Mulți factori contribuie la apariția acneei, printre care se numără excesul de sebum, bacteriile de la nivelul pielii, dezechilibrul hormonal sau alimentația nepotrivită. Legătura dintre alimentație și acnee a fost intens discutată de-a lungul timpului. Studiile au reușit să dovedească o posibilă relație de cauzalitate dintre alimentația nepotrivită și imperfecțiunile care apar la nivelul pielii.
Alimente care cauzează apariția acneei
Conform unui studiu publicat pe Biblioteca Națională a Medicinei, 10 % din populația planetei suferă de acnee. Aceasta vine în diferite forme și în funcție de severitate se poate trata mai ușor sau mai rapid. O dietă echilibrată, bogată în alimente sănătoase te poate ajuta să ajungi la un echilibru și la stoparea apariției acneei.
Alimentația trebuie combinată cu un stil de viață sănătos și cu o rutină de îngrijire a tenului potrivită pentru tine. Ți-am pregătit mai jos o listă cu cinci alimente care pot duce treptat la apariția acneei, dacă nu sunt consumate în cantități moderate.
Zahărul rafinat și carbohidrații
Printre acele alimente care cauzează apariția acneei se numără cele care au în componență zahăr rafinat și carbohidrați rafinați. De-a lungul timpului s-a observat faptul că persoanele care consumă carbohidrați rafinați suferă de acnee. Carbohidrații rafinați sunt de fapt, carbohidrații procesați.
Pe lista carbohidratilor rafinați regăsim laptele pudră, pastele, orezul alb, pâinea albă, zahărul alb, produsele de patiserie, băuturile carbogazoase, cartofii albi și lista poate continua. Un studiu realizat recent a dovedit faptul că persoanele care consumă frecvent produse cu adaos de zahăr au șanse de până la 30% să facă acnee.
Acest lucru se explică prin efectul pe care zahărul rafinat îl are asupra zahărului din sânge și al insulinei. Carbohidrații rafinați sunt asimilați foarte repede și ajung cu ușurință în sânge. Acest lucru face ca nivelul de zahăr din sânge să crească rapid, ceea ce inevitabil îți va activa și insulina din sânge.
Deși studiile privind efectul carbohidraților și al zahărului rafinat sunt încă în desfășurare, se fac progrese semnificative în acest sens.