Un studiu din 2022, publicat în PLOS Medicine, a sugerat că adoptarea unei diete mediteraneene poate adăuga chiar ani, până la un deceniu, duratei tale de viață.
Dieta mediteraneană te ajută să trăiești mai mult
Studiul norvegian a luat rezultatele meta-analizelor și datele colectate în Global Burden of Disease, care a examinat cauzele de deces, prevalența a 369 de boli și răni și 87 de factori de risc în peste 204 de țări și teritorii. Ei au folosit acești factori pentru a crea un model predictiv care calculează durata de viață a unei persoane pe baza dietei sale. Cercetătorii au folosit apoi modelul pentru a estima durata de viață a unui individ atunci când consumă dieta standard americană. Ulterior, au comparat-o cu estimarea duratei de viață pentru aceeași persoană când a urmat o „dietă optimizată” precum dieta mediteraneană.
- O creștere a speranței de viață de 13,0 și 10,7 ani la bărbați și femei – când dieta este urmată la 20 de ani;
- O creștere a speranței de viață de 11,7 și, respectiv, 10,0 ani pentru bărbați și femei – când dieta este urmată la 40 de ani;
- O creștere a speranței de viață de 8,8 și, respectiv, 8,0 ani pentru bărbați și femei – când dieta este urmată la 60 de ani;
- O creștere a speranței de viață de 3,4 ani pentru ambele sexe – când dieta este urmată la 80 de ani.
Aceste predicții sunt impresionante și evidențiază influența puternică pe care o are dieta asupra sănătății. Cu toate acestea, cum poate crește durata de viață doar cu ajutorul une diete?
Experții sunt de acord că este vorba despre sinergia colectivă a tuturor componentelor din dietă. Antioxidanții, fitochimicele, acizii grași omega-3 și fibrele, nu un grup specific de alimente. Aceste componente lucrează împreună pentru a îmbunătăți sănătatea și, mai important, pentru a reduce riscul de îmbolnăvire, ceea ce adaugă ani vieții tale.
Iată 6 moduri prin care dieta mediteraneană te ajută să trăiești mai mult.
Reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral
Potrivit unei recenzii publicate în 2019 în Circulation Research, rata mai scăzută a bolilor de inimă la cei care trăiesc în țările care se învecinează cu Marea Mediterană în anii 50 și 60 a atras pentru prima dată atenția cercetătorilor din SUA. Aceste rezultate i-au determinat să examineze dieta tradițională mediteraneană.