Miturile despre dezinfectare, demontate de experții în curățenie

Casa ta și suprafețele din ea nu sunt la fel de curate precum ai crede. Dacă nu te-ai gândit prea mult la dezinfectare înainte, este posibil ca anul 2020 să fi schimbat acest lucru. Pentru că sănătatea este pe primul loc, miturile despre dezinfectare au fost demontate de experții în sănătate.

Publicat: 2 februarie 2021, 11:05 / Actualizat: 11 February 2021, 18:54

Dezinformarea abundă în era internetului, iar domeniul curățăniei nu este imun. Poate ai încercat anumite practici vehiculate, care s-au dovedit a fi un eșec. Există concepte despre curățenie vechi sau mai recente care nu sunt adevărate.

Miturile despre dezinfectare

S-a vorbit mult despre curățare și dezinfectare anul acesta, dar nu și despre cum să o facem în mod eficient.

Igienizarea este la fel ca dezinfectarea

Deși sunt utilizate în mod sinonim, curățarea, igienizarea și dezinfectarea sunt trei lucruri separate. Conform Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC), curățarea îndepărtează orice murdărie vizibilă, praf și resturi de pe o suprafață prin spălare și clătire, de obicei cu apă și săpun. Procedeul nu presupune și dezinfectarea automată.

Igienizarea diminuează riscul de îmbolnăvire prin reducerea unora dintre bacterii, iar dezinfectarea ucide majoritatea bacteriilor și virușilor.

Un igienizant sau dezinfectant eficient poate îndepărta murdăria în profunzime

Pentru igienizarea sau dezinfectarea adecvată a unei suprafețe murdare este nevoie mai întâi de o ștergere rapidă. Înainte de dezinfectare, curăță depunerile vizibie cu apă și spun. Verifică întotdeauna instrucțiunile de pe ambalaj pentru detalii.

Produsele de curățenie pe bază de plante nu funcționează

Atunci când sunt utilizați corect, dezinfectanții pe bază de plante pot fi la fel de eficienți ca agenții de curățare chimici. S-ar putea doar ca efectul lor să își facă apariția mai greu. Dar, la fel ca produsele de curățenie pe bază de substanțe chimice, nu toate formulele sunt create după aceeași formulă.

Oțetul poate ucide germenii

Potrivit Centrului pentru Controlul Bolilor, deși oțetul este un produs de curățare adecvat, asta înseamnă că este adecvat pentru a îndepărta orice este vizibil de pe o suprafață , oțetul și produsele de curățare pe bază de oțet nu sunt considerate dezinfectanți.

Soluțiile pe bază de apă și înălbitor sunt eficiente pe termen lung

Aruncă amestecul de apă și înălbitor după fiecare utilizare. „O soluție nouă trebuie preparată de fiecare dată când dorești să o utilizezi”, spune expertul în curățenie Carolyn Forte, pentru Good Housekeeping. „Odată amestecat cu apă, înălbitorul își pierde eficiența după aproximativ o zi”, adaugă Forte.

Produsele de dezinfectare funcționează instantaneu

Dezinfectarea corectă necesită timp. Indiferent de produsul pe care îl folosești, este esențial să verifici instrucțiunile despre timpul în care suprafețele dure și neporoase trebuie să rămână umede pentru a ucide cel mai eficient germenii.

Suprafețele moi pot fi dezinfectate

„Dezinfectanții funcționează numai pe suprafețe dure, neporoase. Mulți dezinfectanți pot fi utilizață în siguranță pentru suprafețele moi și ucid germenii, dar igienizează, nu dezinfectează”, spune expertul în curățenie.

Igienizanții reduc riscul de expunere la bacterii și viruși, dar nu la fel de bine ca dezinfectanții.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ceas vintage, pe un fundal de toamnă, pus pe o pătură verde
Timp liber
Trecerea la ora de iarnă în octombrie 2021. Când se dă ceasul cu o oră înapoi
Ca în fiecare an până acum, românii sunt obișnuiți ca primăvara și toamna să facă schimbări în program. E vorba despre schimbarea orei. Acum, în octombrie 2021, în ultimul weekend din lună ceasul trebuie...
2
Winnie Harlow într-un sacou negru de piele în timp ce pozează pe covorul roșu
Divertisment
Winnie Harlow a purtat o rochie din plasă. Cum a fost surprins modelul în Los Angeles
Winnie Harlow a atras atenția tuturor atunci când a purtat o rochie transparentă din plasă. Modelul internațional a fost invitat la petrecerea aniversară a artistei Cardi B. Winnie a profitată de ocazie pentru a-și...
3
Prințesa Diana, într--un costum cu dungi albe și albastru închis, pălărie albă. Zâmbește și se uită la cameră, pe fundal e un perete bej
Modă
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți. Ce rochii au atras atenția tuturor
Cele mai elegante ținute purtate de Prințesa Diana la nunți au atras nu doar atenția invitaților, ci și a publicului internațional. „Prințesa Inimilor” a impresionat nu doar la nunta sa, ci și la evenimentele...
4
Actrița Renee Zellweger într-o cămașă albă și cu un sacou negru la Gala Premiilor Oscar
Divertisment
Renée Zellweger este de nerecunoscut. Cum a fost surprinsă actrița pe platourile de filmare din New Orleans
Actrița Renée Zellweger este de nerecunoscut în cel mai nou rol pe care îl interpretează. Vedeta în vârstă de 52 de ani a fost surprinsă pe platourile de filmare din New Orleans, în timp...
5
Chrissy Metz, îmbrăcată într-o rochie neagră, de gală, vorbește în fața unui microfon
Divertisment
Dieta cu care Chrissy Metz a slăbit aproape 50 kilograme
Fanii lui Chrissy Metz au apreciat-o întotdeauna pe actriță, nu numai pentru talentul său, ci și pentru că aceasta a devenit un simbol al pozitivității corpului. Încă de când a jucat în serialul NBB,...
PARTENERI
×