Reclamă

Creșterea în greutate la menopauză: soluții ca să previi îngrășarea

Creșterea în greutate la menopauză este de cele mai multe ori inevitabilă, însă acest lucru nu înseamnă că ea nu poate fi ținută sub control. Este nevoie de multă voință, dar și disciplină pentru a-ți păstra silueta și pentru a te simți la fel de bine în corpul tău.

Publicat: 17 ianuarie 2022, 7:26

În ciuda faptului că aceste schimbări sunt greu de controlat, specialiștii vin în ajutor cu mai multe soluții eficiente. Îngrășarea în timpul menopauzei poate fi influențată atât de factorii externi, cât și interni. Iată cum poți să-ți îmbunătățești calitatea vieții și să te bucuri în continuare de forța și sănătatea corpului tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Creșterea în greutate la menopauză

Schimbările hormonale care au loc în perioada menopauzei pot duce la fluctuații de greutate. De cele mai multe ori kilogramele în plus se vor aduna în zona abdominală, în zona șoldurilor, însă nu sunt excluse și alte zone. Acest lucru diferă de la o persoană la alta. Însă nu doar schimbările hormonale duc la creșterea în greutate la menopauză. Stilul de viață și factorii genetici sunt responsabili pentru schimbarea aspectului tău fizic.

Procesul de îmbătrânire aduce cu sine reducerea masei musculare și acumularea mult mai ușoară a grăsimii corporale. Încetinirea metabolismului duce la arderea mai puținor calorii și la crearea de depozite de grăsime. Acest lucru devine de multe ori provocator pentru o femeie, mai ales dacă își dorește să-și mențină fizicul de invidiat. Iată câteva sfaturi utile care ți-ar putea fi de ajutor dacă și tu te confrunți cu creșterea în greutate la menopauză.

Consumă mai puțini carbohidrați

Creșterea în greutate la menopauză este influențată în mod direct de alimentele pe care le consumi. Cei mai mulți experți sunt de părere că produsele bogate în carbohidrați îți vor aduce mai multe kilograme în plus. Studiile au arătat că acestea se vor aduna cu precădere în zona abdominală. Dr. Boling a explicat pentru Everyday Health de ce este important să excluzi alimentele bogate în carbohidrați.

Reclamă

Conform declarațiilor sale, carbohidrații sunt transformați rapid de corpul nostru și ridică nivelul zahărului din sânge. Pe termen lung, consumul în exces a alimentelor bogate în carbohidrați și zahăr poate duce la probleme grave de sănătate, precum diabetul și problemele de inimă. Un studiu publicat în 2017 în British Journal of Nutrition a dovedit că dietele sărace în carbohidrați reduc în mod substanțial riscul de a crește în greutate.

Organizează-ți din timp mesele

Creșterea în greutate la menopauză este influențată în mod direct de proțiile pe care le consumi și de momentele la care alegi să iei masa. Metabolismul tău încetinește în momentul în care intră în această etapă a vieții. Studiile au demonstrat că în timpul menopauzei, corpul arde mai puține calorii pe timpul zilei.

Reclamă

Doctorul nutriționist Christine Palumbo amintește cât de importantă este planificarea din timp a meselor zilnice. Este ușor să mănânci mai mult decât ai nevoie, atunci când nu îți calculezi din timp caloriile. Aceasta sugerează reducerea porțiilor și consumarea mai multor fructe și legume.

Frecvența meselor este la fel de importantă. Palumbo spune că la ora prânzului este ideal să se servească cea mai copioasă masă a zilei. Cu toate acestea, mesele trebuie planificate în funcție de necesitățile fiecărei femei alături de medicul specialist.

Pregătește preparate cu grăsimi sănătoase

Preparatele bogate în grăsimii pot avea un gust aparte, însă de cele mai multe ori acestea ajung să adauge multe kilograme nedorite siluetei noastre. Veștile bune spun totuși că nu trebuie să excluzi complet grăsimile din viața ta. Deși creșterea în greutate la menopauză poate fi influențată de consumul grăsimilor, ea poate fi ținută sub control cu multă atenție și determinare.

Doctorii nutriționiști spun că este foarte important să fii mult mai selectivă cu produsele pe care alegi să le cumperi. Cele mai sănătoase grăsimi sunt cele care provin din legume, ca de exemplu din măsline, nuci sau avocado. Data viitoare când alegi să-ți faci cumpărăturile, fii foarte atentă la ce produse pui în coșul tău.

Încearcă activități fizice noi

Pentru a combate creșterea în greutate la menopauză a nevoie de un program de exerciții bine stabilit. Încearcă să începi cu un program bine stabilit care să includă mai multe exerciții de aerobic. Poți opta pentru plimbări lungi, mers pe bicicletă sau alergat. Cel mai important în această perioadă este să-ți crești rezistența fizică.

Specialiștii spun că antrenamentele de tip HIIT pot face schimbări importante în silueta pe care o ai. Totuși, dacă nu poți rezista acestora, recomandat este să începi cu plimbările lungi pe jos. Studiile au demonstrat că această activitate fizică ajută la pierderea în greutate într-un mod sănătos și echilibrat.

Stabilește programul potrivit de tine alături de o persoană specializată și ia în calcul aspectele care sunt caracteristice corpului tău. Antrenamentele ar trebui să fie concentrate astfel încât să activeze toate grupele musculare din corp.

Fii atentă la orele de somn

Insomniile sunt deseori întâlnite la femeile care au intrat la menopauză. Este esențial ca în această perioadă să-ți faci un program de somn pentru a nu pierde foarte multe ore în timpul nopții. Somnul de calitate te va ajuta să-ți menții sub control numărul kilogramelor pe care le ai.

Experții recomandă să înceteze activitățile solicitante pân la ora șapte seara pentru a te putea pregăti pentru somn. În plus, acest lucru te va ajuta să nu mănânci la ore târzii. Conform publicației Healthine.com calitatea somnului influențează direct aspectul fizic, mai ales în această perioadă din viața femeilor. Specialiștii recomandă un minimum de șapte ore de somn de calitate.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×