Carbohidrații complecși sunt cei mai buni pentru organismul nostru, deoarece se absorb lent în sânge și furnizează energie constantă pe tot parcursul zilei. Carbohidrații simpli oferă o creștere rapidă a nivelului zahărului din sânge și o scădere la fel de rapidă a acestuia. Carbohidrați simpli sunt de cele mai multe ori reprezentați de alimentele procesate, produsele de patiserie și cele de cofetărie.
Semne că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta
De multe ori atunci când auzim cuvântul carbohidrați ne gândim la ceva care ne dăunează. Înțelegerea diferenței dintre carbohidrații simpli și cei complecși sau rafinați este estțială pentru a putea avea o dietă echilibrată și sănătoasă. Există o mulțime de carbohidrați simpli care sunt recomandați de nutriționiști în dieta unei persoane care își dorește o viață sănătoasă. Carbohidrații simpli se pot găsi în leguminoase, orez brun, fructe proaspete sau cereale integrale.
S-ar putea să nu ai energie
Unul din principalele semne că ai nevoie de mai mulți carbohidrați în dieta ta este acela al lipsei de energie. Carbohidrații sunt esențiali pentru principalele activități ale zilei. Carbohidrații sunt un combustibil important pentru buna funcționare a organismului. Dacă reduci aportul de carbohidrați în mod semnificativ s-ar putea să observi o scădere a energiei zilnice.
Organismul uman folosește resurse precum grăsimile și carbohidrații pentru o bună funcționare. Carbohidrații sunt de cele mai multe ori folosiți ca o sursă imediată de energie. Aceștia ajută organismul să funcționeze în parametrii normali. Lipsa completă a carbohidraților din dieta ta poate avea un impact negativ asupra sănătății.
S-ar putea să experimentezi episoade de ”ceață mintală”
Lipsa carbohidraților din dieta unei persoane poate duce la apariția senzației de ”ceață mintală”. Creierul are nevoie glucoză pentru a funcționa în parametrii normali. Atunci când nu consumi carbohidrați s-ar putea să te simți lipsită de energie și să observi să stările tale se schimbă cu ușurință.
Mai mult, lipsa de carbohidrați ar putea să ducă la lipsa de concentrare. Consumul de carbohidrați alături de proteine poate ajuta la producerea de triptofan, acesta este transformat la rândul său în serotonină care este cunoscut drept hormonul fericirii.