Ficatul este un organ esențial cu o varietate de funcții. Acestea includ digestia și metabolismul alimentelor, stocarea vitaminelor și mineralelor, curățarea toxinelor din sânge și sinteza proteinelor. În timp ce ficatul are capacitatea unică de a se regenera după leziuni, nu este invincibil. Alegerile tale de mâncare și băutură pot avea un impact mare asupra acestui organ, scrie eatthis.com.
Legume pentru un ficat sănătos
Există multe alimente bogate în nutrienți care ajută la sănătatea ficatul. Un grup de alimente deosebit de important este cel format din legume. Ai aici lista cu 4 legume pentru un ficat sănătos și beneficiile lor, potrivit specialiștilor.
Sfecla
Unii ar putea crede că aroma acestei legume este puțin prea greu de suportat. Deși poate să nu atragă papilele gustative ale tuturor, sfecla este plină de nutrienți care susțin sănătatea ficatului. Cercetările arată că sucul de sfeclă roșie este o băutură „care promovează sănătatea”. Ea „previne bolile” și poate fi deosebit de utilă pentru sănătatea ficatului.
Un studiu a analizat în mod special impactul sfeclei roșii asupra sănătății ficatului. Acesta a constatat că sucul de sfeclă roșie poate ajuta la protejarea ficatului împotriva anumitor clase de agenți cancerigeni. Deși sunt mai multe de aflat despre impactul sfeclei roșii asupra ficatului, datele actuale sugerează că anumiți antioxidanți găsiți în sfecla roșie, numiți betalaine, au proprietăți anti-cancerigene și antiinflamatorii.
Este important de reținut că această constatare este specifică sfeclei roșii. Alte soiuri de sfeclă roșie, cum ar fi sfecla aurie, pot să nu posede aceleași niveluri de antioxidanți.
Broccoli
Desigur, toate legumele sunt bune, dar nutrienții specifici găsiți în legumele crucifere, cum ar fi broccoli, par a fi deosebit de utili pentru integritatea ficatului. Un studiu efectuat pe șoareci a constatat că cei care au fost hrăniți cu broccoli aveau valori hepatice pozitive și o incidență mai mică a bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD) și a tumorilor hepatice. Deși mecanismul exact al acestui rezultat nu este confirmat, compușii vegetali unici găsiți în broccoli și alte legume crucifere sunt suficienți pentru ca specialiștii să-l recomande în dieta zilnică.