Reclamă

Legume pentru un ficat sănătos. Top 4 alimente recomandate de specialiști

Când vine vorba de promovarea sănătății ficatului, aceste legume sunt cele care trebuie să stea în vârful piramidei. Aceasta este lista de legume pentru un ficat sănătos, iar recomandările vin din partea specialiștilor.

Publicat: 22 august 2022, 7:37

Ficatul este un organ esențial cu o varietate de funcții. Acestea includ digestia și metabolismul alimentelor, stocarea vitaminelor și mineralelor, curățarea toxinelor din sânge și sinteza proteinelor. În timp ce ficatul are capacitatea unică de a se regenera după leziuni, nu este invincibil. Alegerile tale de mâncare și băutură pot avea un impact mare asupra acestui organ, scrie eatthis.com.

Legume pentru un ficat sănătos

Există multe alimente bogate în nutrienți care ajută la sănătatea ficatul. Un grup de alimente deosebit de important este cel format din legume. Ai aici lista cu 4 legume pentru un ficat sănătos și beneficiile lor, potrivit specialiștilor.

Sfecla

Unii ar putea crede că aroma acestei legume este puțin prea greu de suportat. Deși poate să nu atragă papilele gustative ale tuturor, sfecla este plină de nutrienți care susțin sănătatea ficatului. Cercetările arată că sucul de sfeclă roșie este o băutură „care promovează sănătatea”. Ea „previne bolile” și poate fi deosebit de utilă pentru sănătatea ficatului.

Un studiu a analizat în mod special impactul sfeclei roșii asupra sănătății ficatului. Acesta a constatat că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la protejarea ficatului împotriva anumitor clase de agenți cancerigeni. Deși sunt mai multe de aflat despre impactul sfeclei roșii asupra ficatului, datele actuale sugerează că anumiți antioxidanți găsiți în sfecla roșie, numiți betalaine, au proprietăți anti-cancerigene și antiinflamatorii.

Reclamă

Este important de reținut că această constatare este specifică sfeclei roșii. Alte soiuri de sfeclă roșie, cum ar fi sfecla aurie, pot să nu posede aceleași niveluri de antioxidanți.

Broccoli

Desigur, toate legumele sunt bune, dar nutrienții specifici găsiți în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, par a fi deosebit de utili pentru integritatea ficatului. Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că cei care au fost hrăniți cu broccoli aveau valori hepatice pozitive și o incidență mai mică a bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD) și a tumorilor hepatice. Deși mecanismul exact al acestui rezultat nu este confirmat, compușii vegetali unici găsiți în broccoli și alte legume crucifere sunt suficienți pentru ca specialiștii să-l recomande în dieta zilnică.

Reclamă

Varză de Bruxelles

O altă legumă cruciferă, varza de Bruxelles a devenit o legume mai populară în ultimii ani. Acest lucru se întâmplă din motive întemeiate. În timp ce varza de Bruxelles poate îmbunătăți digestia și oferă tone de vitamine și minerale, ea conțin și compuși pe bază de plante. Aceștia ajută la funcționarea ficatului.

Într-un studiu, s-a demonstrat că hrănirea șoarecilor cu varză de Bruxelles crudă pare să crească nivelurile de enzime de detoxifiere din ficat și plămâni. Se pare că aceste proprietăți detoxifiante sunt cele mai mari în varza de Bruxelles nefiartă. Cu toate acestea, cercetările indică faptul că, chiar și atunci când e gătită, varza de Bruxelles își păstrează capacitatea de a induce aceste enzime detoxifiante.

Glucozinolații sunt un compus unic găsit în legumele crucifere care sunt implicate în reacții enzimatice. Ei pot detoxifica compușii cancerigeni din organism.

Legumele verzi cu frunze

Acest grup de legume include varză kale, spanac și salată verde. Ele pot fi benefice pentru sănătatea generală, inclusiv pentru sănătatea ficatului. Ca și celelalte legume de pe această listă, legumele cu frunze verzi sunt pline de antioxidanți. Protejează organismul împotriva radicalilor liberi periculoși. Afă de aici beneficiile spanacului asupra organismului.

Pe lângă reducerea impactului radicalilor liberi în organism, unele legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, par să ofere beneficii mai specifice pentru ficat. Un studiu recent a constatat că consumul de spanac crud a scăzut riscul de NAFLD (Boala ficatului gras non-alcoolic) și, cu cât participanții consumau mai mult spanac, cu atât este mai mic riscul de boală. În timp ce spanacul fiert oferă încă mulți nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele, în acest studiu, spanacul fiert nu s-a dovedit a avea un impact la fel de semnificativ asupra reducerii riscului de NAFLD.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O ceașcă de cafea care se află pe un blat gri alături de o tabletă de ciocolată neagră și câteva boabe de cafea pentru a ilustra câte cești de cafea poți bea zilnic
Sănătate
Câte cești de cafea poți bea zilnic. Ce spun cele mai recente studii ale specialiștilor
Consumul unei cești de cafea dimineața este un adevărat ritual pentru cele mai multe persoane. Nimic nu se compară cu mirosul aromat care îți inundă casa într-o zi răcoroasă de toamnă. Totuși, prea multe...
2
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii octombrie 2022. Berbecii se vor vindeca de traumele din trecut. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul lunii octombrie 2022 îi aduce pe nativi în fața schimbărilor ambițioase de viitor. Relațiile amoroase încep să prindă contur, iar cei mai mulți știu cu exactitate ce își doresc de la partenerul de...
3
Brad Pitt, în costum negru, la Festivalul de Film de la Veneția
Divertisment
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună
Brad Pitt și Emily Ratajkowski se întâlnesc. Presa tabloidă scrie despre cei doi că petrec mult timp împreună. „Prietenii nu sunt siguri dacă este ceva serios”, a spus o sursă pentru People despre cei...
4
Fată frumoasă îmbrăcată într-o rochie neagră lungă stă în pădure
Horoscop
Cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Află din ce categorie faci parte
Unii oameni au cu siguranță dare de mână atunci când vine vorba despre resursele lor financiare, însă acum vei afla cât de zgârcit ești, în funcție de zodie. Astrologii sunt de părere că există...
5
Regina Elisabeta a II-a într-un costum gri în timp ce poartă celebrul colier din perle la gât
Divertisment
Motivul pentru care Regina Elisabeta a II-a purta întotdeauna perle la gât. Toate ținutele ei erau accesorizate cu un astfel de colier
Majestatea Sa a oferit de-a lungul anilor o mulțime de lecții legate de stil. În ciuda vârstei înaintate, Regina a purtat tot timpul ținute colorate care să-i reflecte personalitatea veselă și jovială. De cele...
PARTENERI
×