Scăderea în greutate are loc atunci când consumi constant mai puține calorii decât arzi zilnic. Acest proces este cunoscut sub numele de deficit caloric. Menținerea unui deficit caloric se face, de obicei, prin exerciții fizice și o alimentație echilibrată.
Cât de repede poți să slăbești în mod sănătos
Totuși, există și alți factori care pot influența ritmul în care arzi energie și, implicit, în care slăbești. Orice aliment sau băutură cu conținut caloric contribuie la aportul total de calorii. Pe de altă parte, numărul de calorii pe care le arzi zilnic este puțin mai complex.
Această ardere a caloriilor se împarte în trei componente principale:
- Rata metabolică bazală (BMR): Reprezintă numărul de calorii pe care corpul tău le arde pentru a susține funcțiile de bază, precum respirația sau circulația sângelui. Este cunoscută și ca rata de consum energetic în repaus.
- Efectul termic al alimentelor (TEF): Se referă la caloriile necesare pentru digestia, absorbția și metabolizarea alimentelor.
- Cheltuiala energetică în afara repausului (NREE): Include caloriile arse prin activitate fizică și se împarte în două categorii:
- Termogeneză prin activitate fizică (EAT): Adică exercițiile fizice intenționate, cum ar fi mersul la sală sau antrenamentele.
- Termogeneză prin activitate non-fizică (NEAT): Mișcarea de zi cu zi care nu face parte dintr-un antrenament propriu-zis, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau treburile gospodărești. Mulți subestimează cât de eficientă poate fi această componentă în atingerea unui deficit caloric.
Factori care afectează scăderea în greutate
Mai mulți factori pot influența ritmul în care slăbești, iar mulți dintre ei nu țin neapărat de ceea ce facem.
Scăderea în greutate are loc în mai multe etape. Este posibil să observi o pierdere mai rapidă în greutate în primele săptămâni ale procesului, pe măsură ce organismul tău se adaptează la deficitul caloric și la o activitate fizică mai intensă.
După câteva luni, însă, s-ar putea să vezi schimbări. Cercetările sugerează că acest fenomen se datorează unor modificări fiziologice și hormonale prin care corpul încearcă să recâștige greutatea pierdută, ca mecanism de supraviețuire. Acest proces este cunoscut sub numele de adaptare metabolică, arată Healthline.com.