Reclamă

Ce se întâmplă când folosești lama de ras pe față. Ce este dermaplaning

Dermaplaning, cunoscut și sub numele de bărbierirea feței, a devenit din ce în ce mai popular datorită platformelor de social media precum TikTok și Instagram, unde utilizatorii își împărtășesc experiențele și sfaturile după ce au încercat tratamentul acasă. Ce se întâmplă când folosești lama de ras pe față, cu adevărat.

Publicat: 17 februarie 2023, 6:39

Deși există o mulțime de beneficii ale bărbieritului feței acasă, reține că nu poți replica niciodată dermaplaning-ul așa cum o face un profesionist. Dacă ai mijloace financiare și timp, este întotdeauna cel mai bine să apelezi la un dermatolog. Profesioniștii pot vedea pielea mai bine decât o vei vedea vreodată într-o oglindă. Au multă experiență în efectuarea tratamentului pentru piele. Aparatele de ras sunt mult mai clare, ceea ce înseamnă că rezultatele vor fi mai bune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce se întâmplă când folosești lama de ras pe față

„Dermaplaningul este o formă fizică de exfoliere similară, în teorie, cu microdermabraziunea”, spune chirurgul estetician și expert în piele, dr. Jonquille Chantrey, pentru Refinery29. „Este nevoie de utilizarea unui bisturiu chirurgical, steril pentru a rade ușor suprafața pielii, îndepărtând stratul superior de piele moartă împreună cu părul fin”.

Primul pas este să exfoliezi pielea

Unul dintre cele mai vizibile rezultate ale bărbieritului feței este exfolierea. „Este mai mult decât o metodă de îndepărtare a părului. Este un tratament de exfoliere mult mai profund”, spune Azadeh Shirazi, dermatolog cosmetic, pentru USA Today. De fapt, bărbierirea în siguranță a feței acasă este comparabilă cu exfolierea profesională, scrie glam.com.

„Bărbierirea feței poate avea rezultate oarecum similare cu o procedură profesională de dermaplan”, spune esteticianul Kerry Benjamin pentru Byrdie. „Dermaplaningul oferă o exfoliere mai profundă decât bărbierirea acasă, dar ambele îndepărtează pielea exterioară moartă și firele de păr”.

Reclamă

Deoarece bărbierirea exfoliază pe lângă faptul că îndepărtează părului, poți aborda ușor zonele care nu au neapărat păr, cum ar fi nasul. Cu toate acestea, reține că, dacă folosești lama de ras pe față, ai exfoliat-o deja. Nu trebuie să utilizezi metode suplimentare de exfoliere, deoarece acestea pot provoca roșeață și iritație. Și la fel ca în cazul exfolieri cu metode tradiționale, nu exagera. Află în continuare ce se întâmplă când folosești lama de ras pe față.

Vei obține un ten mai curat folosind un aparat de ras facial

Dacă te hotărăști să încerci să te bărbierești, știi că tipul de aparat de ras pe care îl folosești contează. Pentru cele mai bune rezultate, ar trebui să utilizezi un aparat de ras facial destinat pentru dermaplaning. „Este diferit de un aparat de ras obișnuit. Poți obține un unghi mai bun cu instrumentele lungi de dermaplaning și, de asemenea, este mai puțin ascuțit decât aparatele de ras, care sunt menite să taie firele de păr groase”, spune Mona Gohara, dermatolog și profesor clinic asociat de dermatologie la Universitatea Yale.

Reclamă

Dacă te bărbierești cu un aparat de ras obișnuit, probabil că nu vei obține un rezultat curat. Unele fire de păr vor fi în continuare pe față, iar beneficiile exfolierii nu vor fi la fel de proeminente. „Dermaplaning-ul este similar cu bărbierirea. Totuși, instrumentul este mai potrivit pentru a exfolia epiderma decât un aparat de ras”, spune dermatologului Audrey Kunin pentru Byrdie.

Un aparat de ras facial nu este reutilizabil, deoarece este predispus la acumularea de bacterii. Lama se strică rapid, motiv pentru care ar trebui să o arunci după ce ai terminat de bărbierit fața. „Asigură-te că folosești întotdeauna un aparat de ras proaspăt. Nu aș recomanda reutilizarea unui aparat de ras, mai ales dacă ești predispusă la acnee, spune medicul dermatolog Dr. Deanne Robinson pentru The Zoe Report.

Părul facial nu va crește mai mult sau mai gros

Un mit comun care tinde să împiedice oamenii să-și radă fața este teama că părul facial le va crește din nou mai gros și mai lung. „Acest mit există pentru că oamenii confundă senzația părului facial neras cu senzația părului facial pe măsură ce începe să crească din nou”, spune dermatologul Neal Schultz pentru Cosmopolitan. „Deci este mai mult despre ceea ce simți și vezi decât despre ceea ce se întâmplă de fapt”.

Bărbierirea nu afectează grosimea părului. Factori precum vârsta, hormonii și genetica o fac, potrivit Mona Gohara, dermatolog și profesor clinic de dermatologie la Universitatea Yale. Esteticianul Kerry Benjamin a confirmat pentru Byrdie că bărbierirea nu va schimba culoarea părului. Este un alt mit comun al bărbieritului. „Nu schimbi structura foliculului”.

Cu toate acestea, dacă singurul motiv pentru care vrei să încerci să folosești lama de ras pe față este ca să scapi de păr, poate ar trebui să iei în considerare alte metode. „Cei care au păr facial în exces sunt sfătuiți să urmeze mai bine alte tratamente. Epilarea regulată cu ceară sau îndepărtarea părului cu laser, sunt mai recomandate”, sugerează pentru Refinery29 chirurgul estetician și expert în piele, dr. Jonquille Chantrey. „Deși aceste tratamente nu îndepărtează definitiv părul și pot fi necesare tratamente de întreținere, cred că sunt încă opțiuni mai bune decât dermaplaning”.

Nu ar trebui să te bărbierești dacă ai o barieră a pielii deteriorată, piele sensibilă sau acnee

La fel ca orice altă procedură de îngrijire a pielii, totuși, bărbierirea feței nu este pentru toată lumea. Poate fi o formă destul de dură de exfoliere pentru unii, deoarece bărbierești literalmente pielea moartă. Așa că, este necesar să te asiguri că ai pielea bine hidratată și fără iritații înainte de a o face. Ai nevoie de o barieră puternică a pielii, spune dermatologul cosmetic Azadeh Shirazi, spune USA Today. „Bărbieritul facial poate agrava afecțiunile pielii sau le poate intensifica. Așa că, asigură-te că te consulți mai întâi cu dermatologul. Că tratezi pielea înainte de a încerca orice tratament la domiciliu”.

„Dacă ai piele sensibilă, acnee, eczemă activă sau alte erupții cutanate, dermaplaningul nu este recomandat”, spune dermatologului certificat Audrey Kunin pentru Byrdie. Totuși, bărbierirea feței nu înseamnă că trebuie să îți razi toată fața.

Este recomandat oilplaning, o versiune mai blândă a dermaplaning

Deși nu trebuie să folosești ulei pentru a bărbieri fața, acesta este recomandat deoarece ajută lama să alunece fără probleme și creează o barieră protectoare pe piele, care previne iritația. „Ideea este că, prin aplicarea mai întâi a unui ulei facial bogat în emolienți, contribui la protejarea barierei pielii și la creșterea alunecării, comparabil cu utilizarea unei creme de ras/gel/ulei înainte de bărbierit pentru a reduce riscul de iritație și răni”, spune medicul dermatolog certificat Dr. Hadley King pentru The Zoe Report.

Pentru aceasta nu trebuie să cumperi un ulei special. Dacă ai deja un ulei facial preferat, îl poți folosi. Dacă nu îl ai, ia în considerare să obții ulei de semințe de struguri, nucă de cocos, argan, semințe de măceș sau ulei de jojoba. „Asigură-te că uleiul nu este puternic parfumat cu uleiuri esențiale. Acestea ar putea provoca disconfort pielii tale, sau poate înfunda porii”, notează medicul dermatolog certificat Dr. Macrene Alexiades pentru The Zoe Report.

Poți provoca iritații dacă nu cureți corect fața

Dacă decizi să folosești lama de ras pe față, trebuie neapărat să o cureți corect după aceea. „Curăță ușor pielea pentru a îndepărta celulele moarte și părul”, spune medicul dermatolog Dr. Hadley King pentru The Zoe Report. Pentru aceasta, cel mai bine este să foloseșt un demachiant delicat cu ceramide și acid hialuronic. Practic, e recomandat să eviți orice produs cu ingrediente dure și un parfum puternic.

Pe lângă demachiantul potrivit, ține cont de faptul că pielea ta este foarte sensibilă, iar apa fierbinte o va irita. Asigură-te că o speli cu apă călduță și nu folosești o perie de curățare a feței. Degetele tale și presiunea ușoară sunt perfecte.

Dacă nu cureți corect pielea și aplici imediat seruri și creme hidratante, vei ajunge să te confrunți cu murdărie, păr și uleiul sub produsele de îngrijire a pielii. Acest lucru va duce cel mai probabil la erupții, roșeață, inflamație și iritație, despre care vei spune că sunt cauzate de bărbierirea feței.

Pielea ta se poate usca, așa că hidratarea este cheia

Deoarece bărbierirea feței exfoliază și pielea, poate provoca unele daune ale barierei pielii. Utilizarea cremelor hidratante puternice după proces este crucială. „Dermaplaningul reduce bariera pielii”, spune dermatologul și fondatorul Dr. Loretta Skincare, Loretta Ciraldo pentru Glamour. „Acest lucru înseamnă că produsele vor pătrunde mai eficient. Înseamnă și că pielea poate deveni mai uscată, deoarece există mai puțină barieră pentru a preveni pierderea de apă”.

Utilizarea unui ser cu acid hialuronic pe pielea umedă este o modalitate excelentă de a rehidrata rapid pielea. „Acidul hialuronic este un magnet de umiditate”, spune Nicolas Travis, fondatorul Allies of Skin, pentru Refinery29. „Dar dacă pielea ta este uscată, trage orice umiditate reziduală din straturile mai profunde ale pielii pentru a hidrata suprafața. În acest caz, trebuie să o aplici pe pielea umedă. Odată ce acidul hialuronic intră în contact cu apa, știe ce face, iar pielea ta va deveni extrem de hidratată și plină”.

S-ar putea să te confrunți cu fire de păr încarnate

Ca și în cazul oricărei zone a corpului pe care o bărbierești, firele de păr încarnate pot apărea și pe față. În timp ce oricine poate avea fire de păr încarnate din când în când, este mai probabil să le faci dacă nu ai grijă de pielea ta de la început. „Pentru a preveni părul încarnat în bărbie, de exemplu, asigură-te că îți speli fața zilnic cu un demachiant pentru a îndepărta uleiul, celulele moarte ale pielii, murdăria, machiajul sau alte impurități care înfundă foliculii”, spune dr. Michael Somenek de la Somenek + Pittman pentru Byrdie.

Dacă ajungeți să ai câteva fire de păr încarnate, nu încercați să le storci. „Nu încearca să-l scoți singură”, spune dermatologul Jordan C. Carqueville pentru Byrdie. „Nu recomandăm oamenilor să facă asta acasă, deoarece se sparge în piele, ceea ce poate duce la cicatrici și infecții”. În schimb, exfoliază zona în mod regulat și, după câteva zile, părul ar trebui să își ia calea naturală.

Ridurile tale fine pot deveni mai puțin vizibile

Acum că ai aflat ce se întâmplă când folosești lama de ras pe față, află și despre acest mic beneficiu. Potrivit Clinicii Skin and Wellbeing Preston, dermaplaningul poate ajuta ridurile și liniile fine să arate mai puțin proeminente prin exfolierea pielii și îndepărtarea firelor de păr minuscule care ar putea crește aspectul oricărei cute ale pielii. „Scopul Dermaplaning-ului este de a oferi pielii tale o exfoliere imediată pentru o strălucire luminoasă care durează o săptămână”, spune dr. Stafford Broumard pentru Byrdie. „Beneficiile sunt pielea plină, o schimbare mai rapidă a celulelor și o textură mai fină”.

Desigur, dacă ai riduri foarte proeminente, s-ar putea să nu observi o diferență uriașă, dar în cazul liniilor fine vei vedea cu siguranță o îmbunătățire. Stai departe de dermaplaning în jurul ochilor. Deoarece pielea din jurul ochilor tăi este foarte subțire, este greu să folosești lama de ras acolo. Poți totuși să folosești un aparat de ras facial pentru a te bărbieri în jurul sprâncenelor. Asigură-te însă că ești foarte atentă.

În cele din urmă, în cazul unui tratament la domiciliu, asigură-te că te speli bine pe față după aceea. Aplică serurile adecvate și o cremă hidratantă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Prințul Harry într-o cămașă albastră în timpul unei conferințe
Divertisment
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra
Prințul Harry a declarat că reședința sa se află în Statele Unite ale Americii. Anunțul a fost făcut după ce s-a aflat că va merge în vizită în Londra. Acesta a declarat pentru prima...
2
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
3
David și Victoria Beckham la un eveniment public din 2003
Divertisment
Dovada transformării Victoriei Beckham. Cum arăta chipul ei la începutul relației cu David și cum arată acum, la 50 de ani
Aceasta este dovada transformării victoriei Beckham. Chipul ei s-a schimbat de-a lungul relației sale cu David Beckham. Femeia de afaceri a împlinit vârsta de 50 de ani, iar soțul ei a celebrat-o în mediul...
4
O femeie care vorbește la telefon și vinde anumite lucruri
Horoscop
Zodii care sunt foarte bune la vânzări. Nativii care au latura comercială în natura lor
Anumite trăsături asociate cu diferite semne zodiacale pot influența cât de bine performează în diferite profesii. Când vine vorba de vânzări, unele semne strălucesc mai puternic decât altele. Ai mai jos lista cu zodii...
5
Kim Kardashian într-un costum de baie roz în timp ce este urmată de o întreagă echipă de fotografi pe plajă
Divertisment
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Cum a reușit diva să ajungă virală în mediul online
Kim Kardashian s-a pus într-o situație penibilă. Diva a ajuns ținta glumelor din mediul online după ce a postat în mediul online mai multe imagini în costum de baie. Vedeta s-a pozat în timp...
PARTENERI
×