În cazul în care simptomele se agravează, specialiștii recomandă consult medical imediat. Alergiile alimentare sunt reacții în fața unor alimente pe care corpul tău le percepe ca fiind dăunătoare. Acestea pot cauza anafilaxie care poate duce ulterior la deces.
Ce sunt alergiile alimentare
Cele mai comune alergii alimentare sunt cauzate de consumul alunelor sau nucilor. Acestea pot provoc reacții severe imediate. Alte alergii extrem de cunoscut pot fi cauzate de alimente precum: lapte, ouă, pește, soia, susan.
Alimentele menționate provoacă 90% dintre alergii. Cu toate acestea, poți dezvolta alergii la orice fel de mâncare.
Simptomele alergiilor alimentare sunt: iritație, umflarea diferitelor părți ale corpului, mâncărimi, voce răgușită, dificultăți la înghițire, tuse, durere abdominală, vomă, diaree, pierderea cunoștinței, strănut.
Deși există câteva alimente specifice care provoacă alergii, experții arată că cel puțin 170 de mâncăruri sunt la fel de dăunătoare pentru unele persoane, arată cei de la Healthline.com.
Atunci când vorbim despre mâncărimile provocate de alergii, trebuie ținut cont de faptul că acestea trec odată ce se renunță la posibilii alergeni. Există și posibilitatea unei reactivități încrucișate. De exemplu, dacă ești alergică la ambrozie, este posibil să fii alergică și la alimente din aceeași familie, cum ar fi pepenele.
O alergie încrucișată frecventă este cea între latex și anumite alimente. Persoanele alergice la latex pot fi, de asemenea, alergice la fructe precum bananele, kiwi și avocado.
Alergiile alimentare sunt adesea depistate în copilăria timpurie, ca urmare a unei reacții adverse la un anumit aliment. Testele de sânge sau testele cutanate pot ajuta, de asemenea, la diagnosticarea alergiilor alimentare.
Mulți copii depășesc alergiile alimentare odată cu vârsta, însă este posibil ca unele alergii să dureze toată viața. Adulții pot, de asemenea, să dezvolte alergii alimentare noi, deși acest lucru este mai puțin frecvent.