Dieta mediteraneană ajută la susținerea funcției creierului, la sănătatea inimii și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta este iubită pentru că nu are reguli concrete, există doar îndrumări generale pe care le poți urma și le poți adapta rutinei tale de zi cu zi.
Ce este dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană se bazează pe alimente tradiționale pe care oamenii le consumă de obicei în țările care sunt vecine cu Marea Mediterană, inclusiv Franța, Spania, Grecia și Italia. Deși nu există reguli sau reglementări stricte, acest regim încurajează consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, semințe, nuci. Alimentele procesate, cele dulci și cerealele rafinate trebuie restricționate pe parcursul dietei.
De-a lungul timpului, numeroase studii au demonstrat că dieta mediteraneană poate promova pierderea în greutate și ajută la prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare și a diabetului de tip 2. Din acest motiv, dieta mediteraneană a fost adesea recomdată persoanelor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și să se protejeze împotriva bolilor cronice.
Beneficiile dietei mediteraneene
Dieta mediteraneană are o listă lungă de beneficii pentru sănătatea organismului. Pentru a afla care sunt acestea, vezi lista de mai jos. Cu toate acestea, atunci când te decizi să urmezi o dietă, discută cu medicul dacă sănătatea organismului îți permite să faci schimbări în regimul alimentar.
1. Îmbunătățește sănătatea sistemului cardio vascular. Un studiu menționat de Healthcare.com, a comparat efectele dietei mediteraneene și ale unei diete sărace în grăsimi, iar rezultatele au demonstrat că cea mediteraneană a fost mai eficientă în încetinirea depunerii grăsimii pe artere, care este un factor major în molile de inimă.
2. Ajută la reducerea cantității de zahăr din sânge. Dieta mediteraneană include o varietate de alimente bogate în nutrienți inclusiv fructe, legume, nuci, semințe. Respectarea unei astfel de alimentații ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și protejează împotriva diabetului.
În mod interesant, mai multe studii au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți nivelul de hemoglobină A1C, un marker folosit pentru a măsura controlul pe termen lung. S-a demonstrat, de asemenea, că dieta mediteraneană scade rezistența la insulină, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a utiliza insulina pentru a regla eficient nivelul zahărului din sânge.