Dieta joacă un rol esențial în gestionarea acestei afecțiuni. Unele alimente pot agrava simptomele artritei, în timp ce altele pot, dimpotrivă, ajuta la ameliorarea lor.
Alimente și băuturi de evitat dacă ai artrită
Corpul tău are nevoie de combustibilul potrivit pentru a funcționa optim. În cazul artritei, anumite alimente pot provoca inflamație sau pot accentua durerea, în timp ce altele pot reduce inflamația și oferi alinare.
Un studiu din 2020 a constatat că persoanele care au consumat regulat băuturi îndulcite au avut un risc crescut de a dezvolta poliartrită reumatoidă. Băuturile carbogazoase și alimentele procesate conțin adesea zaharuri rafinate, care pot declanșa inflamația prin eliberarea de proteine.
După cum știm, inflamația poate agrava simptomele artritei, arată cei de la Healthline.com. Mai mult, aceste alimente contribuie și la creșterea în greutate. Obezitatea și excesul de greutate corporală sunt strâns legate de apariția osteoartritei. Studiile au arătat că consumul de carne procesată și carne roșie poate duce la creșterea nivelului de inflamație, agravând umflarea articulațiilor și simptomele artritei.
Prin comparație, dieta bazată pe plante sau vegană, bogată în alimente cu efect antiinflamator, s-a dovedit a fi eficientă în reducerea simptomelor artritei și a inflamației cronice.
Pentru persoanele diagnosticate cu gută, medicul sau reumatologul le poate recomanda să evite alimentele care conțin purine. Purinele sunt transformate în acid uric după ce sunt consumate, iar acumularea acestuia poate duce la un episod acut de gută.
Alimentele bogate în purine includ:
- Organele (ficat, rinichi etc.)
- Bere și alte băuturi alcoolice
- Mezeluri și carne conservată, precum șunca, baconul sau feliile de carne procesată
- Anumite tipuri de fructe de mare, cum ar fi midiile și scoicile Saint-Jacques