Miturile despre dezinfectare, demontate de experții în curățenie

Casa ta și suprafețele din ea nu sunt la fel de curate precum ai crede. Dacă nu te-ai gândit prea mult la dezinfectare înainte, este posibil ca anul 2020 să fi schimbat acest lucru. Pentru că sănătatea este pe primul loc, miturile despre dezinfectare au fost demontate de experții în sănătate.

2 februarie 2021 la 11:05

Dezinformarea abundă în era internetului, iar domeniul curățăniei nu este imun. Poate ai încercat anumite practici vehiculate, care s-au dovedit a fi un eșec. Există concepte despre curățenie vechi sau mai recente care nu sunt adevărate.

Miturile despre dezinfectare

S-a vorbit mult despre curățare și dezinfectare anul acesta, dar nu și despre cum să o facem în mod eficient.

Igienizarea este la fel ca dezinfectarea

Deși sunt utilizate în mod sinonim, curățarea, igienizarea și dezinfectarea sunt trei lucruri separate. Conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), curățarea îndepărtează orice murdărie vizibilă, praf și resturi de pe o suprafață prin spălare și clătire, de obicei cu apă și săpun. Procedeul nu presupune și dezinfectarea automată.

Igienizarea diminuează riscul de îmbolnăvire prin reducerea unora dintre bacterii, iar dezinfectarea ucide majoritatea bacteriilor și virușilor.

Un igienizant sau dezinfectant eficient poate îndepărta murdăria în profunzime

Pentru igienizarea sau dezinfectarea adecvată a unei suprafețe murdare este nevoie mai întâi de o ștergere rapidă. Înainte de dezinfectare, curăță depunerile vizibie cu apă și spun. Verifică întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj pentru detalii.

Produsele de curățenie pe bază de plante nu funcționează

Atunci când sunt utilizați corect, dezinfectanții pe bază de plante pot fi la fel de eficienți ca agenții de curățare chimici. S-ar putea doar ca efectul lor să își facă apariția mai greu. Dar, la fel ca produsele de curățenie pe bază de substanțe chimice, nu toate formulele sunt create după aceeași formulă.

Oțetul poate ucide germenii

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, deși oțetul este un produs de curățare adecvat, asta înseamnă că este adecvat pentru a îndepărta orice este vizibil de pe o suprafață , oțetul și produsele de curățare pe bază de oțet nu sunt considerate dezinfectanți.

Soluțiile pe bază de apă și înălbitor sunt eficiente pe termen lung

Aruncă amestecul de apă și înălbitor după fiecare utilizare. „O soluție nouă trebuie preparată de fiecare dată când dorești să o utilizezi”, spune expertul în curățenie Carolyn Forte, pentru Good Housekeeping. „Odată amestecat cu apă, înălbitorul își pierde eficiența după aproximativ o zi”, adaugă Forte.

Produsele de dezinfectare funcționează instantaneu

Dezinfectarea corectă necesită timp. Indiferent de produsul pe care îl folosești, este esențial să verifici instrucțiunile despre timpul în care suprafețele dure și neporoase trebuie să rămână umede pentru a ucide cel mai eficient germenii.

Suprafețele moi pot fi dezinfectate

„Dezinfectanții funcționează numai pe suprafețe dure, neporoase. Mulți dezinfectanți pot fi utilizață în siguranță pentru suprafețele moi și ucid germenii, dar igienizează, nu dezinfectează”, spune expertul în curățenie.

Igienizanții reduc riscul de expunere la bacterii și viruși, dar nu la fel de bine ca dezinfectanții.

Recomandările CaTine.ro
1
O femeie care spală o tigaie încinsă la chiuvetă
Timp liber
De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece
Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o...
2
Kimberley Garner, apariție ravisantă pe covorul roșu la Cannes
Divertisment
Apariția sexy a lui Kimberley Garner la plajă. Cum s-a îmbrăcat modelul
Kimberley Garner a ales o destinație preferată de multe vedete pentru relaxare, plajele din Miami. Vedeta a ales un costum de baie care a atras toate privirile. Fotografii nu au putut trece cu vederea...
3
Paris Jackson pe covorul roșu îmbrăcată cu o rochie portocalie și o coroniță pe frunte
CaTine
Viața marcată de suferință a lui Paris Jackson
Moartea tatălui ei, Michael Jackson, a fost pentru Paris Jackson începutul unei perioade foarte lungi de suferință și autovătămare. Are doar 22 de ani, dar a trecut prin încercări prea dure pentru un adolescent....
4
icon
Statuete Oscar
Divertisment
Oscar 2021, lista scurtă a nominalizărilor: „Colectiv”, printre titlurile eligibile
Academia Americană de Artă și Științe Cinematografice a anunțat lista scurtă a nominalizarilor la Oscar 2021 pentru nouă categorii, inclusiv documentar și film internațional. „Colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost inclus la categoriile...
5
Meghan Markle, fotografiată altături de fiul său Archie și Prințul Harry, este însărcinată pentru a doua oară.
Divertisment
Meghan Markle este din nou însărcinată. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al doilea copil
Meghan Markle este din nou însărcinată. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al cuplului pentru agenția britanică de știri Press Association, duminică, 14 februarie. Ducesa de Sussex și Prințul Harry așteaptă al...
PARTENERI
×