Reclamă

Schimbarea regimului alimentar îți poate prelungi durata de viață cu 13 ani. Ce spune un studiu publicat recent

Schimbarea regimului alimentar îți poate prelungi durata de viață cu 13 ani. Această afirmație este susținută de un studiu publicat recent. Specialișii susțin că acest lucru se va întâmpla mai ales dacă faci modificarea atunci când ești încă tânără.

Publicat: 12 februarie 2022, 6:31

Studiul a creat un model a ceea ce s-ar putea întâmpla cu durata de viață a unui bărbat sau a unei femei dacă ar înlocui o "dietă tipică occidentală" axată pe carne roșie și alimente procesate cu o "dietă optimizată" axată pe consumul mai mic de carne roșie procesată și orientat pe mai multe fructe și legume, leguminoase, cereale integrale și nuci, scrie CNN.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Schimbarea regimului alimentar îți poate prelungi durata de viață

Dacă o femeie începe să mănânce optim la vârsta de 20 de ani, ea și-ar putea crește durata de viață cu puțin 10 ani. Așa susține studiului publicat în jurnalul PLOS Medicine. Un bărbat care urmează o dietă mai sănătoasă de la vârsta de 20 de ani ar putea adăuga 13 ani la viață sa. Sunt multe beneficii pe care le poate avea schimbarea regimului alimentar.

Concentrarea pe o dietă mai sănătoasă ar putea prelungi, de asemenea, viața adulților în vârstă, arată studiul. Începând cu vârsta de 60 de ani, o femeie și-ar putea crește durata de viață cu opt ani. Bărbații care încep o dietă mai sănătoasă la vârsta de 60 de ani ar putea adăuga aproape 9 ani vieții lor.

Un stil de alimentație bazat pe plante le-ar putea aduce beneficii bătrânilor de 80 de ani, potrivit studiului. Bărbații și femeile ar putea câștiga aproximativ 3,5 ani de viață din schimbările de alimentație.

„Ideea că îmbunătățirea calității dietei ar reduce riscul de apariție a bolilor cronice și a decesului prematur este stabilită de ceva timp. Este logic că mai puține boli cronice înseamnă o speranță de viață mai mare”, a spus dr. David Katz, specialist în prevenire, medicină și nutriția stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.

Reclamă

Katz, președintele și fondatorul organizației nonprofit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei stilului de viață, a publicat cercetări despre cum să folosești alimentele ca medicină preventivă.

„Ceea ce ei definesc ca o dietă optimă nu este chiar optimă. Este doar mult mai bună decât cea tipică, a spus Katz. Acesta a adăugat că a considerat că dieta ar putea fi îmbunătățită și mai mult, oferind beneficii și mai mari.

„Impresia mea este că dieta lor mult îmbunătățită permite încă doze considerabile de carne și lactate”, a spus Katz.

Reclamă

Un model de viață mai lungă

Pentru a modela impactul viitor al schimbării dietei unei persoane, cercetătorii din Norvegia au folosit metaanalizele existente și datele din studiul Global Burden of Disease. E vorba despre o bază de date care urmărește 286 de cauze de deces, 369 de boli și răni și 87 de factori de risc în 204 țări și teritorii din întreaga lume.

Cele mai mari câștiguri în prelungirea duratei de viață s-au găsit în consumul mai multor leguminoase. Acestea includ fasole, mazăre și linte, cereale integrale și nuci precum nucile, migdalele, nucile și fisticul, a constatat studiul. Poate părea simplu să adaugi mai multe plante și cereale în dieta ta. Cu toate acestea, statisticile arată că oamenii nu prea fac acest lucru.

Aproximativ 50% din consumul de cereale ar trebui să fie cereale integrale. Peste 95% dintre oameni nu reușesc însă să atingă acest obiectiv, conform celor mai recente Ghiduri dietetice. Ei consumă în schimb cereale procesate, care au fost măcinate pentru a elimina cerealele, tărâțele și nutrienții, inclusiv fibre.

Peste 50% dintre oameni nu reușesc să mănânce cele 5 grame (aproximativ o linguriță) de nuci și semințe recomandate în fiecare zi. Nucile, semințele, leguminoasele și cerealele integrale conțin mai mult decât proteine. Acestea includ grăsimi sănătoase, vitamine, minerale și fitochimice antioxidante care au fost asociate cu un risc mai scăzut de boli cronice.

Cum să-ți îmbunătățești dieta

O modalitate de a include mai multe plante în dieta ta și de a consuma mai puțină carne roșie este dieta mediteraneană. Ea a câștigat titlul de cea mai bună dietă cinci ani la rând, potrivit U.S. News & World Report.

Pe locul doi a fost dieta DASH, care înseamnă abordări dietetice pentru a opri hipertensiunea arterială. Și dieta Flexitariană, care încurajează să fii vegetarian de cele mai multe ori, e destul de apreciată. Toate aceste diete se concentrează pe mese pline de fructe, legume, fasole, linte, cereale integrale, nuci și semințe.

O modalitate ușoară de a începe să mănânci în mod mediteranean este să gătești o masă în fiecare săptămână. Alimentele trebuie să fie pe bază de fasole, cereale integrale și legume. Poți folosi ierburi și condimente pentru a adăuga un plus de aromă. Când o zi pe săptămână devine ușor, adăugă două și de acolo fă modificările necesare în regimul tău alimentar.

Cea mai bună dietă pentru tine este cea pe care o ții pe termen lung. Este planul de alimentație sănătoasă care se potrivește stilului tău de viață, așa că iată cum poți face alegerea mai ușor.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×