Reclamă

Alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta. De ce este important să le consumi

Fibrele sunt extrem de importante pentru sănătatea ta. Ele pot să-ți îmbunătățească digestia, iar în unele cazuri să te ajute să pierzi în greutate. Un studiu realizat în Amercica a demonstrat fatul că 95% din persoanele adulte nu consumau necesarul de fibre pe zi. Din fericire, există o multitudine de preparate și alimente care să te ajute să-ți crești cantitatea de fibre consumată. Ți-am pregătit o listă cu alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta.

Publicat: 26 ianuarie 2022, 6:02 / Actualizat: 26 ianuarie 2022, 10:22

O dietă echilibrată trebuie să conțină suficiente fructe și legume. Nutriționiștii recomandă consumarea alimentelor bogate în fibre pentru o întruni necesarul zilnic. Ele se găsesc atât în fructe și legume, cât și în cereale, nuci și semințe.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta

Conform U.S Food and Drug Administration, fibrele fac parte din categoria carbohidraților. Ele conțin molecule de zahăr dispuse în așa fel încât să nu fie digerate cu ușurință în intestinele subțiri și să confere persoanelor o senzație de sațietate pentru mai mult timp după ce au fost consumate.

Fibrele se împart de regulă în două categorii generale. Pe de-o parte găsim fibrele solubile, care îți oferă senzația de sațietate și te ajută oarecum la pierderea în greutate prin controlul pe care îl ai asupra cantităților consumate și fibrele insolubile. Fibrele insolubile te ajută la obținerea unui tract digestiv sănătos.

Conform publicației Bicycling.com, specialiștii recomandă de regulă consumarea fibrelor insolubile datorită efectelor lor benefice. Cu toate acestea, consumul fibrelor trebuie ajustat de către medicul specialist în funcție de nevoia fiecărei persoane. Consumul echilibrat de alimente bogate în fibre te ajută să previ problemele tractului digestiv.

Mai mult, acestea ajută la pierderea în greutatea prin oferirea senzație de sațietate și ajută la reglarea fluctuațiilor de zahăr din sânge. Mai jos te invităm să descoperi care sunt principalele alimente în care poți să găsești necesarul de fibre.

Reclamă

Nucile și semințele

Nucile și semințele se află și ele pe lista de alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta. Pe lângă sursa de fibre pe care acestea o oferă, nucile și semințele sunt bogate în minerale și vitamine necesare sănătății corpului tău.

Poți să înlocuiești gustările dulci din zahăr procesat cu un pumn de migdale, alune de pădure, sau semințe de floarea soarelui. În plus, dimineața te poți răsfăța cu o budincă delicioasă din semințe de chia. Alternativele sunt nenumărate, totul este să-ți dorești să faci o schimbare sănătoasă în dieta ta.

Reclamă

Fasolea

Fasolea, lintea și alte tipuri de păstăi sunt în general benefice organismului fiind bogate în fibre, dar și în proteine. Aceste alimente pot fi un înlocuitor minunat pentru carne, mai ales dacă preferi dietele pe bază de plante.

În loc să folosești carnea la prepararea unui taco delicios, poți să o înlocuiești cu boabe de fasole sau cu linte, ori năut. În loc să folosești carne de pui într-o salată, poți adăuga cu încredere câteva boabe de năut bine fierte. Atât fibrele, cât și proteinele sunt extrem de importante în dietă. Dacă suferi de deficiență de proteine, atunci este posibil să te confrunți cu stări de oboseală acută, lipsa de concentrare și senzația de foame continuă.

Avocado

Deși avocado este recunoscut pentru grăsimile sale sănătoase, el este o sursă minunate de fibre.  Avocado poate fi folosit în salate, consumat alături de o omletă delicioasă, sau pur și simplu într-un smoothie gustos. Dacă ești în căutarea de alternative sănătoase de grăsimi, atunci avocado ar trebui să se afle de acum pe lista ta de cumpărături.

Banane

Ultimele fructe de pe lista cu alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta sunt bananele. Bananele sunt o sursă excelentă de fibre și de potasiu. Ele pot fi consumate drept gustare sau incluse în tot felul de preparat delicioase. Cu siguranță ai auzit și tu de celebrul desert banana bread. În plus, pot fi tăiate în cubulețe și depozitate la congelator pentru a putea fi folosite ulterior într-un smoothie delicios.

Pere

Perele se află și ele pe lista de alimente bogate în fibre pe care le poți adăuga în dieta ta. Perele pot fi consumate ca gustare, dar pot fi și topping-uri minunate pentru iaurtul tău de dimineață. Sunt fructe extrem de versatile și pot fi folosite într-o mulțime de combinații și într-o mulțime de preparate.

Dacă îți dorești să oferi un gust parte acestui fruct, atunci poți încerca felii de pară presărate cu praf de scorțișoară, un deliciu garantat și  o gustare sănătoasă pentru care corpul tău îți va mulțumi.

Afine

Afinele conțin atât fibre, cât și vitamina C. La categoria fructelor, acesta pot fi consumate cu încredere într-o mulțime de momente și combinații. Poți încerca un smoothie delicios, sau le poți adăuga dimineața la iaurtul preferat.

Acestea pot fi acompaniate de zmeură pentru a obține gustarea perfectă. După un antrenament solicitant, corpul tău va avea nevoie de o sursă de fibre pentru a se putea recupera. Într-o singură ceașcă de afine vei găsi 8 grame de fibre, scrie publicația Healthline.com.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
fete care se îmbrățișează și zâmbesc pe un fundal alb
Horoscop
Zodii care știu să mențină prietenii de durată. De la cel mai fidel la cel mai absent nativ
Pentru cei mai mulți, relațiile care trec testul timpului sunt cele mai importante pentru fericire. Citește despre acele zodii care știu să mențină prietenii de durată și care este valoarea acestora. Există nativi care...
2
O femeie care poartă o rochie frumoasă și aleargă pentru a ilustra modul în care lasă trecutul în spate
Horoscop
Zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele trei zodii care lasă trecutul în spate în săptămâna 11 martie – 17 martie 2024. Acești nativi sunt pregătiți să deschidă un nou capitol în viața lor. Astrele...
3
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Rețete
Brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide
Pentru momentele în care ai mai mult timp de petrecut în bucătărie și dorești să prepari plăcinte cu brânză, îți recomandăm rețeta de brânzoaice trandafir, cu brânză de vaci și stafide. Chiar dacă petreci...
4
fată frumoasă îmbrăcată cu o pelerină pe un cal într-o pădure
Horoscop
3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare. Vezi dacă te numeri printre ele
Mulți nativi își doresc să aibă noroc și să fie veghiați de astre, indiferent de situație. Cu toate acestea, 3 zodii care își propun să câștige orice luptă în perioada următoare chiar vor reuși....
5
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Astrologii au pregătit surprize inedite pentru toții nativii din zodiac. Fiecare zi a săptămânii va avea un punct intens pe care zodiile îl vor simți din plin. Horoscopul săptămânii 11 martie – 17 martie...
PARTENERI
×