Studiile efectuate pe șoareci, maimuțe și chiar pe viermi rotunzi au indicat restricția calorică drept o posibilă cale către longevitate. Problema este că foamea constantă nu se numără printre dorințele majorității, iar respectarea unor diete stricte devine din ce în ce mai dificilă.
Eliminarea acestui aliment din dietă ar putea crește semnificativ durata de viață
Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin au analizat impactul reducerii numărului de calorii în dieta umană și au observat un tipar repetitiv în studiile desfășurate de-a lungul deceniilor.
Un consum caloric mai redus ajută animalele să trăiască mai mult, însă compoziția dietei pare să fie la fel de importantă. Astfel, atenția s-a extins asupra proteinelor, acei nutrienți esențiali alcătuiți din 20 de aminoacizi. Nouă dintre aceștia sunt esențiali, adică organismul uman nu îi poate produce singur.
Unele studii sugerează că reducerea aportului total de proteine ar putea avea beneficii similare cu cele ale restricției calorice.
De exemplu, șoarecii hrăniți cu o cantitate moderată de proteine au înregistrat un control mai bun al glicemiei și o talie mai subțire.
Totuși, reducerea excesivă a proteinelor a dus la pierderea masei musculare, în special la animalele mai în vârstă.
Calitatea proteinelor este mai importantă decât cantitatea
Cercetătorii au abordat această problemă pornind de la o întrebare frecventă: „Este o calorie doar o calorie?” Ei susțin că nu.