Studiul a creat un model a ceea ce s-ar putea întâmpla cu durata de viață a unui bărbat sau a unei femei dacă ar înlocui o "dietă tipică occidentală" axată pe carne roșie și alimente procesate cu o "dietă optimizată" axată pe consumul mai mic de carne roșie procesată și orientat pe mai multe fructe și legume, leguminoase, cereale integrale și nuci, scrie CNN.
Schimbarea regimului alimentar îți poate prelungi durata de viață
Dacă o femeie începe să mănânce optim la vârsta de 20 de ani, ea și-ar putea crește durata de viață cu puțin 10 ani. Așa susține studiului publicat în jurnalul PLOS Medicine. Un bărbat care urmează o dietă mai sănătoasă de la vârsta de 20 de ani ar putea adăuga 13 ani la viață sa. Sunt multe beneficii pe care le poate avea schimbarea regimului alimentar.
Concentrarea pe o dietă mai sănătoasă ar putea prelungi, de asemenea, viața adulților în vârstă, arată studiul. Începând cu vârsta de 60 de ani, o femeie și-ar putea crește durata de viață cu opt ani. Bărbații care încep o dietă mai sănătoasă la vârsta de 60 de ani ar putea adăuga aproape 9 ani vieții lor.
Un stil de alimentație bazat pe plante le-ar putea aduce beneficii bătrânilor de 80 de ani, potrivit studiului. Bărbații și femeile ar putea câștiga aproximativ 3,5 ani de viață din schimbările de alimentație.
„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a decesului prematur este stabilită de ceva timp. Este logic că mai puține boli cronice înseamnă o speranță de viață mai mare”, a spus dr. David Katz, specialist în prevenire, medicină și nutriția stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.
Katz, președintele și fondatorul organizației nonprofit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață, a publicat cercetări despre cum să folosești alimentele ca medicină preventivă.
„Ceea ce ei definesc ca o dietă optimă nu este chiar optimă. Este doar mult mai bună decât cea tipică, a spus Katz. Acesta a adăugat că a considerat că dieta ar putea fi îmbunătățită și mai mult, oferind beneficii și mai mari.
„Impresia mea este că dieta lor mult îmbunătățită permite încă doze considerabile de carne și lactate”, a spus Katz.