Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi

În fiecare bucătărie există rețete care, deși pot părea modeste la prima vedere, au darul de a readuce în prezent momente, mirosuri și stări din copilărie. Deliciosul parizer homemade este unul dintre aceste preparate. Este o reinterpretare a unui aliment foarte cunoscut, dar făcut acum cu grijă, control total asupra ingredientelor și un rezultat final mult mai gustos și sănătos decât varianta din comerț.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 24 noiembrie 2025, 5:55
O rețetă care îmbină tradiția și confortul cu ideea de mâncare curată / Shutterstock

Pentru mulți dintre noi, parizerul a fost un preparat asociat cu copilăria. Feliile rozalii erau puse pe pâine proaspătă sau în sandvișurile cu muștar. Rețeta parizerului de casă îmbină tradiția și confortul cu ideea de mâncare curată, pregătită în familie, cu ingrediente simple și fără aditivi ascunși.

Rețeta industrială nu este însă întotdeauna ideală, mai ales când dorim să avem un control asupra conținutului. Ne dorim să reducem sarea, să evităm aditivii sau pur și simplu să obținem un gust mai autentic, mai apropiat de ideea de carne adevărată, nu de amestecuri procesate.

Rețeta parizerului de casă are nevoie doar de carne de calitate și condimente bine alese. Metoda preparării este simplă, prin fierbere la abur sau în apă, învelit strâns în folie alimentară. Rezultatul este o pastă fină, elastică, cu o culoare frumoasă, deschisă. Se feliază perfect și poate fi folosit la sandvișuri, salate, platouri sau chiar ca gustare simplă.

Dacă folosești carne de pui ori de curcan, parizerul va fi mai delicat. Dacă alegi carnea de porc, gustul devine mai profund și textura mai bogată.

Descoperă mai jos rețeta detaliată pas cu pas pentru a prepara și tu mult îndrăgitul parizer.

Reclamă

Parizer homemade – Ingrediente

  • 500 g carne de pui (piept sau pulpe dezosate) – se poate combina și cu 200 g carne de porc pentru gust mai bogat
  • 2 linguri ulei
  • 1 albuș (opțional: doar dacă dorești o textură și mai elastică)
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță boia dulce
  • ½ linguriță usturoi pudră
  • ½ linguriță piper
  • 1 lingură amidon (sau 1 lingură griș fin)
  • 100 ml apă foarte rece.

Rețeta parizerului de casă – Mod de preparare

Mai întâi, taie carnea în bucăți mici. Apoi pune-o în blender împreună cu sarea, boiaua, usturoiul, piperul și uleiul. Adaugă apa rece treptat și mixează ingredientele până când obții o pastă foarte fină, omogenă, de consistență cremoasă.

Reclamă

La final, încorporează amidonul și amestecă bine.

Urmează formarea batonului.

Pune compoziția pe folie alimentară și ruleaz-o strâns, formând un cilindru. Leagă bine capetele. Poți folosi două-trei straturi de folie ca să fie sigur. Descoperă și o rețetă de cârnați de casă cu usturoi, cimbru și supă de oase.

Cum prepari parizer homemade

Pune la fiert multă apă într-o oală mare.

Așază batonul de parizer într-o sită, deasupra apei, și acoperă cu capac. Metoda preparării cu abur păstrează textura perfectă.

Lasă parizerul la gătit timp de 60-70 de minute.

Alternativ, se poate scufunda batonul de parizer în apă fierbinte la foc mic (fără clocot), timp de 50-60 minute.

După gătire lasă parizerul să se răcească complet în folie. Abia apoi îl poți tăia în felii.

Parizerul de casă este un preparat foarte potrivit pentru perioadele în care vrei să gătești mai dietetic sau să ai gustări ușoare la îndemână. Poate fi tăiat felii subțiri pentru sandvișuri, dar și cuburi pentru salate sau aperitive. De asemenea, poate fi păstrat la frigider câteva zile fără probleme, iar aroma sa se intensifică plăcut de la o zi la alta.

Este o rețetă care merită încercată măcar o dată pentru satisfacția gustului autentic, pentru senzația aceea de “făcut acasă” și pentru ideea că, uneori, cele mai simple preparate sunt cele care ne aduc cea mai mare bucurie.

Tot din categoria mezelurilor de casă mai poți încerca și rețeta de ruladă, din carne tocată cu urdă și parmezan.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Oameni care stau îmbrățișați pe un fundal deschis la culoare
Divertisment
Vedeta care este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele
A ajuns în luminile reflectorelor grație regretatului mare artista. Vedeta este de nerecunoscut după moartea tatălui său. A apărut cu părul răvășit în timp ce-și hrănea animalele. Are o familie pe cont propriu. E...
2
O femeie frumoasă care reprezintă una dintre cele 3 semne zodiacale pentru care se încheie ghinionul după 23 noiembrie 2025
Horoscop
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Ghinionul s-ar putea încheia pentru 3 semne zodiacale după 23 noiembrie 2025. Mercur iese din zodia Săgetătorului, iar această mișcare se va simți eliberatoare pentru mulți nativi. Este momentul oportun pentru schimbări și pentru...
3
Jessica Simpson zâmbește și poartă părul desprins pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Au trecut 20 de ani de la acest moment. Cum arată Jessica Simpson în prezent
Jessica Simpson este fără doar și poate o prezență care de-a lungul timpului a ridicat nenumărate semne de întrebare. Au trecut 20 de ani de la acest moment. Vezi cum arată artista în prezent...
4
Actor care stă cu fața la public pe covorul roșu
Divertisment
Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent
A recunoscut că nu mai are propria casă, iar totul se destramă în viața sa. Unul dintre cei mai cunoscuți actori de la Hollywood trăiește prin hoteluri. Care este situația sa financiară în prezent....
5
Pierce Brosnan zâmbește pe un fundal deschis la culoare într-un costum deschis la culoare
Divertisment
Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Cum arată acesta
Cei doi au participat la Premiile GQ Men Of The Year în Londra. Pierce Brosnan apare pe covorul roșu într-o fotografie rară alături de fiul său, Dylan. Actorul de 72 de ani s-a pregătit...
PARTENERI
×