Persoanele care depun mult efort fizic trebuie să fie foarte atente la necesarul de proteine, mai ales dacă au o dietă pe bază de plante. Echilibrul și sănătatea sunt păstrate doar cu ajutorul monitorizării atente al aportului de proteine, vitamine și alți nutrienți necesari corpului.
Surse de proteine pentru persoanele vegetariene și vegane
Una din preocupările principale ale persoanelor care au o alimentație pe bază de plante este aceea de a-și asigura necesarul zilnic de proteine. O dietă fără carne, bine planificată, poate să furnizeze toți nutrienții necesari, inclusiv proteinele. Anumite alimente vegetale sunt o sursă excelentă și în unele cazuri pot echivala proteina de proveniență animală. Dietele bogate în proteine ajută la obținerea forței musculare, la senzația de sațietate, ia în unele cazuri la pierderea în greutate.
Seitan
Seitanul este o sursă populară de proteine printre multe persoane vegetariene și vegane. Seitanul este un produs fabricat din gluten, principala proteină a grâului. Spre deosebire de preparatele pe bază de soia, seitanul are un aspect mult mai apropiat de gustul și textura cărnii. Acest produs mai este cunoscut și sub denumirea generică de carne de grâu.
Seitanul conține aproximativ 25 g de proteine la 100 g de produs. Este una dintre cele mai bogate surse de proteine pentru persoanele vegetariene și vegane. În plus este bogat în seleniu, calciu și fosfor. Acesta poate fi prăjit, sotat,poate fi preparat inclusiv la grătar și este inclus în multe rețete. Cu toate acestea, specialiștii nu recomandă acest produs persoanelor care au intoleranță la gluten.
Tofu
Tofu este obținut din boabele de soia. Soia este considerată o sursă bogată de proteine, fiind o variantă aleasă deseori de vegetarieni și vegani. Tofu se obține printr-un proces asemănător cu cel de pregătire al brânzeturilor. Boabele de soia se lasă la fermentat, pentru ca mai apoi să fie presate într-un bloc specail. Deși nu are un gust pronunțat, tofu absoarbe cu ușurință aromele celorlalte ingrediente lângă care este preparat. Poate fi folosit în rețete de burgeri și nu numai. Conform publicației Healthline.com, tofu conține 20 g de proteine la porția de 100 g.