Reclamă

Dacă ai această grupă de sânge, este posibil să te confrunți cu probleme de memorie

Iată care este grupa de sânge cel mai frecvent asociată cu declinul cognitiv. Specialiștii spun că dacă ai această grupă de sânge, este posibil să te confrunți cu probleme de memorie. Ce e de făcut și care sunt recomandările.

Publicat: 29 mai 2022, 7:25

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, problemele de memorie fiind un simptom comun al bolii neurodegenerative. "Dacă ai o scădere a memoriei sau a gândirii care afectează capacitatea de a efectua oricare dintre rutinele zilnice, cere medicului un screening pentru a te evalua pentru boala Alzheimer și afecțiunile conexe", spune dr. Gad Marshall, asistent la Harvard Medical School. profesor de neurologie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De la ce pornește degerarea cognitivă

Pierderile de memorie pot afecta starea generală a oamenilor. De aceea este foarte important ca la primul semn să te adresezi medicului specialist și să-i prezinți simptomele. Cu un stil de viață echilibrat și un tratament bun, lucrurile pot fi îmbunătățite considerabil, scrie eatthis.com.

Ce cauzează problemele de memorie

Deși pierderea memoriei este frecvent asociată cu demența, pot exista și alte cauze, motiv pentru care este important să consulți un medic și să excluzi orice problemă serioasă. „Nu toate pierderile de memorie ar trebui să te îngrijoreze în legătură cu boala Alzheimer. Există multe alte cauze ale pierderii memoriei. Pe cele mai multe dintre ele, le poți trata”, spune neuropsihologul Aaron Bonner-Jackson, Ph.D.

Află de aici ce obiceiuri alimentare de la micul dejun pot preveni apariția demenței.

Reclamă

Depresia poate provoca pierderi de memorie

„Persoanele care se confruntă cu depresie sau anxietate le poate fi mai greu să-și amintească evenimente sau fapte specifice”, spune dr. Bonner-Jackson.

„Atât demența, cât și depresia pot duce la mai puțină materie cenușie în creier. Materia cenușie este responsabilă pentru memorie și emoții”.

Reclamă

Diabetul și pierderea memoriei

Studiile arată că diabetul poate provoca probleme ale creierului și declin cognitiv. „Există o corelație puternică între boala Alzheimer și nivelurile ridicate ale zahărului din sânge”, spune Asociația Alzheimer.

„Un studiu a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, cum ar fi cele legate de diabetul de tip 2, au avut o creștere dramatică a proteinei beta-amiloid, una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer”.

COVID-19 și pierderea memoriei

„Oamenii care se luptă cu efectele COVID prelungit pot avea probleme vizibile cu atenția, memoria și funcția executivă”, spune Tamara Fong, MD, Ph.D.

„Studiile raportează aceste probleme atât la persoanele care nu au fost spitalizate cu COVID, cât și la cei care au fost, precum și la persoanele care au avut cazuri severe. Aceste constatări ridică câteva întrebări importante despre modul în care infecția cu COVID-19 afectează cogniția”.

Această grupă de sânge este legată de demență

Cei cu grupa de sânge AB au cu peste 80% mai multe șanse de a dezvolta probleme de memorie legate de demență, arată studiile.

„Studiul nostru analizează tipul de sânge și riscul de afectare cognitivă. Mai multe studii au arătat că factori precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul cresc riscul de afectare cognitivă și demență”, spune Mary Cushman, MD, MSc, de la Colegiul de Medicină al Universității Vermont din Burlington.

„Grupa de sânge AB este, de asemenea, legată de alte afecțiuni vasculare. Printre acestea se numără accidentul vascular cerebral, așa că descoperirile evidențiază legăturile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×