Reclamă

Dieta mediteraneană: principii, alimente permise și riscuri

Dieta mediteraneană este un regim alimentar bogat în ingrediente precum fructe, legume, cereale integrale și grăsimi sănătoase. Specialiștii în nutriție o recomandă drept o dietă delicioasă și hrănitoare. Aceasta are o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Publicat: 28 octombrie 2021, 7:55

Dieta mediteraneană ajută la susținerea funcției creierului, la sănătatea inimii și la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Aceasta este iubită pentru că nu are reguli concrete, există doar îndrumări generale pe care le poți urma și le poți adapta rutinei tale de zi cu zi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este dieta mediteraneană

Dieta mediteraneană se bazează pe alimente tradiționale pe care oamenii le consumă de obicei în țările care sunt vecine cu Marea Mediterană, inclusiv Franța, Spania, Grecia și Italia. Deși nu există reguli sau reglementări stricte, acest regim încurajează consumul de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, semințe, nuci. Alimentele procesate, cele dulci și cerealele rafinate trebuie restricționate pe parcursul dietei.

De-a lungul timpului, numeroase studii au demonstrat că dieta mediteraneană poate promova pierderea în greutate și ajută la prevenirea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare și a diabetului de tip 2. Din acest motiv, dieta mediteraneană a fost adesea recomdată persoanelor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea și să se protejeze împotriva bolilor cronice.

Beneficiile dietei mediteraneene

Dieta mediteraneană are o listă lungă de beneficii pentru sănătatea organismului. Pentru a afla care sunt acestea, vezi lista de mai jos. Cu toate acestea, atunci când te decizi să urmezi o dietă, discută cu medicul dacă sănătatea organismului îți permite să faci schimbări în regimul alimentar.

Reclamă

1. Îmbunătățește sănătatea sistemului cardio vascular. Un studiu menționat de Healthcare.com, a comparat efectele dietei mediteraneene și ale unei diete sărace în grăsimi, iar rezultatele au demonstrat că cea mediteraneană a fost mai eficientă în încetinirea depunerii grăsimii pe artere, care este un factor major în molile de inimă.

2. Ajută la reducerea cantității de zahăr din sânge. Dieta mediteraneană include o varietate de alimente bogate în nutrienți inclusiv fructe, legume, nuci, semințe. Respectarea unei astfel de alimentații ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și protejează împotriva diabetului.

În mod interesant, mai multe studii au descoperit că dieta mediteraneană poate reduce nivelul zahărului din sânge și poate îmbunătăți nivelul de hemoglobină A1C, un marker folosit pentru a măsura controlul pe termen lung. S-a demonstrat, de asemenea, că dieta mediteraneană scade rezistența la insulină, o afecțiune care afectează capacitatea organismului de a utiliza insulina pentru a regla eficient nivelul zahărului din sânge.

Reclamă

3. Protejează funcțiile creierului. Diete mediteraneană este benefică pentru protejarea funcțiilor creierului și protejează împotriva declinului cognitiv pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Alte cercetări au descoperit că dieta mediteraneană poate fi legată de un risc mai scăzut de demență, tulburări cognitive și boala Alzheimer.

Principiile de bază ale dietei mediteraneene

  • Consumă legume, fructe, nuci, semințe, cartofi, cereale integrale, fructe de mare și ulei de măsline extravirgin.
  • Mănâncă cu moderație: carne de pasăre, ouă, brânză și iaurt.
  • Mănâncă rar: carne roșie, băuturi îndulcite cu zahăr, carne procesată, cereale rafinate, uleiuri rafinate și alte alimente procesate.

Alimente pe care ai voie să le consumi

Dieta este bogată în alimente vegetale și săracă în produse de origine animală și carne. Cu toate acestea, se recomandă consumul de pește, fructe de mare de cel puțin două ori pe săptămână. Stilul de viață mediteranean implică, de asemenea, activitate fizică regulată, împărțirea meselor cu alte persoane și minimizarea nivelului de stres.

Poți consuma amestec de fructe și legume proaspete, congelate, uscate sau conservate, dar e nevoie să verifici eticheta lor pentru a vedea adaosul de zahăr și sare. În mod clar dieta se bazează pe alimente mediteraneene sănătoase:

  • Legume: roșii, broccoli, varză kale, spanac, ceapă, conopidă, morcovi, varză de Bruxelles, castraveți, cartofi, cartofi dulci, napi.
  • Fructe: mere, banane, portocale, pere, căpșuni, struguri, curmale, smochine, pepeni, piersici.
  • Nuci, semințe și unturi de nuci: migdale, nuci, nuci de macadamia, alune de padure, caju, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, unt de migdale, unt de arahide
  • Leguminoase: fasole, mazăre, linte, leguminoase, alune, năut.
  • Cereale integrale: ovăz, orez brun, secară, orz, porumb, hrișcă, pâine și paste din grâu integral.
  • Pește și fructe de mare: somon, sardine, păstrăv, ton, macrou, creveți, stridii, scoici, crab, scoici.
  • Carne de pasăre: pui, rață, curcan.
  • Ouă
  • Lactate: brânză, iaurt, lapte.
  • Ierburi și condimente: usturoi, busuioc, mentă, rozmarin, salvie, nucșoară, scorțișoară, piper.
  • Grăsimi sănătoase: ulei de măsline extravirgin, măsline, avocado și ulei de avocado.

Alimente la care trebuie să renunți

Ar trebui să limitezi aceste alimente și ingredientele procesate atunci când urmezi dieta mediteraneană:

  • Zahăr adăugat: zahărul adăugat se găsește în multe alimente, dar mai ales în băuturile carbogazoase, bomboane, înghețată, zahăr de masă, sirop și produse de patiserie.
  • Cereale rafinate: pâine albă, paste, tortilla, chipsuri, biscuiți.
  • Grăsimi trans: se găsesc în margarină, alimente prăjite și alte alimente procesate.
  • Uleiuri rafinate: ulei de soia, ulei de canola, ulei de semințe de bumbac, ulei de semințe de struguri.
  • Carne procesată: cârnați procesați, hot-dogs, delicatese, carne de vită.
  • Alimente procesate: fast-food, floricele de porumb la microunde, batoane granola.

Riscurile dietei mediteraneene

Există destul de puține riscuri în dieta mediteraneană. Aceasta include alimente sănătoase și acestea în cantitate moderată. Unul dintre puține riscuri este că de cele mai multe ori exercițiile fizice recomandate sunt dat uitării, iar organismul se resimte rapid.

Dieta mediteraneană implică activitate fizică regulată, împărțirea meselor cu alte persoane și pofta de viață pentru rezulate cu adevărat importante.

În cazul în care nu ești decisă, poți afla mai multe despre dieta care ți se potrivește și în funcție de ce spun astrele.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×