Motivul surprinzător pentru care se adaugă doar o picătură de apă plată în cafea. Explicația științifică

Înainte de a începe să macine cafeaua, un barista aplică acest truc neobișnuit. Adaugă o singură picătură de apă peste boabele de cafea, folosind o pipetă. Motivul surprinzător pentru care se adaugă doar o picătură de apă plată în cafea.

Cristiana Coman
Cristiana Coman
Publicat: 25 noiembrie 2025, 5:58
multe boabe de cafea într-un sac maro pe un fundal închis la culoare
Această metodă, cunoscută sub denumirea de RDT (Raindrop Technique), rezolvă problema electricității statice și, totodată, ajută la scoaterea la iveală noi nuanțe de aromă ale cafelei / Shutterstock

Această metodă, cunoscută sub denumirea de RDT (Raindrop Technique), rezolvă problema electricității statice și, totodată, ajută la scoaterea la iveală noi nuanțe de aromă ale cafelei.

Motivul surprinzător pentru care se adaugă doar o picătură de apă plată în cafea

Apa ajută la neutralizarea încărcăturii statice care se formează atunci când boabele de cafea se freacă de râșniță. Fără acest pas, particulele fine de cafea pot zbura și se pot lipi de pereții recipientului, ceea ce afectează proporțiile corecte ale măcinării.

Deși pare un detaliu mic, acest pas poate influența semnificativ uniformitatea extracției. Autorul a avut ocazia să observe acest efect în Sankt Petersburg, când un proprietar de prăjitorie artizanală i-a arătat diferența dintre două porții de cafea preparate din același lot de boabe.

Prima, măcinată fără aplicarea picăturii de apă, a avut un gust amărui și neuniform. Cealaltă, tratată cu apă, a fost mult mai catifelată și echilibrată, cu arome clare și plăcute. Hidratarea boabelor de cafea influențează și temperatura la care se face măcinarea, arată cei de la Foodrepublic.com.

Boabele uscate, prin frecare, se încălzesc mai mult, ceea ce poate duce la oxidarea prematură a uleiurilor esențiale din cafea. Acest aspect este deosebit de important în cazul prăjirilor ușoare, unde fiecare grad de temperatură contează pentru a conserva compușii aromatici fragili.

Reclamă

Un truc simplu este să adăugați o jumătate de mililitru de apă la 20 de grame de boabe înainte de măcinare. Veți observa diferența imediat. Aroma va deveni mult mai curată și mai luminoasă, iar amăreala inutilă va dispărea complet. Este un exemplu perfect în care o ajustare de micro-măsură poate duce la un rezultat semnificativ în ceașcă, spun cei de la Akustone.cz.

Puterea boabelor de cafea

Boabele de cafea sunt cunoscute pentru faptul că eliberează electricitate statică atunci când sunt măcinate. Aceasta poate duce la o serie de probleme, cum ar fi formarea de aglomerări de cafea măcinată. Acest fenomen face mai dificilă filtrarea uniformă a apei prin cafeaua măcinată, ceea ce poate duce la o cafea mai slabă, care poate avea chiar un gust ars.

Reclamă

Un studiu din 2024, condus de cercetători de la Universitatea din Oregon, a arătat că adăugarea unei cantități mici de apă poate ajuta la prevenirea acestor probleme. Apa adăugată pe boabe umidifică mediul în care se află. Împiedică formarea electricității statice și transformarea particulelor fine de cafea în aglomerări nedorite.

Cercetătorii au descoperit că boabele de cafea măcinate cu câteva picături de apă au un gust mai pronunțat. Produc o cafea de calitate mult mai constantă, reducând extracția defectuoasă. Așadar, dacă întâmpinați dificultăți în a obține o cafea excelentă acasă, ar trebui să luați în considerare metoda.

Este de remarcat că măcinarea grosieră a boabelor de cafea nu generează la fel de multă electricitate statică ca măcinarea fină. Este posibil să nu fie necesar să adăugați apă dacă măcinați boabele grosier. În schimb, pentru espresso și cafeaua turcească, situația este diferită.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Oameni care stau îmbrățișați pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Vedeta care este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele
A ajuns în luminile reflectorelor grație regretatului mare artista. Vedeta este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele. Are o familie pe cont propriu. E...
2
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre cele 3 semne zodiacale pentru care se încheie ghinionul după 23 noiembrie 2025
Horoscop
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Mercur iese din zodia Săgetătorului, iar această mișcare se va simți eliberatoare pentru mulți nativi. Este momentul oportun pentru schimbări și pentru...
3
Jessica Simpson zâmbește și poartă părul desprins pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Au trecut 20 de ani de la acest moment. Cum arată Jessica Simpson în prezent
Jessica Simpson este fără doar și poate o prezență care de-a lungul timpului a ridicat nenumărate semne de întrebare. Au trecut 20 de ani de la acest moment. Vezi cum arată artista în prezent...
4
Actor care stă cu fața la public pe covorul roșu
Divertisment
Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent
A recunoscut că nu mai are propria casă, iar totul se destramă în viața sa. Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent....
5
Pierce Brosnan zâmbește pe un fundal deschis la culoare într-un costum deschis la culoare
Divertisment
Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Cum arată acesta
Cei doi au participat la Premiile GQ Men Of The Year în Londra. Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Actorul de 72 de ani s-a pregătit...
PARTENERI
×