Reclamă

Alimente bogate în proteine. De ce este important să le incluzi în dieta ta

Proteinele sunt esențiale în dieta oricărei persoane care își dorește un stil de viață sănătos. Proteinele conferă structura și suportul celulelor și sunt necesare pentru buna funcționare a funcțiilor vitale ale organismului. Cât de multe proteine ar trebui să consumi zilnic depinde de factori precum greutate, vârstă, dar și nivelul activităților fizice depuse zilnic. Ți-am pregătit o listă cu alimente bogate în proteine pentru a avea o dietă cât mai echilibrată și mai sănătoasă.

Publicat: 5 iulie 2022, 6:09

Unele persoane vor avea nevoie de mai multe grame de proteine decât celelalte. Autoritatea European pentru Siguranța Alimetară susține că un adult ar trebui să consume în medie 0,83 grame de proteină per kilogram de greutate corporală.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Proteinele pot fi atât de origine animală, cât și de origine vegetală, prin urmare există o mulțime de opțiuni chiar și pentru persoanele vegane și vegetariene.

Alimente bogate în proteine

Proteinele se pot găsi într-o mulțime de alimente de origine animală sau vegetală. Acestea sunt esențiale pentru a crea o bază a funcționării organismului. Proteinele sunt esențiale pentru îndeplinirea funcțiilor vitale ale organismului.

Se spune că există nouă blocuri de aminoacizi care sunt considerați esențiali pentru organism și pe care corpul nu-i poate constru de unul singur, prin urmare este nevoie de aportul de proteine luat din alimentația zilnică.

Uite o listă cu alimente bogate în proteine pe care să o folosești atunci când îți structurezi mese sănătoase și sățioase.

Reclamă

Ouă

Primele de pe lista de alimente bogate în proteine sunt ouăle. Acestea sunt o sursă excelentă de proteine, se absorb rapid și îți oferă necesaru de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și antioxidanți. Ouăle sunt bogate în seleniu, vitamina B12 și A. Albușurile de ouă conțin cele mai multe proteine, în timp ce gălbenușurile îți oferă aportul de vitamine și minerale.

De-a lungul timpului oamenii au fost îngrijorați cu privire la consumul de oău din cauza mitului conform căruia acestea ar crește nivelul colesterolului. Studiile recente au arătat că ouăle nu sunt conectate în mod direct cu creșterea colesterolului. Iată câteva din beneficiile principale ale acestor alimente asupra organismului și de ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta. 

Reclamă

Somon

Peștele ar trebui să se afle și el pe lista de alimente bogate în proteine. Peștele este o sursă excelentă de proteine și îți oferă vitamine și minerale esențiale precum selenium, vitamina B12 și iod. Oamenii care includ consumul de somon în dieta lor au un risc mult mai scăzut de a dezvolta probleme de sănătate precum diabetul de tip 2 sau boli de inimă.

Somonul este un tip de pește bogat în grăsimi sănătoase, printre acestea se numără și acizii  grași omega-3. Orice tip de pește este bogat în proteine sănătoase. De exemplu 124 de grame de somon vor conține aproximativ 30.5 grame de proteine, scrie publicația Healthline.com. Mai mult, includerea peștelui în dieta ta ar putea să te ajute dacă te lupți cu kilogramele în plus. Acesta îți oferă rapid senzația de sațietate și te ajută să te simți plină pentru mai mult timp.

Carnea de pui

Carnea de pui este o alegere ideală și sănătoasă dacă încerci să-ți asiguri necesarul de proteine. De-a lungul timpului studiile au demonstrat faptul că acest aliment este bogat în proteine. Mai mult, carnea de pui conține vitamina B și alte minerale importante precum zinc și seleniu.

Carnea de pui este extrem de versatilă și poate fi inclusă într-o mulțime de preparate sănătoase și sățioase. Are un gust delicios și poate fi acompaniată de garnituri de legume care să-ți ofere o masă sănătoasă. Doar 86 de grame de carne de pui îți pot oferi 26.7 grame de proteine.

Iaurt grecesc

Iaurtul grecesc se află și el pe lista de alimente bogate în proteine. Iaurtul grecesc este nelipsit din mesele sutelor de oameni care preferă să aibă un mic dejun rapid și sățios.  Iaurtul grecesc este bogat în proteine și are o textură cremoasă, ceea ce-l face foarte ușor de inclus la micul dejun.

Alături de iaurtul grecesc poți adăuga fructele și semințele preferate pentru a avea parte de un mic dejun cât mai sănătos. Iaurtul grecesc conține calciu, vitamina B12, vitamina A, seleniu și zinc.

Iaurtul grecesc poate fi inclus chiar și într-un smoothie de fructe, într-un dressing pentru salata preferată sau în alte preparate delicioase. Când alegi iaurtul grecesc pe care urmează să-l consumi încearcă să optezi pentru o variantă care nu are zahăr adăugat.

Surse de proteine pentru persoanele vegane și vegetariene

Tofu se numără pe lista alimentelor bogate în proteine pentru persoanele vegane și vegetariene. Tofu este obținut din boabele de soia, care este considerată la rândul său a fi o sursă excelentă de proteine. Publiația Healthline.com spune că în 20 de grame de tofu poți găsi chiar și 100 de grame de proteine.

În plus tofu este o sursă excelentă de fier și calciu. Lintea este o sursă excelentă de proteine pe bază de plante, ceea ce face o alegere minunată pentru dietele vegane și vegetariene. În plus lintea este bogată în magneziu, potasiu și fier.

Studiile au arătat că persoanele care includ lintea în alimentația lor au un risc mai scăzut de a face boli de inimă sau de ficat. Tot pe lista de alimente bogate în proteine se numără și quinoa. Aceasta este foarte populară printre iubitorii de diete sănătoas eși sățioase.

Quinoa conține nouă dintre acizii esențiali organismului uman, scriu publicațiile internaționale. 185 de grame de quinoa îți pot oferi în medie 8 grame de proteine. Îți oferim o listă detaliată cu surse de proteine ideale pentru persoanele vegane și vegetariene

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×