Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, problemele de memorie fiind un simptom comun al bolii neurodegenerative. "Dacă ai o scădere a memoriei sau a gândirii care afectează capacitatea de a efectua oricare dintre rutinele zilnice, cere medicului un screening pentru a te evalua pentru boala Alzheimer și afecțiunile conexe", spune dr. Gad Marshall, asistent la Harvard Medical School. profesor de neurologie.
De la ce pornește degerarea cognitivă
Pierderile de memorie pot afecta starea generală a oamenilor. De aceea este foarte important ca la primul semn să te adresezi medicului specialist și să-i prezinți simptomele. Cu un stil de viață echilibrat și un tratament bun, lucrurile pot fi îmbunătățite considerabil, scrie eatthis.com.
Ce cauzează problemele de memorie
Deși pierderea memoriei este frecvent asociată cu demența, pot exista și alte cauze, motiv pentru care este important să consulți un medic și să excluzi orice problemă serioasă. „Nu toate pierderile de memorie ar trebui să te îngrijoreze în legătură cu boala Alzheimer. Există multe alte cauze ale pierderii memoriei. Pe cele mai multe dintre ele, le poți trata”, spune neuropsihologul Aaron Bonner-Jackson, Ph.D.
Află de aici ce obiceiuri alimentare de la micul dejun pot preveni apariția demenței.
Depresia poate provoca pierderi de memorie
„Persoanele care se confruntă cu depresie sau anxietate le poate fi mai greu să-și amintească evenimente sau fapte specifice”, spune dr. Bonner-Jackson.
„Atât demența, cât și depresia pot duce la mai puțină materie cenușie în creier. Materia cenușie este responsabilă pentru memorie și emoții”.