Reclamă

Miturile despre dezinfectare, demontate de experții în curățenie

Casa ta și suprafețele din ea nu sunt la fel de curate precum ai crede. Dacă nu te-ai gândit prea mult la dezinfectare înainte, este posibil ca anul 2020 să fi schimbat acest lucru. Pentru că sănătatea este pe primul loc, miturile despre dezinfectare au fost demontate de experții în sănătate.

Publicat: 2 februarie 2021, 11:05 / Actualizat: 7 noiembrie 2021, 13:30

Dezinformarea abundă în era internetului, iar domeniul curățăniei nu este imun. Poate ai încercat anumite practici vehiculate, care s-au dovedit a fi un eșec. Există concepte despre curățenie vechi sau mai recente care nu sunt adevărate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Miturile despre dezinfectare

S-a vorbit mult despre curățare și dezinfectare anul acesta, dar nu și despre cum să o facem în mod eficient.

Igienizarea este la fel ca dezinfectarea

Deși sunt utilizate în mod sinonim, curățarea, igienizarea și dezinfectarea sunt trei lucruri separate. Conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), curățarea îndepărtează orice murdărie vizibilă, praf și resturi de pe o suprafață prin spălare și clătire, de obicei cu apă și săpun. Procedeul nu presupune și dezinfectarea automată.

Igienizarea diminuează riscul de îmbolnăvire prin reducerea unora dintre bacterii, iar dezinfectarea ucide majoritatea bacteriilor și virușilor.

Reclamă

Un igienizant sau dezinfectant eficient poate îndepărta murdăria în profunzime

Pentru igienizarea sau dezinfectarea adecvată a unei suprafețe murdare este nevoie mai întâi de o ștergere rapidă. Înainte de dezinfectare, curăță depunerile vizibie cu apă și spun. Verifică întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj pentru detalii.

Produsele de curățenie pe bază de plante nu funcționează

Reclamă

Atunci când sunt utilizați corect, dezinfectanții pe bază de plante pot fi la fel de eficienți ca agenții de curățare chimici. S-ar putea doar ca efectul lor să își facă apariția mai greu. Dar, la fel ca produsele de curățenie pe bază de substanțe chimice, nu toate formulele sunt create după aceeași formulă.

Oțetul poate ucide germenii

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, deși oțetul este un produs de curățare adecvat, asta înseamnă că este adecvat pentru a îndepărta orice este vizibil de pe o suprafață , oțetul și produsele de curățare pe bază de oțet nu sunt considerate dezinfectanți.

Soluțiile pe bază de apă și înălbitor sunt eficiente pe termen lung

Aruncă amestecul de apă și înălbitor după fiecare utilizare. „O soluție nouă trebuie preparată de fiecare dată când dorești să o utilizezi”, spune expertul în curățenie Carolyn Forte, pentru Good Housekeeping. „Odată amestecat cu apă, înălbitorul își pierde eficiența după aproximativ o zi”, adaugă Forte.

Produsele de dezinfectare funcționează instantaneu

Dezinfectarea corectă necesită timp. Indiferent de produsul pe care îl folosești, este esențial să verifici instrucțiunile despre timpul în care suprafețele dure și neporoase trebuie să rămână umede pentru a ucide cel mai eficient germenii.

Suprafețele moi pot fi dezinfectate

„Dezinfectanții funcționează numai pe suprafețe dure, neporoase. Mulți dezinfectanți pot fi utilizață în siguranță pentru suprafețele moi și ucid germenii, dar igienizează, nu dezinfectează”, spune expertul în curățenie.

Igienizanții reduc riscul de expunere la bacterii și viruși, dar nu la fel de bine ca dezinfectanții.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×