Reclamă

Dacă ai această grupă de sânge, este posibil să te confrunți cu probleme de memorie

Iată care este grupa de sânge cel mai frecvent asociată cu declinul cognitiv. Specialiștii spun că dacă ai această grupă de sânge, este posibil să te confrunți cu probleme de memorie. Ce e de făcut și care sunt recomandările.

Publicat: 29 mai 2022, 7:25

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, problemele de memorie fiind un simptom comun al bolii neurodegenerative. "Dacă ai o scădere a memoriei sau a gândirii care afectează capacitatea de a efectua oricare dintre rutinele zilnice, cere medicului un screening pentru a te evalua pentru boala Alzheimer și afecțiunile conexe", spune dr. Gad Marshall, asistent la Harvard Medical School. profesor de neurologie.

De la ce pornește degerarea cognitivă

Pierderile de memorie pot afecta starea generală a oamenilor. De aceea este foarte important ca la primul semn să te adresezi medicului specialist și să-i prezinți simptomele. Cu un stil de viață echilibrat și un tratament bun, lucrurile pot fi îmbunătățite considerabil, scrie eatthis.com.

Ce cauzează problemele de memorie

Deși pierderea memoriei este frecvent asociată cu demența, pot exista și alte cauze, motiv pentru care este important să consulți un medic și să excluzi orice problemă serioasă. „Nu toate pierderile de memorie ar trebui să te îngrijoreze în legătură cu boala Alzheimer. Există multe alte cauze ale pierderii memoriei. Pe cele mai multe dintre ele, le poți trata”, spune neuropsihologul Aaron Bonner-Jackson, Ph.D.

Află de aici ce obiceiuri alimentare de la micul dejun pot preveni apariția demenței.

Reclamă

Depresia poate provoca pierderi de memorie

„Persoanele care se confruntă cu depresie sau anxietate le poate fi mai greu să-și amintească evenimente sau fapte specifice”, spune dr. Bonner-Jackson.

„Atât demența, cât și depresia pot duce la mai puțină materie cenușie în creier. Materia cenușie este responsabilă pentru memorie și emoții”.

Reclamă

Diabetul și pierderea memoriei

Studiile arată că diabetul poate provoca probleme ale creierului și declin cognitiv. „Există o corelație puternică între boala Alzheimer și nivelurile ridicate ale zahărului din sânge”, spune Asociația Alzheimer.

„Un studiu a constatat că persoanele cu niveluri ridicate de zahăr din sânge, cum ar fi cele legate de diabetul de tip 2, au avut o creștere dramatică a proteinei beta-amiloid, una dintre semnele distinctive ale bolii Alzheimer”.

COVID-19 și pierderea memoriei

„Oamenii care se luptă cu efectele COVID prelungit pot avea probleme vizibile cu atenția, memoria și funcția executivă”, spune Tamara Fong, MD, Ph.D.

„Studiile raportează aceste probleme atât la persoanele care nu au fost spitalizate cu COVID, cât și la cei care au fost, precum și la persoanele care au avut cazuri severe. Aceste constatări ridică câteva întrebări importante despre modul în care infecția cu COVID-19 afectează cogniția”.

Această grupă de sânge este legată de demență

Cei cu grupa de sânge AB au cu peste 80% mai multe șanse de a dezvolta probleme de memorie legate de demență, arată studiile.

„Studiul nostru analizează tipul de sânge și riscul de afectare cognitivă. Mai multe studii au arătat că factori precum hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și diabetul cresc riscul de afectare cognitivă și demență”, spune Mary Cushman, MD, MSc, de la Colegiul de Medicină al Universității Vermont din Burlington.

„Grupa de sânge AB este, de asemenea, legată de alte afecțiuni vasculare. Printre acestea se numără accidentul vascular cerebral, așa că descoperirile evidențiază legăturile dintre problemele vasculare și sănătatea creierului”.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Fată frumoasă îmbrăcată cu o rochie lungă
Horoscop
5 zodii care nu își găsesc niciodată jumătatea. Ce stă în calea iubirii lor
Unele persoane sunt atât de norocoase încât păstrează o singură relație toată viața, însă există 5 zodii care nu își găsesc niciodată jumătatea. Acestea caută cu ardoare o sursă de iubire, însă de cele...
2
Langoși simpli pe un platou de lemn
Rețete
Langoși simpli. Rețetă tradițională ungurească
Dacă vrei să-ți surprinzi familia cu un preparat delicios la micul dejun sau cu o gustare inedită, încearcă rețeta tradițională ungurească de langoși simpli. Nu ai cum să nu adori langoșii. Cu siguranță ți-i...
3
Tess Holiday, la o emisiune tv, într-o rochie neagră, cu decolteu
Divertisment
Tess Holliday a vorbit despre lupta cu imaginea de sine. Cum se descurcă modelul cu încrederea și prejudecățile celor din jur
Modelul a lucrat la vindecarea relației cu corpul ei, după ce anul trecut a spus că are anorexie. Tess Holliday a vorbit despre lupta cu imaginea de sine. Ea a declarat pentru People că...
4
Kate Middleton într-o rochie roz alături de Prințul Louis într-o cămașă albă la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta
Divertisment
Prințul Louis își va schimba numele de familie. Ce tradiție trebuie să respecte fiul Ducilor de Cambridge
Prințul Louis își va schimba numele de familie și va urma o tradiție veche din Familia Regală Britanică. Mezinul familiei Ducilor de Cambridge va călca pe urmele tatălui său, Prințul William. Schimbarea va avea...
5
Lourdes Leon într-o ținută argintie la petrecerea Vanity Fair ținută după premiile Oscar 2022
Divertisment
Lourdes Leon a defilat pe podium la Paris. Fiica Madonnei a purtat o ținută mulată
Lourdes Leon a defilat pe podium la Paris într-o ținută mulată. Admiratorii vedetei au recunoscut-o cu greu pe fiica Madonnei. Aceasta și-a schimbat culoarea părului, iar transformarea a fost una vizibilă. Lourdes a fost...
PARTENERI
×