Cele mai multe dintre produsele cu un conținut ridicat de vitamina D nu sunt vegane. Printre acestea se află somonul, gălbenușul de ou și scoicile.
Surse vegane de vitamina D
Vitamina D joacă un rol esențial în procesul de absorbție a calciului și fosforului din alimente. Aceștia sunt doi nutrienți vitali pentru menținerea sănătății oaselor. Un aport insuficient de vitamina D poate duce, în timp, la fragilizarea și slăbirea structurii osoase.
Pe lângă susținerea sistemului osos, vitamina D este importantă și pentru buna funcționare a sistemului imunitar. Unele cercetări sugerează că un deficit de vitamina D ar putea crește riscul apariției tulburărilor autoimune, dar și predispoziția la infecții.
Există, de asemenea, studii care indică o posibilă legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și un risc mai ridicat de depresie.
În plus, vitamina D este investigată în contextul prevenirii unor tipuri de cancer și al protecției cardiovasculare, însă în aceste domenii sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma beneficiile, arată cei de la Healthline.com.
Lapte de soia îmbogățit
O cană de lapte de soia îmbogățit cu vitamina D conține aproximativ 2,9 mcg din această vitamină. Este important să verifici eticheta înainte de cumpărare pentru a vedea dacă laptele conține vitamina D, deoarece variantele neîmbogățite au un conținut foarte mic.