Reclamă

De ce îți este greu să slăbești când urmezi o dietă. Factorii care îți pot încetini procesul de scădere în greutate

Poate s-a întâmplat să depui eforturi constante pentru a pierde kilograme în plus, dar fără să obții rezultatele așteptate. Atunci când dieta strictă și mersul la sală nu funcționează așa cum ți-ai dorit, sunt șanse mari ca factorii genetici să-ți încetinească procesul de scădere în greutate. Află de ce îți este greu să slăbești când urmezi o dietă.

Simina Drăguț
Simina Drăguț
Publicat: 9 iulie 2023, 8:22

S-a demonstrat că, în funcție de structura ADN-ului, oamenii pot slăbi sau pot acumula kilograme în plus mult mai ușor. Există gene specifice asociate cu menținerea unei greutăți minime, dar și cu apariția obezității.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce îți este greu să slăbești când urmezi o dietă

Specialiștii susțin că deții mai puțin control asupra greutății tale decât ai crede. Moștenirea ta genetică îți influențează greutatea în proporție de 40%.

Oamenii de știință au creat un scor al factorilor de risc genetic pentru a ajuta persoanele care își doresc să piardă în greutate. Scorul s-a dovedit mai scăzut în cazul persoanelor slabe. În cazul persoanelor care suferă de obezitate s-a dovedit mai crescut, potrivit studiului publicat în revista PLOS Genetics.

Studiul nu a inclus persoane cu tulburări mentale de alimentație sau afecțiuni medicale. Acesta s-a rezumat la persoanele sănătoase cu diferite variații de greutate.

O siluetă slabă se moștenește

Reclamă

Afecțiunile legate de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip 2, sunt printre principalele cauze de mortalitate la nivel global.

Cercetătorii își doresc să aprofundeze studiul pentru a crea noi strategii de slăbire destinate persoanelor ce se nasc cu genele obezității.

Persoanele care nu se nasc cu genele obezității, dețin alte gene care le protejează împotriva dezvoltării unor probleme de greutate. La fel ca obezitatea, o siluetă slabă se moștenește.

Reclamă

Dacă nu știi de ce îți este greu să slăbești când urmezi o dietă, află că genetica are un rol important în tendința ta de a fi slabă sau de a dezvolta obezitate. În general, persoanele slabe au mai multe șanse să aibă mai multe rude slabe, iar persoanele obeze au mai multe șanse să aibă mai multe rude care suferă de obezitate.

Aproximativ o treime dintre oameni reușesc să mențină o greutate normală, în ciuda expunerii la medii alimentare sărace. O parte din calitățile acestora se datorează genelor moștenite. Totuși, alți factori, cum ar fi diferențele individuale ale stilului de viață sau microbii intestinali, pot fi responsabili.

Ipoteze

Studiul contestă presupunerea că persoanele supraponderale sunt leneșe sau lipsite de voință. Totodată există o mulțime de alți factori, pe lângă cei genetici, care determină greutatea unui pacient, cum ar fi dieta și efectuarea unor exerciții fizice, scrie CNN Health.

Prevalența în creștere a obezității este determinată de mai mulți factori. Aceștia includ consumul de alimente bogate în calorii și niveluri reduse de activitate fizică.

Persoanele mai slabe sunt predispuse genetic la un risc redus de apariție a obezității. Totuși, factorii de risc ai unui stil de viață nesănătos pot influența la fel de mult greutatea ca factorii genetici.

Se recomandă ca întotdeauna să-ți menții un program sănătos, indiferent de greutatea sau de predispoziția ta genetică. De asemenea, este important să te asiguri că ai o dietă bine echilibrată, faci exerciții fizice regulate, consumi alcool cu ​​moderație, nu fumezi și dormi suficiente ore.

De asemenea, poți include în dieta ta, alimente care au aproape zero calorii. Printre acestea se numără: merele, afinele, morcovii sau varza furajeră (kale).

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×