Reclamă

Dacă ai această grupă de sânge, este posibil să te confrunți cu probleme de memorie

Iată care este grupa de sânge cel mai frecvent asociată cu declinul cognitiv. Specialiștii spun că dacă ai această grupă de sânge, este posibil să te confrunți cu probleme de memorie. Ce e de făcut și care sunt recomandările.

Publicat: 29 mai 2022, 7:25
O femeie care nu reușește să pună ultima piesă de puzzle
Specialiștii spun că dacă ai această grupă de sânge, este posibil să te confrunți cu probleme de memorie / Shutterstock

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, problemele de memorie fiind un simptom comun al bolii neurodegenerative. "Dacă ai o scădere a memoriei sau a gândirii care afectează capacitatea de a efectua oricare dintre rutinele zilnice, cere medicului un screening pentru a te evalua pentru boala Alzheimer și afecțiunile conexe", spune dr. Gad Marshall, asistent la Harvard Medical School. profesor de neurologie.

De la ce pornește degerarea cognitivă

Pierderile de memorie pot afecta starea generală a oamenilor. De aceea este foarte important ca la primul semn să te adresezi medicului specialist și să-i prezinți simptomele. Cu un stil de viață echilibrat și un tratament bun, lucrurile pot fi îmbunătățite considerabil, scrie eatthis.com.

Ce cauzează problemele de memorie

Deși pierderea memoriei este frecvent asociată cu demența, pot exista și alte cauze, motiv pentru care este important să consulți un medic și să excluzi orice problemă serioasă. „Nu toate pierderile de memorie ar trebui să te îngrijoreze în legătură cu boala Alzheimer. Există multe alte cauze ale pierderii memoriei. Pe cele mai multe dintre ele, le poți trata”, spune neuropsihologul Aaron Bonner-Jackson, Ph.D.

Află de aici ce obiceiuri alimentare de la micul dejun pot preveni apariția demenței.

Reclamă

Depresia poate provoca pierderi de memorie

„Persoanele care se confruntă cu depresie sau anxietate le poate fi mai greu să-și amintească evenimente sau fapte specifice”, spune dr. Bonner-Jackson.

„Atât demența, cât și depresia pot duce la mai puțină materie cenușie în creier. Materia cenușie este responsabilă pentru memorie și emoții”.

Reclamă

Diabetul și pierderea memoriei

Studiile arată că diabetul poate provoca probleme ale creierului și declin cognitiv. „Există o corelație puternică între boala Alzheimer și nivelurile ridicate ale zahărului din sânge”, spune Asociația Alzheimer.

„Un studiu a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, cum ar fi cele legate de diabetul de tip 2, au avut o creștere dramatică a proteinei beta-amiloid, una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer”.

COVID-19 și pierderea memoriei

„Oamenii care se luptă cu efectele COVID prelungit pot avea probleme vizibile cu atenția, memoria și funcția executivă”, spune Tamara Fong, MD, Ph.D.

„Studiile raportează aceste probleme atât la persoanele care nu au fost spitalizate cu COVID, cât și la cei care au fost, precum și la persoanele care au avut cazuri severe. Aceste constatări ridică câteva întrebări importante despre modul în care infecția cu COVID-19 afectează cogniția”.

Această grupă de sânge este legată de demență

Cei cu grupa de sânge AB au cu peste 80% mai multe șanse de a dezvolta probleme de memorie legate de demență, arată studiile.

„Studiul nostru analizează tipul de sânge și riscul de afectare cognitivă. Mai multe studii au arătat că factori precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul cresc riscul de afectare cognitivă și demență”, spune Mary Cushman, MD, MSc, de la Colegiul de Medicină al Universității Vermont din Burlington.

„Grupa de sânge AB este, de asemenea, legată de alte afecțiuni vasculare. Printre acestea se numără accidentul vascular cerebral, așa că descoperirile evidențiază legăturile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care are creierul în analiză cu o hologramă
Sănătate
Obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. Ce să faci în cazul în care ai început să uiți lucruri
Ai mai jos o listă cu obiceiuri care stimulează memoria și învățarea. În ultimii ani au fost făcute publice destul de multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a-și îmbunătăți și susține...
2
Kate Middleton în fața unui pupitru în timp ce ține un discurs la Londra
Divertisment
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul Prințesei de Wales s-a schimbat în ultimii ani
Kate Middleton a purtat o pereche de pantofi cu toc. Stilul vestimentar al prințesei de Wales s-a schimbat complet în ultimii ani. Prințesa de Wales a dat dovadă de eleganță și rafinament în cadrul...
3
Kate Middleton cu prințesa Charlotte în brațe, alături de Prințul William și Prințul George, în timp ce coboară din avion
Divertisment
Kate Middleton a încălcat o tradiție regală veche de 100 de ani. Prințesa de Wales a făcut acest lucru pentru copiii săi
Kate Middleton a încălcat o tradiție regală veche de 100 de ani. Prințesa de Wales a făcut acest lucru de dragul copiilor săi. Experții regali au explicat cum anume a ajuns Kate în această...
4
Bărbat cu flori în mână și cadou se îndreaptă spre partenera care stă pe canapea
Horoscop
Horoscopul bărbatului ideal. Nativul care are cele mai bune calități în iubire și relații
Dacă vrem să afăm despre horoscopul bărbatului ideal, trebuie să știm de la început micile detalii care fac diferența. Specialiștii sunt de părere că orice femeie este atrasă de cei care știu să se...
5
Tre fete îmbrăcate în rochii albe cu coronițe de flori pe cap privesc spre soare
Horoscop
Zodii care formează cele mai frumoase relații de prietenie. Ce spun specialiștii
Compatibilitatea nu se aplică doar în cazul cuplurilor, astfel că putem afla care sunt acele zodii care formează cele mai frumoase relații de prietenie. Există nativi care, conform personalității lor, reușesc să se înțeleagă...
PARTENERI
×