ani
Se pare că fratele lui Ben Affleck și-a găsit o nouă iubită după ce s-a despărțit de actrița Floriana Lima, cu care forma un cuplu de ceva timp. Casey Affleck se sărută cu actrița...
PARTENERI
×