Reclamă

Obiceiuri alimentare pe care e recomandat să le urmezi ca să previi boala Alzheimer

Dacă ai în familie o persoană diagnosticată cu Alzheimer, atunci cu siguranță știi cât de devastator este acest diagnostic. Clasificată drept cel mai frecvent tip de demență, această boală poate afecta diverși factori cognitivi. Ea poate aduce schimbări masive asupra controlului gândirii, memoriei și limbajului. Stilul de viață trebuie schimbat radical, inclusiv dieta alimentară. Află ce obiceiuri alimentare e recomandat să urmezi dacă vrei să te protejezi de această afecțiune.

Publicat: 2 martie 2022, 8:03

Din păcate, dacă ai un istoric familial cu această boală, ai un risc crescut de a o dezvolta și tu. Experții spun faptul că persoanele care au un părinte sau un frate cu Alzheimer au mai multe șanse de a dezvolta boala decât cei care nu au o rudă de gradul I cu această boală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Obiceiuri alimentare pe care e recomandat să le urmezi ca să previi boala Alzheimer

Vestea bună este că există câteva lucruri simple pe care le poți face care să susțină sănătatea creierului, ajutând la reducerea riscului de a te confrunta cu această afecțiune.

Schimbări ale stilului de viață pe care e recomandat să le faci

  • Menține tensiunea arterială sănătoasă;
  • E important să ai o activitate fizică regulată;
  • Menține legăturile sociale;
  • Include activitate intelectuală în rutina de zi cu zi, cum ar fi să faci un puzzle;
  • Protejează-te de traume la cap purtând centura de siguranță atunci când te afli într-o mașină și purtând cască atunci când participi la acrivități sportive.

Când vine vorba de dietă, din păcate, niciun aliment magic nu va împiedica dezvoltarea bolii Alzheimer. Dar anumite alimente pot sprijini sănătatea creierului, funcția memoriei și alte simptome pe care persoanele cu această boală tind să le dezvolte.

Reclamă

Dacă ai un istoric familial de boala Alzheimer, iată care sunt obiceiurile alimentare pe care e recomandat să le urmezi pentru a te ajuta să îți menții sănătatea creierului sub control, scrie eatthis.com. Află cum mai poți „întârzia” apariția bolii Alzheimer.

Adoptă dieta MIND

Există multe diete care îi ajută pe oameni să piardă în greutate, să-și scadă tensiunea arterială și să dezvolte mușchii. Dar când vine vorba de sănătatea creierului, dieta MIND este vedeta. Aceasta se află pe lista cu obiceiuri alimentare care te pot proteja de Alzheimer.

Reclamă

După cum sugerează și numele, dieta MIND susține sănătatea minții! E un hibrid între dieta mediteraneană și dieta Dietary Approaches to Stop Hypertension, dieta DASH. Dieta MIND este legată de un risc redus de dezvoltare a bolii Alzheimer la adulții în vârstă.

A urma dieta MIND înseamnă includerea următoarelor alimente în cantități specifice:

  • Legume verzi cu frunze: 6 porții pe săptămână;
  • Toate celelalte legume: cel puțin o dată pe zi;
  • Fructe de pădure: 2 porții pe săptămână;
  • Nuci: 5 porții pe săptămână;
  • Ulei de măsline: Utilizați ulei de măsline în locul uleiului de gătit;
  • Cereale integrale: 3 porții pe zi;
  • Pește: cel puțin o dată pe săptămână;
  • Fasole: 4 porții pe săptămână;
  • Păsări de curte: 2 porții pe săptămână (neprăjite);
  • Vin: Nu mai mult de un pahar pe zi.

Pe lângă consumul de alimente aprobate, anumite alimente precum untul, margarina, brânza, carnea roșie, prăjelile și dulciurile trebuie să fie limitate ori evitate în totalitate. Datele arată că, pentru aproape 1.000 de oameni, dieta MIND a scăzut riscul de Alzheimer cu până la 53% atunci când dieta a fost urmată cu strictețe. Cei care au urmat dieta MIND au experimentat o reducere a riscului cu aproximativ 35%.

Include ouă în dieta ta, mai ales gălbenușul

Ouăle sunt o sursă completă de nutrienți, o proteină cu vitamine și minerale esențiale pentru o viață sănătoasă. Sunt unul dintre puținele alimente bogate în colină. Aceasta e un nutrient care ajută la menținerea sănătății creierului pe tot parcursul vieții la fiecare vârstă și etapă, inclusiv memorie, gândire și dispoziție. Și atât albușul, cât și gălbenușurile de ou conțin nutrienți importanți, dar gălbenușurile sunt cele care găzduiesc acest nutrient important.

Există un interes din ce în ce mai mare pentru rolul alimentației sănătoase în protejarea împotriva deteriorării cognitive. Ouăle sunt un aliment important care ajută la susținerea îmbătrânirii sănătoase.

Consumă un măr pe zi

Merele conțin în mod natural flavonoide care susțin sănătatea creierului. Și când vine vorba de reducerea riscului bolii Alzheimer, inclusiv merele și alte alimente bogate în flavonoide pot oferi beneficii unice.

Potrivit datelor publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică, cercetătorii au descoperit că pentru aproape 3.000 de oameni care aveau peste 50 de ani, cei care au consumat cantități mai mari de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi merele, au mai puține șanse de a dezvolta boala Alzheimer ori alte forme de demență.

Se pare că concentrațiile mari de flavonoide găsite în mere stimulează crearea de noi neuroni. Un astfel de flavonoid găsit în pielea mărului, quercetina, oferă beneficii neuroprotectoare unice. Și merele intră deci în categoria de obiceiuri alimentare pe care e recomandat să le adopți dacă vrei să te protejezi de Alzheimer.

Consumă pește cu conținut scăzut de mercur de două ori pe săptămână

Creierul nostru depinde de anumiți nutrienți pentru a rămâne sănătos și funcțional. DHA (prescurtarea de la acidul docosahexaenoic), un acid gras omega-3 care se găsește predominant în sursele marine, cum ar fi peștele, este un astfel de nutrient care joacă un rol cheie în sănătatea creierului și poate chiar ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a bolii Alzheimer.

Conform rezultatelor unei revizuiri sistematice care a analizat aproximativ 27.000 de persoane, consumul regulat de pește a fost asociat cu un risc redus cu 20% de a dezvolta demența de tip Alzheimer.

Multe soiuri de pește conțin și seleniu și colină, doi nutrienți cheie care joacă un rol în patologia bolii Alzheimer.

Se recomandă respectarea soiurilor de pește cu conținut scăzut de mercur, deoarece expunerea prea mare la acest metal poate contribui negativ. Somonul, tonul și pollock din Alaska sunt toate opțiuni de pește cu conținut scăzut de mercur, care conțin DHA.

Consumă cartofi mov

Există peste 200 de soiuri de cartofi și fiecare tip poate oferi mâncărurilor noastre un plus de carbohidrați sănătoși, fibre și micronutrienți. Dar dacă optezi pentru un cartof mov, ai o sursă mai mare de flavonoid numit antocianină.

Antocianinele sunt cele care dau cartofilor mov și altor alimente violet/albastre (cum ar fi afinele și varza mov) nuanța lor superbă și vibrantă. Și includerea acestor surse colorate de flavonoid în dieta ta poate contribui la apărarea împotriva bolii Alzheimer.

Antocianinele au o capacitate unică de a reduce stresul oxidativ, de a suprima inflamația și de a inhiba moartea subită a celulelor nervoase – toți factorii care pot afecta sănătatea cognitivă.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×